Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Toto je zatial najslabší film J.Lemmona. Je to cele také preafektované, myslím si, že tomu trocha pomohol i dabing, niečo sa mi na ňom nezdalo. Film sa snažil byt strašne vtipný a tak dochádzalo nie až tak k zábavným scénkam. Malo to byt milé, zábavne, troska naivné, ale hlavne v Jackovej reziji, ale ani jedno z toho film nenaplnil, asi okrem tej naivity, tej mal na rozdávanie. Remeselná stránka bola ako u B.Wildera je štandard, vynikajúca. Destinácia prenádherná a najviac to tu bavil riaditeľ hotela, ukážkový C.Revill. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Přestože se tu jedná o velmi vážnou záležitost a tou převoz nebožtíků do jejich rodné vlasti stoprocentně je, tak je tenhle film velmi milý, pohodový a plný hřejivého sluníčka. Moc pěkně mě pohladil po duši a zahřál u srdce. Všechno jsem si užívala s hlavními postavami. Jack Lemmom byl nepřekonatelný a sympatický a Juliet Millsová roztomilá. Jejich postavy byly pro sebe přímo stvořeny. Ta lehce přepálená stopáž mi vůbec nevadila. Zapomněla jsem při sledování na okolní svět. A tak by to mělo být. ()

Reklama

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Úžasně milá komedie. Nenáročný děj, odpočinkový film. Pravda, neznám sice nikoho, kdo by se u sledování tohoto filmu řehtal na celé kolo, ale o to víc je film pohodový. Dodnes si pamatuji, jak mě už v době svého vzniku film udivoval úslužností hotelového perzonálu, jakou si může majitný host zajistit. V době mrzkých diletantských dabingů musím u tohoto filmu upozornit na prvotřídní český dabing. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem to s Nebožtíky dvakrát a v obou případech jsem cítil tentýž lehký odstup a nezájem. S Wilderem to mám podobně jako s Hitchcockem. Znal jsem jeho nejslavnější snímky a v mých očích byl bezchybným tvůrcem dokonalých bijáků. S odstupem času jsem ale poznal, že se dokázal podepsat i pod průměrné filmy, které u mě vyvolávají rozpaky. Jestli na Nebožtících něco funguje na jedničku, je to přítomnost osvědčeného Jacka Lemmona, který hraje to, na co jsme u něj zvyklí. Nemůže se ale opřít o tak kvalitní dialogy, které udělaly z Bytu a Někdo to rád horké skvělé komedie, které ani po tak dlouhé době nestárnou. Funkčního humoru je pomálu, vlastně si ani nevybavím, že bych se byl byť jen jednou jedinkrát od srdce zasmál. K postavám jsem si nedokázal najít vztah, nezaujala mě ani Juliet Mills v roli Pamely. Snad jen ředitel hotelu pan Carlucci, který zapadal do mé představy o komediální figuře, v mých očích obstál. Problém mám i s námětem. Způsob, jak lehkovážně pracuje s motivem nevěry (fakticky jde o její obhajobu ve jménu milostného vzplanutí), mě poněkud iritoval. Že bych se "na stará kolena" stával moralistou? Kdyby měl film standardních 90 minut stopáže, šel bych na 3 hvězdičky, ale Wilder se příliš rozmáchl a nepochopil, že tenhle scénář 140 minut neustojí. Je mi líto, ale v téhle délce už místy snímek zřetelně nudí. Celkový dojem: 45 %. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

B. Wilder byl skvělý režisér, který vytvořil spoustu nezapomenutelných filmů, Nebožtici přejí lásce je však přeceněnovaný, má svou milou atmosféru, avšak neuvěřitelně se táhne (140minut na komedii je kláda a zde nezvládnutá),humoru pomálu a některé figury až protivné. Lehkost a svěžest Někdo to rád horké zde nenajdete. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Když se ztratí těla z márnice, tak Wendell Armbruster (Jack Lemmon) křičí: „Kdo myslíte, že ta těla ukradl, dr. Christiaan Barnard?“ Christiaan Barnard byl jihoafrický chirurg, který jako první provedl úspěšnou transplantaci srdce. (sator)
  • Když byla na konci filmu americká vlajka zavěšena nad rakví, kanton (modré pole s hvězdami) byl nad levou horní částí rakve, při pohledu z paty rakve. Kanton má jít do pravé horní části rakve, levé rameno zesnulého. (sator)

Reklama

Reklama