Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších hororových filmů všech dob. Filmová klasika. V divácky oblíbeném a kritiky ceněném pokračování Frankensteina opět zazářil Boris Karloff v roli nešťastného monstra, které tentokrát zatouží po partnerce. Colin Clive se vrací jako přehnaně ambiciózní Dr. Frankenstein, aby svému dítěti vytvořil podobně prokletou nevěstu (Elsa Lanchesterová). Režisér původního Frankensteina, James Whale, tímto snímkem završil svou skvělou kariéru. Frankensteinova nevěsta je film, jež potěší nejen fanoušky hororu, nýbrž všechny filmové labužníky. Pokračovanie filmu FRANKENSTEIN (1931), nasledované filmom SON OF FRANKENSTEIN (1939). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nato, že pokračovanie má byť väčšie, drahšie a lepšie, neprišiel súčasný CGI Hollywood, ale pred 80timi rokmi James Whale. Zmenil síce trochu žáner (Karloff je viac komický), ale pokračuje v jednoduchom, zato účinnom filozofovaní: Alone-bad, Friend-good, nesúďme človeka podľa vzhľadu, chovanie monštra je iba reakciou na odmietanie okolia, za hrôzu môže neskrotná túžba po vede a priblíženie sa tak bohu, vedec sa kvôli vynálezu dopúšťa vraždy, atď. Z dnešného hľadiska má film aj antirasistický kontext a nechýba mu úžasne vypointovaný záver. Jediným iritujúcim faktorom bolo to ženské pišťanie, čo bolo asi súčasťou onej jemnej komiky snímky. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Zlovestne tiene, tmave mraky, zahmlene cintoriny.....ja ten skvely ciernobiely vizual mam radsej ako vsetky tie "fantasticke" farebne filtre a efekty dohromady. Jeden z filmov, ktory vytvoril (inspiroval), tvorbu a styl Tima Burtona. Az by som mal chut nazvat tento film Burtonovkou :) A skutocne skvelo ma pobavila scena, kde sa Frankenstein uci hovorit a ako rychlo si oblubi cigarety a alkohol. Spravny chlapik :) (9/10) ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že začátek mě až neuvěřitelně nudil. Měl jsem chuť film vypnout. Podle mého názoru tento film ve své první části balancuje na hranici filmu a komedie a to dosti nevhodně- Malé človíčky vězněné ve sklenicích považuji za dost nevkusné a nevhodné pro horor. Tento prvek úplně rozbil zmýšlenou ponurou atmosféru. Ale poté se film tak nějak rozjel, a na prostředek se dá již v pohodě dívat. A vrcholem je konec. Samotný experiment, při kterém je oživována Frankensteinova nevěsta je natočen doslova bravurně. Úhly záběrů kamer a dynamické prostřihy působí velmi svěže a tuto pasáž považuji za nadčasovou a za geniální. Za ten konec to stojí, alespoň pro filmové fandy. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Upřímně, jednička mě bavila více. Nemohu ale neocenit to, jakou profesionalitou Frankensteinova nevěsta dýchá. Je to neskutečně technicky propracovaný film, některé pasáže mi svojí kvalitou vyrážely dech i kamera je vynikající. Některé herecké výkony byly divné, některé skvělé, ale především Boris Karloff je geniální. Pokud od něj uvidím ještě nějaké filmy, kde bud zářit a oslňovat podobně, jsem ochoten zařadit ho do své TOP. I přesto jsem ale se čtyřhvězdičkovým ohodnocením váhal, jelikož příběh z jedničky se mi zdál záživnější a zapamatovatelnější, v Nevěstě se ze začátku z velké části jen honí. Druhá půle je nesporně zajímavější, okořeněná učením monstra umění řeči. Ovšem konec se mi bohužel opět zdál jakýsi divný, ne úplně ideální, a proto na mě Frankensteinova nevěsta ze všech tří režisérových klasik zapůsobila asi nejméně. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

První díl Frankenstein jsem viděl asi před rokem, takže nejsem schopen posoudit, zda opravdu tento film předčil svůj prequel, ale pravdou je, že se více než jeho předchůdce blíží knižní předloze - monstrum mluví, setkání se slepcem, vytvoření nevěsty pro monstrum atd. Taky bych ocenil hodně elegantní a důvěryhodné navázání na Frankensteina z roku 1931. Člověk prostě rád věří, že tak se to doopravdy mohlo stát. Toho už se u dalších pokračování nedočkáte. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (54)

  • Role Frankensteinovy nevěsty byla původně nabídnuta slavné Brigitte Helm, která se však v té době vdala a nechtěla proto opustit kvůli natáčení Německo. (DaViD´82)
  • Celý film byl natočen za 46 dní. V plánu však bylo o deset dní méně. V důsledku toho se natáčení prodražilo přibližně o sto tisíc dolarů. Původní schválený rozpočet počítal s částkou ve výši 293,750 dolarů. Tedy s částkou takřka na dolar shodnou s rozpočtem první části. (DaViD´82)
  • Že má Elsa Lanchester ve filmu dvojroli Mary Shelley a Frankensteinovy nevěsty je evidentní. Ovšem není jediná kdo se ve filmu objeví ve dvou rolích. Herečka Una O'Connor, která hraje komornou Minnie, se takřka nepostřehnutelně objeví i v prologu jako služka právě Mary Shelley. Je to ta postava, které vyvádí psy ze salónku. (DaViD´82)

Související novinky

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

James Wan chystá něco monstrózního

James Wan chystá něco monstrózního

08.03.2020

Po úspěchu snímku Neviditelný od studia Universal se zdá, že remaky slavných monstr fláků tímto způsobem budou pokračovat i nadále. Spojený vesmír načrtnutý v nové Mumii letěl už před časem do koše a… (více)

Hororové návraty

Hororové návraty

19.06.2009

Jedna klasika a jeden klasik brzy opět zčeří žánrové vody. Frankenstein a Carpenter. Ví se, že o svém pojetí slavného románu Mary Shelleyové sní Guillermo del Toro, minulý týden dokonce blouznil něco… (více)

Reklama

Reklama