Reklama

Reklama

Boris Karloff ztělesnil nejproslulejší monstrum filmové historie ve snímku, kteří mnozí považují za bezkonkurenčně nejlepší horor všech dob. Dr. Frankenstein (Colin Clive) je odhodlán vzepřít se koloběhu života a smrti a z kusů lidského těla sestaví živé monstrum. Zručná adaptace novely Mary Shelleyové, pod kterou je podepsán režisér James Whale, a Karloffův procítěný portrét monstra toužícího nalézt svou vlastní identitu povýšil Frankensteina na jedno z nejzásadnějších děl světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

POMO 

všechny recenze uživatele

Rozporuplná klasika. Boris Karloff je skvelý a jednotlivé scény bravúrne nasnímané, ale sú tak nejako mechanicky, nezáživne pozliepané v jeden nemastný neslaný celok, ktorého kardinálnym handicapom je absencia hudby. Tá by totiž okrem emocionálneho náboja filmu určite zvýšila aj kompaktnosť jeho pokrivkávajúcej strihovej skladby. Pokračovanie Bride of Frankenstein je po všetkých stránkach veľkým krokom vpred. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nulový strach či napětí, takřka nulová souvislost s Mary Wollstonecraft Shelleyovou, jedinečné kouzlo Hollywoodu třicátých let a umění Jamese Whalea. Kdysi úchvatné. Dnes také, ale jiným způsobem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

I když si vypomáhá všemi myslitelnými žánrovými vychytávkami (noc, hřbitov, bouře, vědecký experiment), připomíná dnes původní Frankenstein spíše psychologické drama než praotce hororu. Důmyslně se v něm pracuje zejména s kontrastem (velké monstrum, malé dítě – ve svém vztahu ke světu na stejné úrovni) a se zvukem, který vytváří tísnivější atmosféru, než by kdy dokázal (absentující) hudební doprovod. Na zadek vás už Frankie asi neposadí, ale chcete-li mít ukončené základní filmové vzdělání, neměli byste ho ignorovat. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Subjektiv, berg.12, Trainspotter ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Frankenstein patří dosud mezi legendy filmového hororu. V téhle verzi ale nahání monstrum hrůzu spíše hercům ve filmu, než divákům. I když ve 30. letech bylo publikum více bázlivé a možná z něj mělo opravdu strach. Každopádně mi navždy utkví v paměti scénka u vody, kde monstrum a malá holčička hážou společně na hladinu květinky... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $291,000Tržby USA $12,000,000Tržby Celosvetovo $-║ ponurá atmosféra, dobré masky a stvárnenie Frankensteina /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, samozřejmě. Kulisové prostředí načichlé expresionistickou nelineárností a snovostí sice může na dnešního diváka působit směšně, přesto ten, kdo má lásku k černobílé magii, podlehne docela kouzlu Whalova snímku. Výkon Borise Karloffa je naprosto nezapomenutelný, způsob, jakým vdechl monstru život tak, aby děsilo (jeho entrée do filmu je grandiózní) a zároveň vzbuzovalo emoce (ta jeho marná touha pochopit lidskost!), to je prosím herecké mistrovství... James Whale stvořil klasiku světového horroru a zároveň film, který se zřejmě navždy vepíše do análů kinematografie. Co by totiž byla filmová monstra bez nezapomenutelné (původně prý nazelenalé) masky Borise Karloffa? I veškeré nedokonalosti snímku dnes dotvářejí Frankensteinův mýtus... ()

woody 

všechny recenze uživatele

Jděte do háje se všemi svými Vetřelci a Vřískoty!Mě stačí když se podívám buď na Borise nebo na Schrecka a už mi běhá mráz po zádech. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Frankenstein je pro mě, navzdory všem svým kvalitám, spíše mírným zklamáním. A přitom na první pohled je vše tak jak má být. Po všech těch desítkách let není ani na chvíli směšný, je od všech výtečně zahraný, dobře natočený, má sympaticky universalovský studiový vzhled a ani není nudný. Možná bych mu z pohledu dnešního zmlsaného diváka trochu vyčetl absenci hudby, ale to by nebylo úplně férové. Jádro pudla je však v tom, že je to celé špatně napsané (zdráhám se napsat zadaptované, jelikož tady je spojitost s předlohou takřka nulová). Za celou dobu se nestane vůbec nic. Ale lautr vůbec nic. Z čehož plyne i to, že tu chybí nějaké "velké" scény. Samozřejmě s čestnou výjimkou v podobě slavné, a perfektní nutno podotknout, scény "Frankie meets děvčátko." Ta však svou dokonalostí dělá filmu spíše medvědí službu, jelikož pouze podtrhává kolik je v tom zbytku nevyužitého potenciálu. Což však nic nemění na tom, že jde o perfektně natočenou záležitost, která je právem považována za klenot kinematografie. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

S knihou to má společného asi tak.....nic. Herecky zcela nezvládnuté, jediný na koho se dá koukat je Boris Karloff. Režijně taky zabité, málokdy se vám totiž stane, že se nudíte u hodinu trvajícího filmu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

