Pojistka smrti

Mysteriózní / Krimi / Film-Noir

USA, 1944, 107 min

Billy Wilder

• Houdini

NFR 1992, Oscar 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Kamera ČB, Herečka HR - Barbara Stanwyck, Hudba, Zvuk, Scénář(8.3.2004)

Ryzí noir, což neznamenalo vyeliminování Wilderovi tak blízkých komediálních momentů. Dialogy mezi postavami jsou vtipné a nebýt celkově temného pojetí, film krásně funguje jako černá komedie. Místy mi vlastně bylo líto, že jí není. Ústřední zločin budí po letech dojem parodie „dokonalé vraždy“. Jen pár zločinných nápadů v historii filmových mordů bylo méně prozíravých, než představit tvář vraha celému vlakovému vagonu. Akt vraždy ke štěstí scénáře nelze jeho důležitostí srovnávat s psychologickým pozadím podobného činu. Výčitky svědomí, ne policajti, jsou největší hrozbou pro nezkušeného zabijáka. A neboť jinou postavu stejně dobře nepoznáme, logicky mu musíme držet palce a díky důmyslné režii být napjatí i když od začátku tušíme, jak celý příběh dopadne. Stejně, ba dokonce více než jiné filmy noir je Pojistka smrti chlapskou záležitostí. Femme fatale ztělesňuje snad všechna nebezpečenství svůdných stvoření ženského pohlaví. Jen si k jejímu jménu zkuste přidat „Sy-“ – dostanete pohlavní chorobu. Finále už ani víc anti-ženské být nemohlo. Je to začátek a zároveň konec jednoho krásného přátelství, dojemné vyjádření respektu a soucitu muže muži, který odolal ženě. Jakoby v dané chvíli nemělo nic na světe větší hodnotu. 85%(22.6.2010)

Scénář: Billy Wilder, Raymond Chandler .. Krystalicky precizní co se osy noir žánru týče. Šarmantní, láskou poblázněný kuřák, absolutně prohnilá femme fatale, úkladná vražda, sprosté podrazy, monology. Kdyby byla příběhová linie nápaditější, možná, že by šlo i o ten nejlepší noir. S takovouhle nebudu ostatním přitakávat. 90%.(17.9.2007)

Tohle je opravdu to nejlepší klasické noirko vůbec. Nejlepší! -- "I´m rotten to the heart" -- Podle knihy Jamese M. Caina, spolupráce na scénáři Raymond Chandler...(11.9.2006)

Rozpočet $927,262(27.6.2010)

Kamera sleduje záda kráčející postavy, postava vchází na balkón a uhýbá, kamera jede dál k zábradlí, ale nepokračuje dolů, jen se naklání, žádný průlet kancelářemi nás nečeká, jsme přece jen ve 40. letech. Klasika žánru se všemi potřebnými součástkami a proprietami - předně pak naturalismem, ale ne ve smyslu drastičnosti, ale v prvotním významu determinismu, prostředí a pudů na úkor racionality (což v noirech, kde se uhlazený postavy zdánlivě instinkty neřídí, vyniká). Stísněný prostory a snímání hrdinů přes horizontální žaluzie je signum mříží žaláře, kde bachaře dělá osud. Pojišťovák Fred MacMurray valí hlášky a při prvním setkání s Phyllis neklesnou jeho odpovědi pod deset slov. Termín trapné ticho jde evidentně mimo něj.(22.1.2008)

