Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak se děvče z farmy, Esther Blodgett (Janet Gaynor), rozhodne vydat do Hollywoodu za velkou filmovou kariérou. Krátce po jejím příjezdu se na ni pousměje štěstí, když se jako obsluha na jedné párty seznamuje s hereckou hvězdou Normanem Mainem (Fredric March). Alkoholik Maine, chycený do soukolí filmového průmyslu, dopomůže sice mladé Ester, kterou si záhy bere za manželku, k filmové kariéře, jeho vlastní kariéra ale nenávratně upadá. Zatímco Estheřina hvězda pod uměleckým jménem Vicki Lester stoupá strmě vzhůru, utápí se její manžel v alkoholu, a je jasné, že tohle nemůže dobře dopadnout. (KarKulA)

(více)

Recenze (13)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Námět + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Frederic March, Herečka HR - Janet Gaynor, Asistent režie, Scénář + (Barva). . . . Mussoliniho pohár - výběr ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,173,639║ Príbeh o objavení žiarivej Hollywoodskej hviezdy a jej utápajúceho náprotivku, ktorý ju objaví, zamiluje sa, až pri jej žiare klesne až na samé dno. Dejovo pútavé, herecky to má šťavu, dá sa povedať že už vtedy to bol predobraz dnešnej hektickej doby plného bulváru. /70%/ ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na dobu vzniku to asi nemohlo byť viac kritickejšie a je to škoda.(napr. producenti sú tu vyobrazení ako najväčší anjelikovia s pochopením a ochotou sa vzdať svojich hviezd). Má to však dobrý príbeh, skvelých hercov a nádherný záver. A ako bonus sa pozrieme na oscarový ceremoniál v 30. rokoch. Kto má rád podobné stariny, tak neváhajte. 8/10 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Videl som vôbec úplne prvú filmovú verziu : “Zrodila sa hviezda” , ktorá nemá absolútne nič spoločné so spievaním, či s muzikálovým nadšením, ba naopak, ide nekompromisne, striktne, a predovšetkým - brutálne do Hollywoodu, obtiera sa oň tak skvostne a brilantne, ako Billy Wilder v Sunset Boulevard, ale to je ešte hudba budúcnosti, pokiaľ na to príde reč... Pozoroval som výnimočný a exceletný FILM vo FILME, aký nemá len tak obdoby ! V jednom z úvodných záberov prichádza mladá sympatická ženská postava z návštevy kina, a v tom momente som vedel, že budem z minúty na minútu čoraz nadšenejší. Všetkým doma prehlási : „Stanem sa herečkou v Továrne na sny” ! Väčšinou všetci len pokývnu plecami, len babka ju v tejto myšlienke podporí, a pomôže jej, aby tam aj odišla, pričom použije svoje úspory, ktoré mala odložené na pohreb. Dievčina sa zatiaľ volá svojim občianskym menom - Esther Victoria Blodgett, o chvíľu ju bude AMERIKA poznať, ako VICKI LESTER, a za to sa môže určite poďakovať istému, populárnemu hercovi Normanovi Mainemu, ktorý ju objavil, a taktiež presadil pred vychýreným producentom first class - Oliver Niles bude skrátka nadšený ! ...Ako sa z Vicki stáva herečka prvej kategórie, so „zlatým plešivcom” v rukách, tak Norman znáša jej postupnú slávu zo dňa na deň - horšie a horšie, že pohárik s alkoholom, je iba slabou náplasťou. Bol zvyknutý chľastať i predtým, ale toto je silné kafe ! _ Spomínal som Oscara, veď Janet a Bill boli medzi prvými, ktorí dosiahli na toto významné filmové ocenenie, ktoré sa premietlo aj do tohto snímku, čím sa stáva autentickým, reálnym a skutočným, podieľajú sa na ňom ľudia, ktorí vedia, čo mám na mysli. Ansámbel je majstrovský, až mi vyráža dych z toho, aký má prístup. Kamera W. Greenea je unikátna, hodná svojho remesla. PS : Kto miluje starú americkú kinematografiu, ale s príchodom zvuku, tak ten si isto príde na svoje a bude sa ešte pritom cítiť, ako ryba vo vode, tak ako aj ja. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvé spracovanie námetu ( ďalšie v rokoch 1954, 1976 a 2018 ) je azda najnaivnejšie a najsladšie. Zromantizovaný príbeh o začínajúcej herečke a filmovej hviezde je natočený zručne, s občasným vtipom a zaujímavou ukážkou písaného scenára na začiatku a konci filmu. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Není to ani vtipné a dynamické jako Zpívání v dešti, ani intenzivně dramatické jako Vše o Evě nebo Ztracený víkend . Je to někde zcela uprostřed, v bezpečném a strašlivě nezajímavém a nudném mainstreamovém středu, který sice nedělá nic zásadně špatně, ale má tendenci unudit k smrti. 4/10 ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Příliš popelkovský příběh, který se jen pomálu věnuje silným dramatickým momentům a vlastně vůbec není schopen nastavit Hollywoodu zrcadlu a ukázat nějakou odvrácenou stránku slávy. Funguje jen díky sympaticky napsané postavě Esther, jejíž podání od Janet Gaynor je příjemné, ovšem celkem mdlé. V dnešní době už by s ním asi na Oscara nominaci nedostala. Spíše nudné. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Bola by to naivná rozprávka, nebyť jedného tragického momentu. Ale to, ako si filmová hviezda všimne čašníčku, zaľúbi sa do nej a presadí ju do filmu, po ktorom sa z nej razom stane hviezda, to je aj na americký sen až príliš. Podobne, no z opačnej strany, je to aj v prípade Mainea, keď po dvoch neúspešných filmoch ho už nikto ani nepozná, aj keď predtým to bola hviezda prvej veľkosti. Chcelo to viac zabrdnúť do vzťahov odohrávajúcich sa v rámci showbusinessu. Takisto je zvláštne, ako sa vytratila rodina hlavnej hrdinky z jej života, ako sa stala filmovou hviezdou. Žiadne poďakovanie v podobe nového domu babičke, ktorá ju podporovala, ani len predstavenie manžela, nič... až kým sa babička z ničoho nič zase neobjaví s nejakou múdrosťou pre svoju vnučku. Ale film má aj veľa dobrých momentov a nenudí, navyše hlavná herecká dvojica odviedla maximum. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Příběh, zejména jeho prostředek, je neskutečně roztahaný a musím se přiznat, že jsem měla chvílema co dělat, abych u něj vůbec udržela pozornost. Další věcí je jeho neskonalá naivita a to zejména ve vykreslení Esther a její kariéry (i když některé momenty ze života hvězd 30l. jsou docela trefně vyobrazené). Obecně je problémem celková povrchnost vykreslení postav a Hollywoodských poměrů. 3* ale nakonec dávám za docela hezký závěr, solidní Gaynor a opravdu vynikajícího "alkoholického" Marche. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kterak se mladá dívka stane filmovou hvězdou v Hollywoodu. Ale ne úplně svým přičiněním. Přes prvotní odmítání a vůbec nepřízni osudu se tak stane až za přímluvy jistého muže, kterého okouzlila. Snímek z druhé poloviny třicátých let tak letmo ukazuje, jak to v Hollywoodu chodilo. Nákladný barevný snímek vyznívá ohromnou svěžestí za tónu lehkého humoru a zásaditosti. Jedná se tedy o snímek spíše zábavného charakteru, a to i přes poukazování na nejrůznější neduhy celebrit. Především na alkoholismus. Máme tak možnost vidět lesk a kouzlo oné, dalo by se říct mytické, hollywoodské éry. Příběh je sice přímočarý, čímž se drží hlavní dějové problematiky a jde stále k věci, avšak není opomenuto ani melodrama, jako ozvláštnění daného stavu věci. Samozřejmě že si tvůrci s historií kapánek pohráli, ale komu by to vadilo. Úspěch u diváků i kritiků potvrzený cenami jen potvrdil potenciál tohoto filmového díla. Z dnešního pohledu tedy ceněný klasický film o cestě za svým snem, který se stal inspirací pro další tvůrce a dočkal se i několika předělávek. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelných 84 let a mě to sedlo, což mě velmi příjemně překvapilo. Prvních 30 minut jsem sice musel přetrpět, ale jak se rozjela ta romance, začal tento originál získávat body. Janet Gaynor byla kouzelná a i když je zde na dnešní dobu už mnoho vtipných záležitostí, to neopakovatelné kouzlo tehdejšího Hollywoodu na mě jednoduše sáhlo, i když je určitě dost přibarvené. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Prvotné spracovanie známeho hitu "Zrodila sa hviezda", ktoré neponúka veľmi nič, čo by diváka zaujalo, a v zásade ponúka veľmi jednoduchý a dosť za vlasy pritiahnutý príbeh. Ani som nevedel, že už v tých rokoch sa točili nejaké farebné filmy, ale očividne áno a na tú dobu to vyšlo celkom fajn. Dnes to už ale určite neobstojí a zub času si jednoducho nevyberá. Len šedý priemer. 50 % ()

Reklama

Reklama