Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie, kde je hlavní představitel v dvojroli: padoucha, který při vykopávkách se svými kumpány ukradl zlatou helmu Alexandra Velkého a dále v roli dobráka, který je ředitelem mateřské školky. Oba dva jsou si velmi podobní, a proto si ředitele školky vedoucí archeologických vykopávek při sestkání v Moskvě splete a zavolá na něj milici. Když se ukáže, že je dvojník, přemluví za pomoci milice ředitele školky, aby se převlékl za padoucha a od kumpánů, kteří jsou ve vězení vyzvěděl, kde se zlatá helma nachází. Když ve vězení zjistí, že to ví pouze padouch, se všemi kumpány uteče (samozřejmě útěk je zinscenovaný milicí) a schovají se do cisterny, která je má dopravit do Moskvy. Jenže nasedli do jiné a tak se ocitají tisíce kilometrů mimo a začínají komplikace... (Cyco_Mike)

(více)

Recenze (7)

Ollie235 

všechny recenze uživatele

V zemích bývalého Sovětského svazu asi není člověka, který by tenhle film neznal. A musím uznat, že se těší takové popularitě i po těch letech právem. Některé scény (především vězeňská mluva) se nesmazatelně vryjí do paměti a hluchých míst je v této komedii skutečně pomálu. Herecká sestava je slušná a především Leonov v hlavní roli exceluje. Výborný film. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Ve filmu podařená kvítka ztvárnily hlavní dvojroli a dvě další hlavní role tři naprosto nezajímaví, necharismatičtí herci. Ředitel školky se na žádost policie a archeologa Malceva převlékne za "Docenta", vůdce lupičské bandy, která ukradla vzácný artefakt na vykopávkách, a společně se zloději uteče z vězení, aby získali cennost zpět. Většina komických prvků, které vnáší ředitel školky do děje filmu, pramení z jeho profese - vychovávání dětí. A tak s lupiči někdy zachází jakoby byl stále v mateřské škole, opravování při užití nespisovných slov, vydělávání peněz prací a ne zlodějinou. Když už nad opravdovými dětmi ze školky nemůže mít přímý dohled, volá jim alespoň telefonem aniž by mu vadilo, že se může prozradit před bandity. Naprosté zmatení nastane, když se na scéně ukáže pravý "Docent", rozlišit mezi nimi je na první pohled trochu problém. Ostatní zloději se zase sami od sebe staví do pozic neposlušných dětí jim přiděleých ředitelem, jeden krade peníze určené pro všechny, další se chce oběsit. Celek je podivný spletenec napůl vtipných scének a napůl trapných (ředitel školky ve vězení, útěk z vězení v cisterně). Efekt trapnosti zase vyvolává ředitelova postava okolo které se točí všechny události a situace. ()

Reklama

Iggy 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec nejpopulárnějších ruských (nebo chcete-li sovětských) filmů, který každý Rus viděl nesčetněkrát a běžně ho v příhodných situacích cituje (přirovnal bych ho k S tebou mě baví svět). Mě film nepřišel vůbec trapný ani zmatený, děj je sice trochu předvídatelný, ale film je celkem krátký a má spoustu skvělých míst. Nejvíc se mi líbil Docentův naučený zločinecký argot (odzbrojující пасть порву) a jeho snaha ostatní naučit mluvit slušně (nekompromisní нехороший человек), taky Василий Алибабаевич mě docela dostal. Film má velké množství dalších slovních gagů, které bohužel neoceníte, pokud neumíte perfektně rusky (asi jako když byste se dívali na Homolkovy nebo na rané Formanovy filmy jen s titulky). Zápletka se docela podobá staršímu a neméně populárnímu sovětskému filmu Бриллиантовая рука. ()

ferika 

všechny recenze uživatele

O filme uz padli poznamky - nebudem pridavat. Ale v jednom z hodnoteni boli hlavni protagonisti oznaceni ako "naprosto nezajimavi, necharismaticni herci"! Uff, tuto bledu tvar museli prilis dlho prazit u mucenickeho kolu! Mozem uznat, ze niektore trochu (pre mna) menej zazivne pasaze ma donutili ubrat hviezdicku - to hej! Ale oznacit jedneho z najpopularnejsich hercov ZSSR ako necharizmatickeho, tak to ma dorazilo. Len zo zaujmu by som sa celkom rad od autora dozvedel, ktori herci su v jeho hodnoteni charizmatickejsi a zaujimavejsi. Na tento film sme museli ist do kina namiesto vyucovania. A hoci v ramci takychto akcii neboli vzdy premietane najputavejsie filmy, tak tento film som si zapamatal na dlhe roky a dnes ho mam na DVD aj BluRay Prepacte, ale musel som! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Dva z velmi oblíbených ruských komediálních herců, kteří hrají jedny z "hlavních vedlejších rolí" v tomto filmu - Oleg Vidov a hlavně Saveli Kramarov, emigrovali do USA ještě v éře SSSR. Vidov se objevil např. ve filmech Rudé horko a Smyslná orchidea. Kramarov, který byl v SSSR nesmírně oblíbený herec a komik a natočil přes 40 filmů, emigroval v roce 1980 a objevil se např. ve filmech 2010: Druhá vesmírná odysea a Tango a Cash. Oba herci však za velkou louží neměli výrazné úspěchy a bavili především ruskou komunitu žijící v USA. (Cyco_Mike)

Reklama

Reklama