Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dostali jste mě. Mám o Ďatlovově výpravě nejen vstřebaný kdejaký dokument (překvapivě dobrý je tento český originál) či různě kvalitní filmy, ale i pár knih. Teď jsem zhlédl naprosto skvělý typ hraného dokumentu chytře doplněný detektivkou. Přimíchány ingredience tajemna včetně falešných stop, akce, napětí... Vystylovaný vzhled + zvuk, dobré předvedení traumat a prokletí (válka)... Zkrátka vysoká škola kinematografie. Sympatičtí herci (překvapivě nejvíc mě bavila postava Zolotarjova a Dubininy). Osudovost a propojenost. Karma. Jo. Probrány všechny, i méně příčetné hypotézy, zavrženy a předvedena ta zdaleka nejpravděpodobnější. Nesedí sice ve všem, ale dobré to bylo.  P.S. vůbec mi nepřišla nepatřičná jakási "komsomolská nadšenost" mládeže. V té době a jejich věku skutečně asi byli takto co na srdci, to na jazyku. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Nevěřím na náhody a už vůbec ne na takové kdy je 9 lidí "rozprášeno" v okruhu dvou kilometrů a vyšetřovatelé nad tím tápou jako kdysi nad vraždami Jacka Rozparovače.Nevěřím na náhody zato věřím na znamení a na vnitřní hlas proto jsem také obdivoval vnitřní sílu Jury,tedy desátého člena výpravy který se od ostatních časem odpojil a vrátil se zpátky a také jako jediný přežil.Stalo se to v roce 1959 tedy v době kdy byl komunismus velmi silný v kramflecích a proto bych se vůbec nedivil kdyby si vyšetřovatelé průběh vyšetřování upravili k obrazu svému.Závěr vyšetřování ukázal na lavinu.To jako vážně?Na svahu kde byl náklon jen 16 stupňů?Osobně si myslím,že někdo z těch devíti dobrodruhů způsobil ve stanu paniku která vedla ke zmatku a zkratovitému jednání.Vydat se v mrazivém větru do otevřené krajiny v noci a téměř bez oblečení?Členové výpravy nebyli žádní amatéři a měli mezi sebou i bývalého vojáka co přežil 2.světovou válku takže jejich počínání vyvolalo mnoho otázek proč se vydali tak narychlo na cestu mimo stan když bylo předem jasné,že během několika minut budou vlivem podchlazení rezignovat na život?Rusům se povedlo natočit dokonalou sérii která vás uvrhne do mrazivých dálek po boku herců které jsem nikdy neviděl,ale svou autentičností by mohli z fleku konkurovat hollywoodským hvězdám.Fajnové pokoukáníčko a bez zaváhání dávám 5 hvězd. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Veľmi presvedčivé spracovanie - chvíľami takmer až dokumentárna rekonštrukcia - známej desivej udalosti z roku 1959, ktorá dlho udržiava v hre viaceré možné príčiny a vysvetlenia tragédie študentskej výpravy na Ural. Výsledná spokojnosť závisí asi hlavne od toho, nakoľko vás uspokojí záverečná interpretácia – ale aj tá je zaujímavá svojou dvojakosťou. Chytrá dvojitá línia seriálu dobre stupňuje napätie a zároveň máme vďaka nej dvojité vysvetlenie - v jednej línií extrémne racionálne a v druhej na totálku mysteriózne – a môžete si vybrať. Nech už ste za ktorúkoľvek variantu, ĎATLOVOV PRIESMYK dokáže úžasne držať pozornosť a neraz prekvapiť - napríklad reminiscenciami a prepojením s druhou svetovou vojnou, čo síce u Rusov neprekvapuje, ale milovníkom záhad, ktorí sú s touto udalosťou oboznámení, zas tak hneď na myseľ nepríde. Aj romantická linka akoby vadí, ale pritom dáva zmysel celkovému konceptu, ako protipól smrti. Pretože vyznenie seriálu ako celku je napokon hlavne myšlienkové a citové, s až metafyzickým presahom vo výpovedi o zle a násilí. Nejde o nejaký konkrétny žáner, čo asi mnohých rozladí, žánrové zaradenie je neurčité, chvíľu je to horor, potom dobová kriminálka, neskôr zase dobrodružný, vlastne až etnografický film. V každom prípade je to parádne natočené, spočiatku až exhibicionisticky (kamerové finesy prvej časti), potom stále menej okázalo, v službe príbehu, ktorý už diváka zaháčikoval, ale tie prachy tam stále vidno, hoc aj po stranách a za okrajom a z hľadiska filmárčiny je to fakt nádhera. A aj scenáristicky – obdivuhodný balans medzi rozumom a citom, medzi racionalitou a duchovnom, vrcholiaci v posledných častiach, naraz cválajúci po viacerých koľajach, neprestáva udivovať. Všetci vieme AKO to dopadne – a ja si už dlho nespomínam, že by sa mi do niečoho tak veľmi nechcelo, ako do poslednej časti, z ktorej som bol už dopredu tak strašne smutný – ale nedokážeme si to odpustiť, túžiac po odpovedi PREČO. A aj keď sa to dozvieme - a uspokojíme sa s týmto vysvetlením - zostáva potom strašne veľa myšlienok a otázok - i keď možno už nie tak priamočiarych, ako "Kto alebo čo zabilo členov Ďatlovovej výpravy ?" ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím rozdělit hodnocení lehce podle toho, jak šly jednotlivé linie. Vyšetřování za mě bylo skvělé, jenom ho táhly dolů někdy až moc zvláštní reminiscence na druhou světovou válku. Pokud jde o linii výpravy, tak zvolit černobílou pro ni byl dobrý nápad. Celkově to pak do sebe tak nějak zapadlo, ale kdybych měl já možnost tvořit tento seriál, asi bych to udělal jinak. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

