Reklama

Reklama

Bitva u El Alameinu

  • Česko Bitva bez návratu (více)

Obsahy(1)

Německá vojska se rozvíjejí v severní Africe, britská armáda zahajuje mohutný protiútok. Generál Rommel - liška pouště - ustupuje. V tomto vypjatém okamžiku vstupuje na scénu divize Folgor. Divize italské armády, podřízená německému velení. Statečnosti mužů, kteří jsou ochotni obětovat své životy v zuřivé pouštní bitvě proti armádě nepřítele, která se snaží za každou cenu zpomalit jejich postup. Vysílení italští vojáci s holýma rukama proti britským tankům se řídí heslem „Přes nás neprojdou“. (Řitka video)

(více)

Recenze (28)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Ničím výjimečný válečný film, který vzhledem ke svému poměrně velkolepému námětu mohl myslím dopadnout lépe. Triky už dnes nezaujmou a výprava také není tak oslnivá, jak by měla. Co bych však vyzvedl jako výrazné a sympatické pozitivum, je věrohodné vykreslení obou válčících stran, a to tak, že vojáci Osy nejsou jen tupí, hloupí a bez výjimky zákeřní a špatní fašouni, jak ve většině (amer., angl. apod.) válečních filmů bývá zvykem. Takže válka se nepředkládá divákovi jako boj hodných a zlých, ale snaží se ji podat tak, jak v těchto pouštních podmínkách skutečně musela vypadat. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobře natočený válečný film. Italové udělají z války zpravidla spaghetti war. Film se příliš nezabývá působivými reáliemi hrůzy. Mapuje zklamání, deziluzi italských vojáků, strach ze smrti, zejména tak marné jako je pro Duceho. Popisuje úplavici, 0,25 litru vody na den a pohrdání německými spojenci. Byl jsem spokojen. Překvapuje mne pouze, že někteří kolegové dali 1* či 2*. Obávám se, že toho ještě málo viděli. Na Cinnecitta opravdu skvost. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný snímek. Italové samozřejmě natočili film tak, aby napravili svou pošramocenou pověst špatných vojáků. Nicméně faktem zůstává, že italští vojáci byli v Severní Africe zajímani po desetitisících, kdežto němečtí vojáci upadli do zajetí většinou až nebylo jiného zbytí. Italům se prostě válčit nechtělo. A nai se jim nedivím, komu by se chtělo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Snad prvni film z druhe svetove valky o italske armade, ktery jsem videl. Snimek ukazuje hrdinstvi italskych vojaku v predem prohrane akci v seveni Africe. Deni ve filmu ukazuje jak italskou, nemeckou, tak britskou stranu, coz je vzdy prijemne, jen kdyby Montgomery, Rommel a spol nemluvili tak perfektne italsky, coz ztraci na autenticite. Film je to az prikladne prumerny, ktery by vsak nemel urazit zadneho fanouska valecnych filmu ( pokud tedy dukladne nebude zkoumat bojova vozidla atd. ). ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Proboha. Válečné akce vycvičených vojáků = přehlídka kluků, co si na poušti hrají na vojáčky, přepady jednotek, kdy se britové přes duny nenápadně přeplazí až k Italům a najednou za nimi prostě vstanou (na tom písku celá jednotka fakt nebyla vidět, nebo byli Italové absolutně slepí), vojanda v báru i v poušti měla na sobě víc makeupu, než písku po písečné bouři, Válečný patos, hrdinní Italové, ňoumové Němčourci, blablabla... I přesto, chcete-li film vidět, sežeňte si originální znění s titulky, nebo se na to raději koukejte beze zvuku, hlavně ne s dabingem. ~~~ 1,5* ~~~ Zajímavé komentáře: Lavran ()

Zajímavosti (2)

  • Hranaté transportéry britů M113, které se ve filmu objevily, byly vyvinuty až v 60. letech v USA. (CharlesBass)
  • Tanky ve filmu použité na straně Němců jsou americké M26 Pershing, které byly vyráběny až v letech 1944–1945. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama