Nebožtíci přejí lásce
Avanti!
Che cosa è successo tra mio padre e tua madre?
(Itálie) -
Nebožtíci žičia láske
Komedie / Romantický
USA / Itálie, 1972, 140 min
Billy WilderPlakáty
V romantické komedii kinematografické legendy a držitele sedmi Oscarů, režiséra Billyho Wildera, odjíždí Jack Lemmon v roli starostlivého syna pro tělo svého otce, který zahynul v Evropě. Po příjezdu do Itálie však rychle zjišťuje, že jeho rodič nebyl zdaleka takové neviňátko, jak se tvářil… (oficiální text distributora) -
Hra Samuela Taylora v roce 1968 sice propadla, ale Billy Wilder si s tím hlavu nelámal. Ve spolupráci s Izem Diamondem sepsal totiž docela jiný (a dosti protiamerický) příběh. Jeho hrdina, dvaačtyřicetiletý dědic průmyslového impéria Wendell Armbruster Junior přijíždí na italský ostrov Ischia, aby vyzvedl tělo svého zesnulého otce, který tu byl na každoročním lázeňském pobytu. Čeká ho ovšem nepříjemný objev: "Ten starý kozel! Víte, kolik mu bylo? Šedesát sedm." To ovšem starému pánovi nebránilo, aby celá léta trávil idylický měsíc ve společnosti obyčejné britské manikérky. A spolu s ní při autonehodě i zemřel. Wendella čeká nejen konfrontace s neznámou tváří vlastního otce, ale i s baculatou Pamelou Piggottovou, která si přijela pro matku, a v neposlední řadě i s italskou realitou, vyznávající zcela jiné hodnoty než stará dobrá vlast.
V Americe, která v té době vzývala Andrewa Sarrise a francouzskou novou vlnu a adorovala snímky Nového Hollywoodu, Nebožtíci v kinech neuspěli. Málokdo totiž tehdy pochopil, že Wilderovi tentokrát nešlo ani tak o satiru amerických hodnot, ale že tohle téma pro něj bylo navýsost osobní. I on kdysi v cizí zemi pohřbil otce, ke kterému neměl valný vztah, a příběh o synovi, který o svém otci začne přemýšlet až po jeho smrti a nachází si k němu pozdní vztah, pro něj byl velmi přitažlivý. Nadto ho s postupujícím věkem stále více lákala Evropa už proto, že Spojené státy v té době shledával zcela bez humoru a svázané neodbytnou byrokracií. Nebožtíci přejí lásce jsou v souladu s tímto jeho nastavením příjemně uvolněný film, po letech znovu zářící barvami (italského kameramana si Billy vybral záměrně), do jehož podoby se nakažlivě otiskla rozmarně vzdušná atmosféra Ischie i Neapole. Svou práci tu bezchybně odvedl italský scenárista Luciano Vincenzoni, který Wilderovi radil ohledně místních reálií a zvyků. Nebožtíci jsou především dílem láskyplného přátelského souladu, který se během let vytvořil mezi Wilderem, Izem Diamondem a Jackem Lemmonem. Objevem tu byla Juliet Millsová, anglická herečka, jíž psal roli Pamely na tělo a která poslušně přibrala více než deset kilo, aby naplnila režisérovu představu roztomilé "tlustoprdky."