Kdo může vymyslet lepší pojišťovací podvod než sám pojišťovák? Zajisté někdo úplně jiný, protože plán Freda MacMurrayho, jak pomoci Barbaře Stanwyck od manžela je tak pošetilý, že likvidační expert Edward G. Robinson ve filmu ani nestačí poukázat na všechny jeho chyby. Na Pojistce smrti je strašně znát, že scénář pro Wildera tentokrát nepsal ani Charles Brackett, ani I.A.L. Diamond. První třetina filmu je silně ublábolená. Zájem dozvědět se, co bude dál, v této slabší části filmu zajišťuje jen Wilderův oblíbený vypravěčský trik. Jako (téměř) vždycky sledujeme příběh v příběhu, předem tedy zhruba víme, JAK dopadne a víc nás zajímá PROČ. Tempo filmu je výrazně pomalejší, než jsem u Billyho zvyklý, ale od okamžiku, kdy se od slov přejde k činům, houstne napětí z neustále hrozícího prozrazení, sílí odpor k Phyllis, spoluúčast s Walterem i respekt ke Keysovi. Ne, v Pojistce smrti nejsou tak podstatné dějové zvraty nebo překvapivá řešení nastalých komplikací, jako jejich dopad na vztahy postav. Takže i když mám výhrady k nedůslednostem scénáře, emocionální účinek byl silný a nemám to srdce film ochudit o hodnocení, jaké mu náleží. 90%(24.8.2010)

Ako právnik poisťovne musím povedať, že veľký plán bol naivný ako články vo Včielke, ale okrem pomerne jednoduchého príbehu je to noir cocktail ako vyšitý.9/10(25.12.2006)

Čtvrtý film, který jsem od Billyho Wildera viděl, a čtvrtý, kterému jsem dal plné hodnocení. Tenhle chlapík si vyhraje s každým záběrem, s tím mi velmi sympaticky připomíná Alfreda Hitchcocka. Pojistka smrti je klasický noir se vším co k tomu patří. Ale hlavně nemá chybu! Zajímavosti: Postava Waltera Neffa se původně jmenovala Walter Ness. Billy Wilder však zjistil, že u Beverly Hills žije chlápek, co se skutečně jmenuje Walter Ness a je pojišťovací agent. Aby se vyhnul nactiutrhání, přejmenoval hlavního hrdinu na Neffa. *** Dick Powell chtěl roli Waltera Neffa, ale měl smlouvu a studio ho nepustilo, což ho velmi rozzuřilo. *** Když ve filmu poprvé vidíme Waltera líbat Phyllis, na Walterově ruce můžeme spatřit snubní prsten. Fred MacMurray byl ženatý a postprodukce si toho nevšimla. *** Nebylo vůbec jednoduché sehnat herce pro hlavního hrdinu. Mnoho herců roli odmítlo. Billy Wilder musel Freda MacMurraye dlouho přemlouvat, aby roli přijmul. *** Křestní jméno pana Dietrichsona se nedozvíme. *** V roce 2007 vyhlásil Americký Filmový Institut tento film jako 29. nejlepší všech dob. *** Barbara Stanwyck byla Wilderova první volba pro roli Phyllis, ale velmi ji znervózňovalo, že měla hrát vražedkyni. *** Kvůli různým požadavkům se režisér Billy Wilder a scénárista Raymond Chandler navzájem nesnášeli. *** První filmová role pro Byrona Barra.(10.5.2009)

Voiceover. Femme fatale. Black & White. Klasika. Dějově je to možná docela jasná záležitost, kde se dá dopředu odhadnout náznak každého dějového zákrutu. Ale když Billy Wilder přednáší noir, neustupuje forma ani o krok.(1.10.2011)

Nechutně dokonalé. Mít Wilder osobitější vizuální rukopis, tak je můj nejoblíbenější režisér vůbec. Takhle na něj zůstává pěkné třetí místo za Alfredem a Orsonem. :)(24.8.2010)

Pojistka smrti se neupíná ke své době dějem, ani způsobem jakým je natočena, je svěží, zajímavá, chytrá, středně komplikovaná a klasicky noirosvský cool, proto se řadí do, pro mě dosti úzké, skupinky starých filmů, které je schopen si plně užít i po stránce čisté zábavy a "nezdlouhavosti" i moderní konzumní divák (neboli člověk, kterým "my filmoví kritici" pohrdáme :)) o mnoho desítek let později od data svého vzniku. Kriminální zápletka je perfektní, atmosféra svízelná a vnitřní pohnuty a pocity postav dokonale vykresleny, jednoduše jde o nejlepsí noir, jaký jsem kdy viděl. 9/10(7.3.2009)

