Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Recenze (335)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tyhle role sedí Jacku Lemmonovi nejlíp. Film, který pohladí po duši, na který se vzpomíná i po letech. Wendell Ambruster a Pamela Piggottová na italském pohřbu svých rodičů. "Permesso ? - Avanti !". Skoro stejně dobré jako "Byt". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Veskrze hodně sympatická americká sedmdesátková komedie, která je tradičním programem České televize. Navíc si myslím, že jí hodně přidává ten, řekl bych, až dokonalý český dabing let dnes už můžeme říct dávno minulých. To, že komedie má 140 minut mi zde pranic nevadí, protože Juliet Mills je tím svým baculatým nádechem amerických sedmdesátých let dokonale k zulíbání. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,750,000Tržby Celosvetovo $4,522,000║ Billy Wilder sa vie pohrať aj z háklivou témou a vyšlo mu to, plus na komédiu nezvykle pridal na vrch trocha nahoty, podarená komédia /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder pro mě začíná být doslova zakletý. První setkání s ním v podobě Slaměného vdovce bylo pro mě plné smíchu a radosti a tak jsem očekával, že ostatní jeho filmy půjdou ruku v ruce s pověstí režiséra nejlepších amerických komedií. Bohužel pro mě Štístko mě zklamalo a Nebožtíci přející lásce mě do nebe romantických komedií také nevynesli. Přesto právě u Nebožtíků (zábavnějších než Štístko) jde mluvit o zklamání mírnějším, za který může především délka 140 minut. Kdyby Wilder film tak o 20-30 minut zkrátil, zhustil vtipné momenty, skvělého Lemmona a sympatickou Juliet Mils, nebylo by co řešit. To se nestalo, ale i přesto nebožtíci zůstanou slušnou zábavou na pohodové odpoledne, ale nic víc... PS: tahle reklama na Ischii mě k cestě nedonutila... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Přidávám 1* do plného hodnocení hlavně kvůli Ischii. Když jsem film viděla poprvé, tak jsem tenhle přenádherný ostrov ještě neznala, dnes už vím, že to je místo, kde jsem se měla narodit. „ Neuvěřitelné ! To počasí viďte, zvlášť pro toho, kdo bydlí v Londýně ( a nejen v Londýně). Loni tam bylo léto 2 dny v červnu a 3 dny v srpnu“. A pokud ještě k filmu přikusujete horkou Bruschettu s kořením ze sopky Monte Epomeo , tak je i 5* málo. Tak snad už jen doporučení, obojí stojí za vidění a Ischia nejenom jednou !!!! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasická rozpustile rozmařilá letní nenáročná romantická komedie, v níž je zdrojem humoru schematický pohled Američanů na Itálii a pak hlavně postava amerického ministra zahraničí... Tvůrci to však trochu přehnali se stopáží, v lehkém žánru rom-com se má vše vyřešit maximálně do hodiny a půl... ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Být to alespoň o půl hodiny kratší, mohlo to být výrazně lepší. Přece jen to není nápad na dvě a půl hodiny. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Americký podnikatel Armbruster (Jack Lemmon) se mění před očima donucen okolnostmi zařídit převoz svého mrtvého otce z italského lázeňského ostrova Ischia. Komedie Billyho Wildera (např. Někdo to rád horké) má pomalý rozjezd, ale skvělou druhou část dokonale karikující uspěchaný americký styl života a snahu o dominanci v kontrastu s italskou pohodou a pomalostí. Např.: (přilétající Armbrusterův přítel) "...Nechci přistát v Africe!" - "Ta je větší pane." - "Nebo na nějakém řeckém ostrově." - "Ne, pane, Řecko je hodně doleva." - "Dokud jsem na ministerstvu, tak nebude!" K tomu ještě skvěle pragmatický ředitel hotelu, úředník v márnici se sadou razítek, podušek a s formuláři v barvách italské vlajky, těhotná nešťastně zamilovaná sicilská pokojská... Trailer: http://www.spike.com/video/avanti-trailer/2672769 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak se mi zdá, Carlucci, že každému cizinci, který umřel v Itálii, muselo rupnout v kouli." Americkej pohled na Itálii se z počátku vtipně zaměřil na nekonečný polední pauzy, šílený řidiče motorizovanejch posouvátek i mafiánský praktiky, ale pak TO přišlo a seriózní Wendell Ambruster junior se proměnil v hambatýho Vildu tokajícího při východu slunce. Moc mě potěšilo pozitivní ladění snímku, nádherný scenérie, mazlivá hudba a pevně věřím tomu, že někdy potkám hotelovýho ředitele podobnýho Carluccimu, protože za podobnej servis bych si velmi rád připlatil. Carlucci je zkrátka zábavnej borec, ale není na to sám, protože precizně razítkující koroner je dokonalej, tančící baron Von Schmetterling zase inspirativní a spěchající diplomat J. J. Blodgett báječně rafinovanej. S takovou sestavou je radost smilnit. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Brilantní mix dovolenkově-romantické komedie s prvky černého i sarkastického humoru. K těm pěti hvězdičkám jsem asi musel trochu dospět, ale teď už není pochyb. Báječný film. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Extrémně nesympatické (a hloupé) postavy se chovají bez špetky selského nebo jakéhokoliv jiného rozumu. Dialogy vypadají, jaky by se Lemmon a Mills navzájem neslyšeli. A má to minimálně o půl hodiny víc, než by bylo nutné. I Billy Wilder si zkrátka musel vybrat slabší chvilku. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Wilder byl velký rutinér, takže se mu pod rukama nerozpadla ani romantická komedie okořeněná morbidním humorem. Stopáž je lehce přepálená, ale italská pohoda a příjemná hudba film táhnou. Lemmona překvapivě zastiňuje baculka Mills, která navíc stylově provětrá kůzlata. Každopádně na IMDb to má jen 7,2. ()