Přestože dnes film vnímáme především jako velmi vtipnou komedii, ve své době byla poněkud anachronická - a podobně si začal připadat i Wilder. Po Nebožtících natočil sice ještě tři filmy, byl si ale vědom, že jeho doba už minula. - Iva Hejlíčková (Letní filmová škola)
golfista
Tyhle role sedí Jacku Lemmonovi nejlíp. Film, který pohladí po duši, na který se vzpomíná i po letech. Wendell Ambruster a Pamela Piggottová na italském pohřbu svých rodičů. "Permesso ? - Avanti !". Skoro stejně dobré jako "Byt".(31.1.2003)
Houdini
Díky tomuto filmu je ostrov Ischia v mé Top 10 nejlepších míst kam jet na svatební cestu.(15.4.2003)
Tosim
Lehce dysfunkční chemie byl jediný malý zádrhel :-)(4.1.2010)
Djkoma
Billy Wilder pro mě začíná být doslova zakletý. První setkání s ním v podobě Slaměného vdovce bylo pro mě plné smíchu a radosti a tak jsem očekával, že ostatní jeho filmy půjdou ruku v ruce s pověstí režiséra nejlepších amerických komedií. Bohužel pro mě Štístko mě zklamalo a Nebožtíci přející lásce mě do nebe romantických komedií také nevynesli. Přesto právě u Nebožtíků (zábavnějších než Štístko) jde mluvit o zklamání mírnějším, za který může především délka 140 minut. Kdyby Wilder film tak o 20-30 minut zkrátil, zhustil vtipné momenty, skvělého Lemmona a sympatickou Juliet Mils, nebylo by co řešit. To se nestalo, ale i přesto nebožtíci zůstanou slušnou zábavou na pohodové odpoledne, ale nic víc... PS: tahle reklama na Ischii mě k cestě nedonutila...(29.9.2009)
Renton
Scénář: Billy Wilder, I.A.L. Diamond(27.3.2005)
Faye
Přidávám 1* do plného hodnocení hlavně kvůli Ischii. Když jsem film viděla poprvé, tak jsem tenhle přenádherný ostrov ještě neznala, dnes už vím, že to je místo, kde jsem se měla narodit. „ Neuvěřitelné ! To počasí viďte, zvlášť pro toho, kdo bydlí v Londýně ( a nejen v Londýně). Loni tam bylo léto 2 dny v červnu a 3 dny v srpnu“. A pokud ještě k filmu přikusujete horkou Bruschettu s kořením ze sopky Monte Epomeo , tak je i 5* málo. Tak snad už jen doporučení, obojí stojí za vidění a Ischia nejenom jednou !!!!(16.11.2006)
║Rozpočet $2,750,000║Tržby Celosvetovo $4,522,000║(27.6.2010)
Oskar
Slavná romantická komedie Billyho Wildera, která má i přes značnou délku docela spád. Avanti!(22.2.2003)
EdaS
Brilantní mix dovolenkově-romantické komedie s prvky černého i sarkastického humoru. K těm pěti hvězdičkám jsem asi musel trochu dospět, ale teď už není pochyb. Báječný film.(21.8.2010)
genetique
Príjemnú, oddychovú romantickú komédiu s tak primitívnym scenárom, ale s ľahkosťou spracovania, hojnosťou vtipu, nadsádzky, a filmového intelektu, už nik nenatočí tak prirodzene a spontánne ako pán Wilder. Krásna spletitosť úprimnej romantiky, čierneho humoru a letnej exotickej dobrodružnosti. Prakticky to už chcelo len viac pristrihnúť minúty, aby bol tento celuloidový účes dokonalý. 85%.(10.11.2008)
Madison
Už úvodná lietadlová scéna s výmenou športiek za elegantné handry doplnená čerešničkou na torte v podobe pohoršeného biskupa, ma skvele navnadila. Tešila som sa ako malé dieťa na milujúcu sladkosť, Jack Lemmon mi učaroval od prvej chvíle, talianska ľahkosť mi opantala zmyslové orgány a chutný temperament ,,malej blonďatej tučky" Juliet Mills ma posadil na zadok. Ten príbeh je povzbudený skvelými scénami v hoteli, na rozhorúčenej skale s okoloidúcou loďou plnou navnadencov, k tomu ešte energická hudba talianskych rozmerov. Aj napriek toľkým kladom však nedokážem zabudnúť na prehnanú dĺžku a tvorcovia to so stopážou riadne prestrelili. Scenár chvíľami pohapkáva a film občas nepríjemne nudí. Skrátenie aspoň o polhodinu by mi výrazne zlepšilo dojem a napriek tomu, že som sa ,,zamilovala" do tej roztomilej blondínky, tento film bol chvíľami miernym sklamaním. 70%(10.8.2009)
