Reklama

Reklama

MI5

(seriál)
Velká Británie, (2002–2011), 77 h 40 min (Minutáž: 50–59 min)

Hrají:

Peter Firth, Nicola Walker, Rupert Penry-Jones, Miranda Raison, Hermione Norris, Matthew Macfadyen, David Oyelowo, Richard Armitage, Raza Jaffrey (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(86)

Obsahy(1)

Oficiálně jsou bezpečnostní služba, neoficiálně MI5 nebo prostě jen "pětka". Jejich hlavní úkol: bránit národní bezpečnost Británie. A bezpečnost země může být ohrožena čímkoli. Mezinárodním terorismem, rasismem, fanatismem nejrůznějšího druhu... S tím vším je zapotřebí bojovat - a oni s tím bojují. Nejužší výběr: dva muži, jedna žena a jejich šéf. Tom, Danny, Zoe a Harry. Oddělení je samozřejmě mnohem rozsáhlejší a na některých případech nejen může, ale i musí pracovat větší tým. Tihle čtyři však tvoří jeho páteř. Čtyři lidé, kteří se v zájmu vyšších cílů museli vzdát mnohého, bez čeho si většina z nás nedokáže svůj život představit: rodiny, lásky, zázemí klidného domova. Protože člověk, který se bojí o své nejbližší, je strašně zranitelný. A protože jejich nejbližší by mohli na jejich práci krutě doplatit. Je jen jedna cesta, jak mít obojí - práci i domov: dvojí život. Ani to ovšem není záruka bezpečí. Protože i oni jsou jen lidé a život, který dnes a denně nasazují, mají jen jeden... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

anderson 

všechny recenze uživatele

Podpisujem TYLERov koment. Kongeniálna séria, ktorá viac než na akcii stavia na inteligentnom scenári a prekvapivých pointách. Pri premiérovom vysielaní na ČT ju programové oddelenie propagovalo ako PROFESIONÁLOV pre 21. storočie. Nenechajte sa však týmito drístami ovplyvniť. PROFESIONÁLI majú svoj skvelý ale absolútne odlišný štýl. Čo je teda "SPOOKS" ? Povedané slovami HOMERa SIMPSONa: "Je to Něco takovýho, ale úplně jinýho." Apropo, naozaj tu hrá aj KAREL RODEN, ktorý si svoj part v českej verzii aj sám nadaboval. (1.7.2005) ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Pokud mohu soudit podle zatím jediné série (7.), tak jsem náhodou narazila na vynikající špionážní seriál z prostředí MI5, výborně natočený a výborně i zahraný s napínavými zápletkami, jak epizodními, tak celosériovou, která vyvrcholla takovým způsobem, že si do uvedení osmé série budu kousat nehty a mezitím zkouknu šest sezón předchozích. Obrovské plus za postavu Lucase Northa v podání charismatického R. Armitage. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Spooks je velmi milé překvapení a má mou přízeň. Je to "Made in UK", co řada to příjemných 10 epizod, postavy v pořádku a tak nějak mám pocit, že s každým je to nahnuté (prakticky hned první řada naznačila, že s žádnou postavou se mazat nebudou). Okoukanost-neokoukanost-nápaditost lze hodnotit těžko. Podobných seriálů už existuje tolik, že být extra origo už prostě nejde. Přesto jsou ale díly natolik nápadité, že dokáží díky propojení s realitou upoutat. Přece jen použití zpravodajských záběrů (BBC je BBC. je odkud brát :D) dodává seriálu punc reálnosti a to je sakra originální myšlenka díky které seriál vybočuje. Seriál jsem viděl celý (tedy nehodnotím "po třech epizodách" jako někteří exoti jsou tady schopni) a vážně klobouk dolů. Mou pozornost si udržel a mrzí mě, že už nepokračuje. Vážně krásná práce BBC. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

Tohle není CSI, kde se kouknete na každý třetí díl - tenhle seriál musíte vidět popořadě a celý, abyste ho skutečně docenili. Je to docela dost tragický, relativně realistický příběh protiteroristické sekce v britské tajné službě. Je to příběh k němuž emočně přilnete právě kvůli tomu, že se nesnaží hrát na vaše emoce. Agenti umírají, ztrácejí se, utíkají, zrazují, obětují se nebo morálně vyhoří. Každý má svůj důvod pracovat pro MI5, svůj osobní život, své cíle a sny. Nebojuje se za Dobro, ale za Británii - a ta sama má nějaké ty kostlivce ve skříni, spojenců je málo, nepřátel mnoho a hra, která se hraje, nemá konce. Seriál se postupně stává temnější, nabírá stísněnější a beznadějnější atmosféru a i když pak už tušíte, k jakému konci tak nebo onak směřuje, táhne vás k němu stejně jako svíčka můru. Není to nejkratší věc na koukání, ale rozhodně to je jedna z mála věcí, které bez váhání doporučím - už jen kvůli tomu realistickému prokreslení tajné služby a jejích agentů. EDIT, later: snižuju na 4*. Je totiž pravda, že místy to je nepříjemně přehnané a zbytečně vygradované a některé z pozdějších sérií jsou pár věcmi až otravné. Zároveň při srovnání se Sandbaggers stojí rozhodně až na druhém místě. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Spooks je prekvapivo zaujímavý seriál. Aj keď by sme si mohli myslieť, že to je niečo, čo tu už milionkrát bolo, spravené oveľa coolovejším spôsobom Američanmi, nie je to tak. Spooks nie je americky akčne coolový, ale to ho práve robí o to uveriteľnejším a realite bližším seriálom. A neznamená to ani, že by nebol napínavý. Páči sa mi, aký priestor je venovaný jednotlivým postavám, aj to ako je postupne budovaný každý diel a jeho zápletka. Nepáči sa mi, že rušia moje obľúbené postavy - Tom Quinn je len jeden...:-( ()

Galerie (370)

Zajímavosti (9)

  • Tato řada získala cenu BAFTA za nejlepší seriál roku 2002, na tento úspěch navázali tvůrci dalšími díly. (ČSFD)
  • V prvním roce vysílání seriálu stoupl u reálné MI5 počet žadatelů o zaměstnání téměř o polovinu. (Olík)
  • Richard Armitage se chtěl nejdříve naučit rusky pouze foneticky, nápad se ale neosvědčil a Armitage si našel učitele, který jej ruský jazyk naučil. (BLANIK.)

Související novinky

Ridley Scott nechá vyhrát fašisty

Ridley Scott nechá vyhrát fašisty

11.10.2010

Zatímco probíhá boj o dvoudílný prolog k Vetřelci (studio 20th Century Fox chce přístupnost PG-13 a rozumný rozpočet, Scott trvá na tvrdém R-ku a rozpočtu 250 miliónů pro oba filmy... a chce si… (více)

Reklama

Reklama