flanker.27

všechny recenze uživatele

Ono je to lehké, příjemné a vtipné, přitom to vlastně obhajuje nevěru. Proto jsem se nikdy nebyl schopen rozhodnout, jestli tento film mám rád nebo ne. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem to s Nebožtíky dvakrát a v obou případech jsem cítil tentýž lehký odstup a nezájem. S Wilderem to mám podobně jako s Hitchcockem. Znal jsem jeho nejslavnější snímky a v mých očích byl bezchybným tvůrcem dokonalých bijáků. S odstupem času jsem ale poznal, že se dokázal podepsat i pod průměrné filmy, které u mě vyvolávají rozpaky. Jestli na Nebožtících něco funguje na jedničku, je to přítomnost osvědčeného Jacka Lemmona, který hraje to, na co jsme u něj zvyklí. Nemůže se ale opřít o tak kvalitní dialogy, které udělaly z Bytu a Někdo to rád horké skvělé komedie, které ani po tak dlouhé době nestárnou. Funkčního humoru je pomálu, vlastně si ani nevybavím, že bych se byl byť jen jednou jedinkrát od srdce zasmál. K postavám jsem si nedokázal najít vztah, nezaujala mě ani Juliet Mills v roli Pamely. Snad jen ředitel hotelu pan Carlucci, který zapadal do mé představy o komediální figuře, v mých očích obstál. Problém mám i s námětem. Způsob, jak lehkovážně pracuje s motivem nevěry (fakticky jde o její obhajobu ve jménu milostného vzplanutí), mě poněkud iritoval. Že bych se "na stará kolena" stával moralistou? Kdyby měl film standardních 90 minut stopáže, šel bych na 3 hvězdičky, ale Wilder se příliš rozmáchl a nepochopil, že tenhle scénář 140 minut neustojí. Je mi líto, ale v téhle délce už místy snímek zřetelně nudí. Celkový dojem: 45 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Moc důvodu k zasmání, jak bych od komedie očekával, jsem nedostal. Spíš je to jen série rozpustilých momentů. Od Billyho jsem čekal trochu víc. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V otázce nevěry radil doktor Plzák známé zatloukat, zatloukat, zatloukat. A když se jedná o víko rakve nevěrného rodiče, můžete se při tom zamilovat i do dcery objektu jeho románku.. Wilderova konverzační komedie s lehkým třením mezi amorálností nevěry a sílou upřímné lásky překvapí odvážnou nudistickou scénou „tuleních mláďat“, vyloudí úsměv svou střelbou do charakteristiky italského i amerického naturelu a celkově potěší zjištěním, že vidět Neapol a zemřít může pro pozůstalé přinést i něco krásného. Clive Revill jakožto ředitel hotelu zažehnával krize s důsledností Basila Fawltyho.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jmenujeme tvého otce obchodním atašé na ambasádě v Římě a z toho titulu má právo na diplomatickou imunitu a na pas.“ - „Počkej, počkej, ty ho chceš jmenovat…?“ - „Proč ne?“ - „Když je mrtvý?!“ - „To jen dokazuje, že rozhodně nikoho nediskriminujeme. Ať už kvůli rase, vyznání, vzhledu…nebo zdravotnímu stavu.“ Ironický, neotesaný a nerudný Lemmon válí a s Mills se skvěle doplňují. Ale baví i italské figurky, např. hoteliér co vše zařídí, vybavený koroner, šmírující fotograf, kníratá pokojská či rodina Trottů. Ta noblesa a lehkost v podávání fórů či gestech se tak často nevidí. K tomu rozpustilá, pohodová, prosluněná atmosféra…5*, pro mě zatím nejvtipnější Wilder. „Já jsem v USA žil. Báječní lidé, tak přátelští, milí. Když jsem opouštěl NY, odvezli mě na letiště v limuzíně. Posadili do letadla. A zamávali.“ - „A kdo?“ - „Imigrační úředníci.“ - „Byl jste deportován?!“ - „Ano. Ale první třídou. Američané umějí deportovat, to vám teda povím. Boeing 747. Místo u okna. Nádherná blonďatá letuška mě celou cestu krmila lžičkou…pouta, chápete?“ ()

Reklama

Reklama