Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V chaotických letech na sklonku dynastie Tang se odehrává příběh shatuoského vojevůdce Li Keyonga (Ku Feng), jenž velí statisícové armádě a jehož největší pýchou je jeho třináct synů, proslulých jako "třináct generálů". Li má mezi svými syny oblíbence a nikterak se tím netají, což se samozřejmě pramálo líbí těm synům, kteří jeho favority nejsou. Soupeření o otcovu přízeň mezi 13 bratry rozdmýchává konflikty, jež začínají pomalu ale neodvratně spět k tragédii, zvlášť když si této potenciální slabiny ve vedení Li Keyongova vojska všimne jeho úhlavní nepřítel Zhu Wen (Chan Sing). (MaedhRos)

(více)

Recenze (4)

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Příběh, jenž svým laděním a vyzněním občas docela výrazně asociuje shakespearovskou tragédii, nepatří mezi nejobjevnější, ovšem je dobře napsaný - a mimojiné i díky skvělému hereckému obsazení (v jehož čele exceluje trio Ku Feng, Ti Lung & David Chiang) zabírá na plné obrátky a na doraz. Ačkoli v tomhle filmu drama a příběh hrají prim, skvělé akce je v něm taky dost, mrtvých je hromada a krve kotel, takže i umělé krve lační diváci by si měli přijít na své. Epické drama, které by si neměl nechat ujít nikdo, kdo má rád old-school Hong Kong, Shaw Brothers a Changa Cheh... Podrobněji zde. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

S postupem času se člověk vrací k filmům, které možná trochu nespravedlivě přehlížel. Když jsem si Heroic Ones pustila potřetí a tentokrát z originálu, kde vynikla Changova barevná koncepce podobná jeho kostýmnímu wuxia The Assassin, moje podlehnutí jeho kouzlu se tentokrát konalo. I když mi stále trochu drhne první polovina filmu, ve které příliš trčí poměrně nepovedený souboj Davida Chianga s Bolo Yeungem a velká strojenost barbarské hostiny, celkově Heroic Ones graduje tak, že jeho druhou polovinu člověk hltá stejně, jako u velmi podobného All Man are Brothers. Chang Cheh si Heroic Ones užil a zvýšil svou popularitu. Heroické drama je přesně tím parketem, na kteém umí pan režisér skvěle tančit a vyprávět příběhy, které svou monumentalitou člověka zasáhnou. I jejich případná naivita a nedokonalost celkové koncepci neubližuje a poskytuje divákovi nejen krásnou vizuelní podívanou (V případě poloodhaleného Ti Lunga hlavně divačkám), ale i prostor ke snění. Lau Kar Wing jako hlavní choreograf tu teprve sbíral zkušenosti a choreografie hlavně na konci vyzněla skvěle. Sypu si popel na hlavu, protože mé hodnocení bylo původně na třech hvězdách, omlouvám se své ikoně Changovi Cheh a zvyšuji, po zralé úvaze na *****. 8.5/10 ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Akční drama s tóny tragédie, kde prosvítá Changova inspirace Kurosawou.   Příběh 13 bratrů, generálů nabírá na síle postupně, což mi začíná u Changa připadat téměř jako trademark. Třeba první souboj s "holohlavým" Bolo Yeungem čpí ještě naivitou a  zpočátku nic nenapovídá neschematické vyprávěnce, kde si dají na držku ten s oním, protože onen slouží špatnému pánu. Nicméně po nějaké době se právě až typicky changovsky začínají dít podivuhodné věci, kdy  i ti nejdrsnější z nejdrsnějších  zůstanou stát jako kůl v plotě nebo bezmocně rozhodí ruce (i nohy)...   Mít to pak ještě lepší bojovou choreografii ( holt ta se teprve rodila) šel bych asi ještě výš. Ale bavilo a překvapovalo. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Prvotní spolupráce sugestivního Davida Chianga, jako Li Tsun Hsiao a urostlého Ti Lunga (Shih Ching Szu). Film jsem zhlédl kvůli premiéře malého (1.68m) kulturisty Bolo Yeunga, který držel čínský titul 10 let a byl velmi blízký přítel i student Bruce Leeho. Preferuje především styl Tai Chi, ale studoval i Wing Chun - málo se ví, že úzce spolupracoval s Brucem Lee, kdy experimentovali na nových technikách, které neustále měnili. V The Heroic Ones (1971) hraje generála Meng Chieh Haie a v titulcích je uveden ještě pod svým pravým jménem Yang Szu. Historický utréjch okořeněn umělou krví, pln svištících šípů a žáhavých pochodní vyplňuje klasické řinčení šavlí a kopí. Premiéra Woo-ping Yuena. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Ni Kuang (spisovatel a jeden z nejvýznamnějších scénáristů u studia Shaw Brothers) napsal podle svého scénáře k tomuto filmu stejnojmennou wuxia novelu, která se v roce 1982 dočkala i televizního zpracování v podobě seriálu stanice TVB "Shi san dai bo" AKA "The Wild Bunch". (MaedhRos)
  • Při natáčení v Nových teritoriích se David Chiang pořádně zapotil. Ačkoli bylo vedro k padnutí (dva koně prý z horka dokonce opravdu padli), Chiang byl nucen točit bojové scény v černém oblečení "vylepšeném" ještě o kožešinovou čelenku a vestu. (MaedhRos)

Reklama

Reklama