Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětice zasloužilých gangsterů dostane úkol, který se neodmítá: na dobu neurčitou dělat osobní ochranku mafiánskému bossovi a zároveň zařídit, aby ochranku přestal potřebovat. (countzero)

Recenze (12)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ach jo, dal jsem si kdysi zásadu, nebudu hodnotiti špatné filmy, protože jich jsem jich viděl dost(a asi jich ještě hodně uvidím) a kdybych je tu měl zhodnocené ať hvězdičkami nebo komentářem, připomínalo by mi je to. Kromě toho dost lidí tu špatné filmy hodnotí, takže beze mě se to obejde. Jenže u tohoto filmu jsem prostě musel porušit pravidlo. Výjimečně špatný film nejen na poměry Jeníka Toa(a to jsem jeho příznivec!), či asjiské kinmeatografie, ale kinematografie obecně. Já a pár vyjímek jsme snad museli vidět jiný film, než ostatní. Slovy klasika věru nevím, co mám vytknouti dříve. Naprosto otravná většinou synťáková hudba, která je ale naprosto ubohá(jako mám podezření, že to nemohl složit člověk, je tak jednoduchá a pitomá, že dítě z mateřské školky by určitě vymyslelo něco lepšího, kdyby jste mu dali klávesy a sadu samplů). Tak špatný hudební doprovod jsem snad ještě neslyšel(když pominu remastrovanou verzi filmu Stávka, nebo některé motivy ze Sunshine Cops). Ke scénáři, nevadí, že tu není a je improvizovaný, více tvůrců takto někdy pracuje. Jenže tady se prakticky o postavách skoro nic nedovíte, ani jejich typických vlastnostech, minulosti atd. Mohlo by to fungovat za jiných podmínek, ale tady ne. Vládne tu naprostá sterilita, nuda. Akční scény jsou většinou jen v lehkém průměru a občas nadprůměru. Vládne tu malátnost, mátožnost nejen v postavách, ale i ději. Prostě nic mě tu nezaujalo, postavy, "příběh" ani akční scény. Tady je něco špatně, a není to tím, že bych měl špatnou náladu nebo tak něco. A to experimentování o kterém mluví ladynka buď nevidím, nebo mě nechává chladným, protože nemá žádné přínosné účinky pro film. Já jsem tolerantní člověk, snažím se k filmu přistupovat citlivě a ocenit, co je dobré i špatné, nebýt hrubý, zbytečně nenadávat atp. Ale tentokrát mě vizuální stránka nemůže odvrátit od zdrcujícího verdiktu. Je to jeden z nejhorších filmů, co jsem kdy viděl. Je mi záhadou, jak se tento snímek dostal do žebříčku 100 nejlepších filmů čínské kinematografie. A asi mi to záhadou i zůstane. Třeba mi někdo napíše a vysvětlí proč je to tak dobré, ale já to tam nevidím. Četl jsem články na netu, recenze, i úryvky z knih, jenže prostě opakuji já to tam nevidím a nevěřím tomu, že to tam je, nebo že tak někdy budu chápat. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

John Woo mal vždy len jednu konkurenciu. Nebol to Tsui Hark. Nebol to Ringo Lam. Bol to Johnnie To. Jednak nemal nikdy potrebu skúšať svoje šťastie v USA a zároveň bol žánrovo natoľko rozmanitý a v rámci žánru invenčný, že dokázal neustále baviť, prekvapovať a vyvíjať sa. Či už technicky alebo v rámci naratívu. The Mission je buddy film. Hoci tých postáv je tam 5. Máme tu typickú mafiánskú zápletku, ktorá ale pod vedením Johnnieho dostáva emocionálnejší, ľudskejší a uveriteľnejší aspekt. V pomerne krátkom čase a cez jednoduché akcie vám vie vysvetliť motivácie piatich postáv. Vie ich spraviť zaujímavo a takým spôsobom, že si ich obľúbite. Nepotrebuje k tomu veľké akčné scény. Len trochu tej oldschoolovej akcie. Film ktorý má nadupaný soundtrack, skvelých hereckých predstaviteľov a atmosféru a je robený s radosťou. Cítiť to z neho. A čo je dôležité... v modernej dobe si pozrieť toto a stále sa baviť svedčí o jeho hodnote. ()