Laska, nepohodlny manzel a TAKMER dokonaly plan, ako ho odstranit. Pomaly hustnuca atmosfera, hlavny hrdina ktory sa dostava do neodvratitelneho sledu udalosti a spolu zo sebou na tuto jazdu zoberie aj divakov. Uzasne dialogy a este lepsi voiceover. Masterpiece. Proste straigt down the line. That was it, Keyes. The machine really started to move, and nothing could stop it. (10/10)(18.5.2008)

Matty má úplnú pravdu. Keby nešlo o schému film-noir = vražda + pochmúrne prostredie, mohla byť Poistka smrti priam jednoznačne odviazanou Wilderovou čiernou komédiou, ktorý by aj z chladnokrvnej vraždy vyčaroval humorné vyznenie. Táto myšlienka ma napadla v okamihu, keď sa na plátne objavil Edward Robinson so svojím premúdrelým výrazom a skrz svoj poisťovací čuch vysnoril aj také záhady, ktoré mali zostať navždy len záhadami. Zároveň bol Robinson typickou wilderovskou postavou a dodávala úžasne temnému film-noir vtipný nádych. Scenár je vynikajúci, len ma trochu mrzí nie úplne jasný záver a alternatívny koniec mohol byť pokojne využitý.(27.7.2010)

O tom ze, Billy Wilder je talentovany reziser, niet pochyb. Ved uz samotna komedia s Marilyn Monroe NEKDO TO RAD HORKE (1959) je dnes uz klasikou a taktiez sa mi velmi pacil film SVEDEK OBZALOBY (1957) a preto sa velmi tesim na jeho dalsie filmy, ktore som zatial nevidel. V tomto filme ma nadchol genialny scenar takmer dokonale planovanej vrazde kvoli poistke. Ale vrahovia robia chyby a prave vo chvili, ked sa zdalo, ze vsetko slo ako po masle sa zacne vdaka upodozrievaniu vlastneho kolegu dokonaly plan sypat ako domcek z kariet a ja ako divak som ani nedychal napätim, ako to dopadne :-) Herci su super, film ma vynikajucu atmosferu, mozno ten zaciatok, kym doslo k vrazde bol trosku pridlhy, ale to mi vobec nevadilo... 05.02.2009 ____ Fred MacMurray - (Walter Neff) +++ Barbara Stanwyck - (Phyllis Dietrichson) +++ Edward G. Robinson - (Barton Keyes) +++ Porter Hall - (Pán Jackson) +++ Jean Heather - (Lola Ditrichson) +++ Tom Powers - (Pán Dietrichson) +++ Hudba: Miklos Rózsa +++(4.2.2009)

Chtělo by se říct, že to je už rutina - další filmy Billyho Wildera = další plný počet. Ale když ono se na to tak krásně kouká, i po všech těch letech… Když nad tím tak přemýšlím, má to hodně podobné rysy, jako Willderův jiný a mnou dřív zhlédnutý film, Sunset Blvd. (máme vypravěče, seznámení hl. hrdinů je věcí náhody, vynikající atmosféra). Ale tohle by mu mohl zazlívat jen… no nevím kdo, ale já to nebudu. Pojistka smrti je další z řady klenotů světové kinematografie.(12.7.2010)

Naprosto precizní! Jeden z nejlepších filmů noir. Barbara Stanwyck jako dokonalá femme fatale a Edward G. Robinson lahodná třešnička na dortu. I love it!!(20.12.2006)

Noirka nejsou mojí slabostí a ještě jsem neviděl žádný film od Billyho Wildera. Ale to se hodně rychle změní, protože po Double Indemnity jsem stále ohromen tou velikostí už v takové době. Geniální scénář stíhají skvělé herecké výkony, Fred MacMurray si to dobře dával. Příběh byl založen na opravdu primitivní zápletce vyústěné do geniálního plánu, který byl stejně naivní jako Walter, když jí věřil...(3.5.2008)

Jo jo, takhle to má vypadat.. Ukázkový noirový hlavolam, rozplétajíc se podle Wilderových pravidel..(2.7.2008)

"Oba jsme prohnilí." "Až na to že ty jsi prohnilá víc." 90%(16.9.2006)

<< předchozí 1 2 3 4 6 7