O mnohých filmech němé éry se nebojím prohlásit, že nezestárly, Frankenstein, byť již ozvučený, mi neohlodaný tím zubem nepřijde. Vždyť dnes působí až roztomile legračně. Kulhavý hrbáč pomocníkem posedlého vědce. S dějem nesouvisející romantická linka, která v člověku vyvolává podezření, že ve 30. letech byl milostný vztah ve filmu jakousi povinností. I ty naše jsou tím nezdravě nasáklé. Monstrum s jednoduchým vnitřním světem a mozkem vraha. Děs, kterým dnes plníme spíše snímky jako je Addamsova rodina... Neupřel bych Frankensteinovi kvality nevidět z těchto dob i snímky, které mi i bez mhouření oka daly mnohem více než zástupy těch dnešních. A co mám odsud? Stvoření mýtu o šíleném vědci, který nenávidím. Tisíckrát citované scény s mlýnem, oživením monstra a holčičkou, jeho zjev a expresionismem nasáklé kulisy a interiéry (za Metropolis či Caligarim nehezky zaostávají, špatné však nejsou). Poloněmé, polomluvené herectví. Silné **. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě naprostý kult a klasika, která dala základ hororu jako žánru ... To je bez debat. Osobně jsem však orientovaný na jiný styl a druh hororu, takže tento hodnotím zejména dle jeho historického významu. Ani jako film (herecké výkony, prostředí apod.) na mne film nějak výrazně nezapůsobil, kromě excelentního Karloffa, ze kterého jde fakt docela hrůza. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

"Horor", za který by se nemusel stydět ani Edward D. Wood. Toporné herecké výkony, žalostné triky a atmosféra veškerá žádná. Nudil jsem se už po 5 minutách. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Příběh působí velmi levně jako ty Woodovy béčkové filmy. Boris Karloff je samozřejmě geniální, ale to je tak vše. Velká škoda, že film nemá hudební doprovod, který by aspoň zdůraznil dramatické situace. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na pět hvězdiček chybí Frankensteinovi hudba, kterou by film potřeboval jako sůl, zejména v první polovině. Druhá bezvadně graduje i tak. Karloff samozřejmě nezapomenutelný. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nádherné obrazy a několik perfektních scén. Absence hudby tomu dodává zvláštní atmosféru. Podivný happy end a vůbec pocit nenávaznosti jednotlivých pasáží to ale stahují na čtyři hvězdy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Blbé je, že Borisovi bych s radostí dala všechny možné komplimenty a ani u toho nemrkla, zatímco ke zbytku filmu mám zase milion rýpavých poznámek, takže z toho zákonitě vznikne nic neříkající průměrné hodnocení. A středem všech mých výtek je přirozeně to, jak filmaři buďto nechápou postavu Viktora Frankensteina (ve filmu přejmenován na Henryho) nebo záměrně manipulují emoce, aby se mu dalo fandit. Já ho vášnivě nenávidím už od té doby, co jsem před lety četla knihu, a určitě má místo v mém osobním "top 10 most hated fictional characters of all time". Každý pokus o jeho přetvoření v sympatického protagonistu mě tudíž naplňuje extrémním vztekem. Místo toho temného, hlubokého zla (o kterém je pro mě knížka) se film se věnuje těm líbivým věcem, pseudogotickým kulisám, mob mentalitě a exploataci "ohyzdného" stvoření. Dělá to sice dobře a působivě, ale pořád tím pomáhá vyšlapávat cestu žánrovým filmům, které jsou očesané o veškeré zajímavé nuance. Útočí na nejnižší pudy, místo aby kladl otázky. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Řekněme první půl hodina se mi velmi líbila, tajemno spolu sci-fi nadšením a mým diváckým očekáváním mě nenechalo ani na vteřinu v klidu, ale od momentu bezdůvodného lynčování „zrůdy“ můj zájem začal pozvolna ochabovat (napětí a atmosféra vytrácet), možná to bylo dáno i tím, jak se mysteriózní film (za horor ho mohl někdo označit snad jen v době vzniku) pozvolna měnil na drama kritizující společnost, které vyvrcholilo honem (a také završením osudu geniálního vědce), a to už jsem se docela dost nudil (také díky nanejvýš otravným vycpávkám se svatbou). Ve výsledku mi zbyly pro Frankensteina pouze lepší 3*. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Jako filmový fanoušek jsem si musel doplnit vzdělání tímto filmem a jsem rád, že jsem jej nakonec viděl. Bohužel tuto klasiku dostihl zub času... Boris Karloff je excelentní, atmosféra je také povedená, avšak film mě přišel lehce nezáživný a nenapínavý, ale i tak má film můj velký respekt a těším se na pokračování. Mé hodnocení 3 hvězdičky... ()

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Freddy a Frankie plánují návrat

Freddy a Frankie plánují návrat

08.01.2008

Dnes potěšíme příznivce dvou slavných hororových ksichtů. Freddy Kruger a Frankensteinovo monstrum jsou sice i přes žánrovou příbuznost dva naprosto odlišné a vzdálené fenomény, ale v uplynulých… (více)

Hellboy nemá rád klasiku

Hellboy nemá rád klasiku

18.10.2006

Guillermo del Toro je momentálně zřejmě nejšťastnější režisér na světě. Nejen že se jeho nejnovějšímu snímku Hellboy 2 nás už určitě nemine a co je nejlepší, díky tomu, že zakotvil právě v tom studio… (více)

Reklama

Reklama