(spoiler) Tři dějové roviny: Válka, Výprava a Vyšetřování, umně sestříhané a spolu pospojované. Zprvu mi příliš nesedl ani černobílý, ani záměrně zrnitý kinofilmový obraz, protože třeba válečné výjevy byly podle mne "dobově nekvalitní" až zbytečně přehnaně. Ale nějak jsem si po čase zvykl. Naopak chápu snahu většiny současných ruských filmařů vykreslovat totalitní sovětskou realitu ne snad přímo idealisticky, ale aspoň sympaticky. Vždyť v CCCP žily relativně spokojeně desítky miliónů duší, je to nedílná součást ruské (nejen) historie a na spoustu událostí ze sovětské epochy můžou být Rusové (nejen) právem hrdí. A nepochybně existovali i vzdělaní a volnomyšlenkářstí důstojníci KGB, a čestnost a moudrost občas vítězila nad podlostí a hloupostí. Děj seriálu je pestrý a záživný, skvělé jsou válečné sekvence, realistické obrazy z Ďatlovovy expedice, občas divoký eastern, občas něco metafyziky a paranormality a asociace na X-Files, nemůže samozřejmě chybět ani červenoknihovní lovestory. Závěr se dal samozřejmě očekávat a tvůrci pochopitelně přijali oficiální verzi o lavině, ale naštěstí do příběhu přibalili i něco "nadpřirozena", jako mimosmyslové vnímání, šamanismus, okultismus nazistů a jejich údajné kontakty s okultisty tibetskými. Přesto jde o seriál většinový, středoproudový. A ke středoproudovému seriálu patřily i vypjatě melodramatické poslední okamžiky členů výpravy, kteří se tak dlouho vzájemně obětovávali jeden pro druhého a odmítali se opustit, až nakonec všichni svorně zemřeli. A dost možná to tak nějak ve skutečnosti i bylo. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Exteriéry byly natáčeny v Chibinských horách na poloostrově Kola a částečně i v pohoří Altaj. (Hombre8)
  • Nepárne epizódy, ktoré ukazujú vyšetrovanie a sú vo farbe, boli nakrútené na 16 mm film. Párne epizódy sú nakrútené na digitálnu kameru. (_marduk_)
  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)

Reklama

Reklama