brit84
Moc důvodu k zasmání, jak bych od komedie očekával, jsem nedostal. Spíš je to jen série rozpustilých momentů. Od Billyho jsem čekal trochu víc.(10.7.2011)
Falko
Od Billyho Wildera je to zatial najslabsia komedia z jeho filmografie a to mam jeho filmy veeelmi rad. Hlavny dovod je zbytocne natiahnuta dlzka filmu a nudne dialogy. A co je najhorsie, vobec ma nezaujal dej o mrtvom otcovi, ktoreho telo bolo treba previest do USA na pohreb a vsetky tie opletacky okolo toho. V prvej polovici sa dej takmer vobec nepohol dalej, ale aspon tam bolo prijemne prostredie s peknou talianskou hudbou. Takze prepac Billy, u mna len 2 hviezdicky. ________ Jack Lemmon - (Wendell Armbruster, Jr.) +++ Juliet Mills - (Pamela Piggott) +++ Clive Revill - (Carlo Carlucci) +++ Edward Andrews - (J.J. Blodgett) +++ Gianfranco Barra - (Bruno) +++ Franco Angrisano - (Arnold Trotta) +++ Pippo Franco - (Mattarazzo) +++ Franco Acampora - (Armando Trotta) +++ Produkcia: Billy Wilder +++(6.11.2011)
kyselina
..Permesso! Avanti!..(29.12.2006)
PinPrick
Pohodový letní film se skvělými herci. Hravé, milé, roztomilé.(22.8.2010)
Brygmi
Vynikající komedie, kterou u mě ale sráží skutečnost, že ukazuje nevěru jako něco naprosto legitimního, pochopitelného a vlastně docela fajn. Fuj.(12.4.2009)
FrodoF
Je to velice dobré, jen jsme měl problém s tou délkou. Podle mě by totiž komedie neměla jít nad 100 minut, zákonitě v ní pak musí být hluchá míst a ztrácí spád. To je však má jediná výtka, jinak je to klasický Wilder s Lemmonem tak jak je máme rádi, ikdyž spolu natočili i lepší filmy.(30.11.2008)
RHK
Americký podnikatel Armbruster (Jack Lemmon) se mění před očima donucen okolnostmi zařídit převoz svého mrtvého otce z italského lázeňského ostrova Ischia. Komedie Billyho Wildera (např. Někdo to rád horké) má pomalý rozjezd, ale skvělou druhou část dokonale karikující uspěchaný americký styl života a snahu o dominanci v kontrastu s italskou pohodou a pomalostí. Např.: (přilétající Armbrusterův přítel) "...Nechci přistát v Africe!" - "Ta je větší pane." - "Nebo na nějakém řeckém ostrově." - "Ne, pane, Řecko je hodně doleva." - "Dokud jsem na ministerstvu, tak nebude!" K tomu ještě skvěle pragmatický ředitel hotelu, úředník v márnici se sadou razítek, podušek a s formuláři v barvách italské vlajky, těhotná nešťastně zamilovaná sicilská pokojská... Trailer: http://www.spike.com/video/avanti-trailer/2672769(29.4.2009)
sharky
No nebejt perfektního finále dal bych tři *, na 140 minut je první polovina strašně nudná, je tam spousta takových milých vtípků k pousmání, spíš takových vedlejších v pozadí, ale že by ty byla nějaká třeskutá sranda se říct nedá. Ale romantická linka se docela povedla,ach kde jsou ty casy, kdy jeste mohly byt ve filmu videt odhalena prsa a vsechno pusobilo prirozene. Jediné co jsem nepochopil, jsou ty řeči kolem tloušťky hlavní hrdinky, ona nemá navíc ani gram 70%.(21.6.2009)
Zazie
Skvělá pohodová komedie, na 5* by ale mohla být o trošku kratší.(8.12.2006)
| Na DVD od: | 07.03.2012 Magic Box |
|---|