Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu vidíme kromě známého komika Pippo Franca také několik neherců, ale působících velmi profesionálně. Ať to je Guiardino Guidi, agent římských herců (vrátný hotelu), jazykový poradce Raffaele Mottola (pasový úředník) nebo Wilderův osobní řidič Armando Giovagnoli (baron se dvěma ošetřovatelkami). (classic)
  • Závěrečná scéna, kdy Blodgett (Edward Andrews) a Armbruster Jr. (Jack Lemmon) odlétají helikoptérou, byla natáčena na ostrově Capri s majákem Faro de Carena. Protože nebyl k dispozici heliport pro přistání vrtulníku, namaloval štáb písmeno H v kruhu na nedaleké parkoviště. (classic)
  • Naprosto bez debat bylo obsazení Wendella Armbrustera Jr. – ostatně Jack Lemmon už předtím čtyřikrát s Billym Wilderem spolupracoval. Společně s Juliet Mills (Pamela) pak vytvořili jedno novum – poprvé se v režisérově filmografii objevila nahá scéna, ovšem skvěle vyšperkovaná jediným „oděvem“, jenž po plavbě v zálivu Lemmonovi zbyl. Jeho snaha zakrýt Pameliny vnady ponožkami je jednou z kultovních scén filmu. Ostatně Juliet Mills k tomu podotkla: „Pokud už člověk musel natočit nahou scénu, Jack byl perfektním partnerem. Myslím, že byl víc nervózní než já, ale choval se legračně a pomohl mi se přes to přenést.“ (classic)
  • Menší potíže čekaly režiséra při výběru herců – zejména s Pamelou to nebylo lehké. Původně Billy Wilder oslovil Lynn Redgrave, ale herečka proslulá úspěšným hubnutím odmítla znovu nabrat váhu. Poté zvažoval Hayley Mills, ale ta svými proporcemi Pamele vůbec neodpovídala. V představení „Five Finger Exercise“ ho nadchla Hayleina sestra Juliet, ale ani ta nebyla „rozkošně baculatá“. Když si přečetla scénář, okamžitě Wilderovi volala: „Chci tu roli. Dej mi osm týdnů a přiberu dvacet liber (asi 9 kg)!“ Nakonec zvládla 11 kilogramů o dva týdny dříve a v Itálii, kde se film natáčel, mohla naplno vychutnávat místní lahůdky: „Po celou jsem jedla a držela si váhu. Billy mě neustále krmil, brával na večeři se svou ženou a Jackem. Byla to skvělá doba, úžasný zážitek. Povinností byla tři velká jídla denně a kopec zmrzliny na závěr!“ (classic)
  • Originální název snímku Avanti! italsky znamená „Vstupte!“. Je to opakující se fráze vyslovovaná mimo jiné v hotelu, když služebnictvo žádá o vstup do pokoje. Pronese ji Wendell (Jack Lemmon), když ho Pamela (Juliet Mills) požádá, jestli může vstoupit do jeho pokoje, a pak ji řekne Pamela Wendellovi, když se oddávají milostnému aktu. (raininface)
  • Česká televize do restaurované verze dodabovala v roce 2013 zcerunovanou scénu a film uvedla bez cenzurního zásahu z roku 1978. (lexa.k)
  • Když se ztratí těla z márnice, tak Wendell Armbruster (Jack Lemmon) křičí: „Kdo myslíte, že ta těla ukradl, dr. Christiaan Barnard?“ Christiaan Barnard byl jihoafrický chirurg, který jako první provedl úspěšnou transplantaci srdce. (sator)
  • Billy Wilder stál o služby Waltera Matthaua pro roli agenta Blodgetta, po odmítnutí nabídl roli podnikavého ředitele hotelu Marcello Mastroiannimu s nadějí, že na jeho angažmá Walter zabere. Ani Mastroianni nekývl, proto po zkouškách Nina Manfrediho a Romoly Valliho zvedl Wilder telefon a zavolal Clive Revillovi. Potřeboval herce s jazykovými schopnostmi a ty tento Novozélanďan dostatečně prokázal v dřívějších snímcích, kde hrál kromě Itala také postavy ruské, arabské, skotské a americké národnosti. (classic)
  • Britská televízna sieť Channel 4 nazvala film „vzácnym príkladom cestovateľskej komédie, ktorú nikdy nie je ľahké dotiahnuť do úspešného konca bez použitia starých rasových stereotypov." (Arsenal83)
  • Partitúra obsahuje a adaptuje niekoľko klasických talianskych piesní, vrátane „Palcoscenico“ (Sergio Bruni, skladatelia E. Bonagura, Chianese), „Senza Fine“ (Ornella Vanoni, skladateľ G. Paoli ), „Un'ora sola ti vorrei“ (Nuccia Natali, skladatelia P. Marchetti a U. Bertini) a "La Luna" (Milva, skladatelia Detto Mariano a Don Backy). (Arsenal83)
  • Scenárista Diamond nesúhlasil so zahrnutím nahej scény vo filme: "Myslím, že nahota zabíja smiech. Chcem povedať, že ak sledujete niečie prsia, nepočúvate dialóg." (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo na ostrove Ischia, konkrétne v prístave a v kostolíku Santa Maria del Saccorso, a v mestečku Sorrento, kde sa nakrúcalo ranné kúpanie na pláži a scény v Grand Hoteli Excelsior. (dyfur)

Reklama

Reklama