Reklama

Reklama

Slušné mrtvé dívky

(festivalový název)
  • Chorvatsko Fine mrtve djevojke (více)

Obsahy(1)

Film vypráví o dvou dívkách, Ivě a Mariji, jež si pronajmou byt, aby se mohly skrýt se svojí láskou. Co mělo být idylickými chvílemi se ale brzy dramaticky změní, když Ivu znásilní syn jejich domácí. V centru filmu nestojí lesbická láska, ale chování okolí, které se proti nepříteli dokáže spojit. Nápad na film dostal jeho autor v půli 90. let., kdy homosexuální láska byla v Chorvatsku ještě tabu. Autor ji ukazuje jako nutnost k vyrovnání se stejně jako další znaky současného života. Přes ženy se lépe ukazuje společnost, ony v těchto patriarchálních krajích víc trpěly a uzavíraly se do sebe.(D. Matanić) Lesbická láska je ve filmu synonymem osobitého prožívání vůbec, jež se společnost snaží uniformovat. Film je tak i o tom, aby se člověk neodřekl sám sebe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Mataničův film nelze chápat a vnímat jako realistické drama. Dům, ve kterém se film odehrává, je jakýmsi panoptikem podivných postaviček, ovšem ne ve felliniovském či hrabalovsky pábitelském smyslu. Zlovolné jednání oněch postav však není vytaženo ad absurdum proto, že by se ve skutečnosti nestávalo nebo nemohlo stát. Je to proto, že ačkoli mnozí lidé podobně přemýšlí, k činu či projevení svého pravého já se odhodlají málokdy. Režisér tudíž Fine mrtve djevojky pootočil do jakéhosi "kdyby" - kdyby oni lidé, přemýšlející podobným způsobem, ztratili naprosto všechny zábrany. Druhý celovečerní film Dalibora Mataniče tak není pouhým vyhroceným dramatem, ale zejména naléhavou sociologickou a psychologickou studií o tom, jaké nebezpečí číhá v každém člověku, který propadne chorobně nenávistným myšlenkám. ()

Thimpu 

všechny recenze uživatele

Film má velice dobrý nápad. Život dvou lesbiček, které se přestěhují k sousedům, se kterými to vypadá nejprve dobře a kteří by neměli mít problém s tímto vztahem, se změní v obrovskou tragédii. Bylo opravdu zvláštní sledovat, jak a kdo má jaký přístup k homosexualitě. A kdo je co schopný kvůli svému přístupu k této skutečnosti udělat. Výtečně svou roli zahrál Ivica Vidovič, otec Daniela, společně se svou manželkou. Zatímco on byl k lesbickému vztahu celkem tolerantní, manželka byla přímo až šílená, že s nimi někdo takový bydlí pod jednou střechou. Bohužel mi dojem trochu zkazilo opět těch pár mrtvol navíc, bez kterých se zřejmě chorvatská kinematografie obejít nemůže. ()

Reklama

Berenise 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola jedna z tých balkánoviek, pri ktorých si neoddýchnete, pretože zlá predtucha sa vás zubami - nechtami drží od začiatku filmu, hlavne ak aspon trochu poznáte balkánsku mentalitu. Jeden činžiak plný podivných kreatúriek, navonok vyzerajúcich takmer normálne, vo vnútry žijúcich svojimi trablami, vášňami, komplexmi, bohapustým nedostatkom rozumnejšej činnosti než je strkanie nosa do do životv iných. Prezentácia nedostaktu tolerancie vyhecovaná spodným prúdom najnižších ľudských vlastností je to, čo vám tento film naservíruje úplne vrchovatou mierou. Zostal vo mne tak trochu pocit beznadeje nad tým, aké peklo zo života dokážu ľudia spraviť jeden druhému.....a úplne zbytočne. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Chabá ukážka dopadu susedského spolunažívania na balkánsky spôsob. Nekoná sa podrobná dramatická štúdia prehlbujúceho sa konfliktu ani napínavá psychologická hra na mačku a myš. Namiesto toho je film ukážkou natvrdlých figúrok, osadníkov ošarpanej bytovky, žijúcich absurdné príbehy svojich životných stereotypov. Film si bezstarostne rázuje žánrami a v konečnom dôsledku sa stáva nudnou komediálnou fraškou, ktorej ozvláštnením je iba načrtnutie lesbického vzťahu ústrednej hereckej dvojice. Vyostrenie deja v druhej polovici snímky je príjemným, no nestálym aspektom, ktorý v konečnom dôsledku len viacej podtrhuje žánrovú nevyjasnenosť príbehu. Divákovi, hľadajúcemu filmy obsahujúce bytový konflikt, odporúčam obzrieť sa po brilantnej Polanského štúdii paranoje Nájomník. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Tou směsí bizarnosti, nadsázky, násilí, napětí, mrazivého tragického dramatu a černočerného humoru na mě dýchla až Coenovská atmosféra. Vcelku originálně natočený, svižný snímek o nezměrné velikosti lidské malosti a ubohosti, odehrávající se v panoptiku plném podivných postav na špinavém záhřebském předměstí. Chvílemi černá komedie, chvílemi napínavé a drsné drama. Bylo zajímavé, s jakou lehkostí tvůrci přebíhali z jedné roviny do druhé jako by nic a jak organicky celek působil. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Hudba, kterou ruší v noci sousedy nájemník-válečný veterán, je od chorvatské nacionalistické kapely Thompson, konkrétně jde o píseň Bojna Čavoglave. (awful)

Reklama

Reklama