Reklama

MaxBodycount 

všechny recenze uživatele

Johnnie To ponúka jednu zo svojich prvých variácií na Divokú bandu a tupí príslušníci Gen X odkojení Tarantinovým balastným popkultúrnym tliachaním vydávaným za kult a umenie nechápu a strácajú sa v kultúrnych rozdieloch. Gangstrom vo východnom podaní kecy o výške prepitného a Madonne skrátka režú oveľa menej ako napr. partička kanclového futbálku alebo prejedanie sa pistáciami, keď však ide do tuhého, odrobia to svoje aj bez citovania fake biblie a že je na čo sa dívať ! Náhle explodujúca akcia sa na minci stáča k statickému poňatiu - v týchto momentoch má Mission bližšie k maľbe ako k filmu- a po hyperkinetických orgiách Johna Woo and Co. pôsobí takmer meditačne. Obrovským plusom je obsadenie: Anthony Wong, Suet Lam alebo Simon Yam si minimalistické úlohy gangsterov operujúcich v rámci prísnych pravidiel triád a vlastných kódov cti pre Johnnieho To ešte zopakujú : tentokrát im však je podarovaná možnosť odkráčať späť ku svojmu kaderníckemu salónu alebo životu malej gangsta ryby, budúcnosť /Exiled, Vengeance/ k nim bude realistickejšia. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tenhle hongkongský bonbónek mi doporučil scenárista Ed Brubaker v článku, kde se rozepsal o filmech, jenž inspirovaly jeho komiksový opus magnum Criminal. Když pominu laciný vizuál a slizce excentrický hudební motiv, jedná se o příjemnou mafiánskou jednohubku východního střihu. Pětice vysloužilých veteránů je povolána zpět do služby, aby ochránila svého bosse (s vážně podivným účesem), kterému jde tvrdě po krku konkurenčí gang. Přestřelky na denním pořádku, jeden osudový zvrat a krvavá lázeň v závěru. Jednoduché jak facka cirkulárkou. Sem tam dojde i na nevinný humor, který připomene, že nesledujeme pouze partu terminátorů - hustou atmosféru tak naředí třeba kopaná s kuličkou zmačkaného papíru během volné chvilky nebo vtipkování s explodující cigaretou. Příjemné pokoukání, na pozdní noční hodinu jako dělané. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nechápu to, je tady hromada akce, střílečky snad každých 5 minut, cool kamera a pytle na mrtvoly se snad musely vyprodat, jenže mě to prostě vůbec nebavilo, žádná postava nebyla natolik výrazná, aby mě zaujala, u příběhu mi přišlo, že snad žádnej nebyl, i když se to tvářilo že jo a celý to působilo, že to nemá co říct. Neni to ani bezduchá akční nálož, ani nic inteligentního, prostě takový akční nudný nic s chytlavou ústřední melodii ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • V době natáčení zažíval hongkongský filmový průmysl krizi. Ta měla přímý dopad i na tento film. Byl natočen během 19 dní. (Jigvell)

Související novinky

Rodriguez zase točí pro děti

Rodriguez zase točí pro děti

01.06.2008

Ano, rozhodli jsme se vám zničit neděli (a čtěte až do konce, bude to ještě horší). Planetou Teror se texaský desperát alespoň částečně rehabilitoval u publika, znechuceného jeho 3-D zrůdnostmi pro… (více)

Bergova hongkongská MISE

Bergova hongkongská MISE

16.11.2005

Současný Hollywood má dva trendy, co se týče remaků. Staré horory a cokoliv z Asie. A druhý jmenovaný případ nastane i teď. Hongkongský akční film Cheong feng režiséra Johnnyho To se dočká svého… (více)

Reklama

Reklama