Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

golfista 

všechny recenze uživatele

Až začnete posílat manželku na léto mimo město, užijete si tenhle klasický film ještě víc :) .... Marilyn byla fakt nádherná ! ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Marilyn prostě byla symbol a nemusíte být na baculaté blondýny, aby se dalo pochopit, co na ni svět zbožnoval...... (ne)stačí vidět jen ten kousek filmu, z kterého pochází nejúžasnější fotka Marilyn - jak stojí v bílých plisovaných šatech vzdouvajících se nad větrákem. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Křišťálově čistá konverzační komedie s úžasnými hlavními představiteli mezi kterými jiskry nepřeskakují, nýbrž je nechávají v jednom ohni. Wilder tentokrát rezignuje na nějaké to vážnější poselství a nabízí nám film plný úvah, pochyb a citových zmatků, který je ovšem tak korektní jak jen padesátá léta a cenzura dovolila. Marilyn je božská a dokážu si zcela jasně představit reakci zaplněného kina na onu nesmrtelnou scénu. Navíc vzít slečnu na Netvora z Černé laguny a pak ji nechat stát nad odvodem vzduchu z metra, neboli jakýmsi druhem kanálu, to je sen který dokáže nabídnout pouze Hollywood........ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Naivní sexbomba hraje naivní sexbombu v komedii, ze které by pan Freud juchal radostí. Film začíná vtipným pohledem do minulosti, aby v následujících minutách předvedl, že lidé, resp. muži, se vůbec nemění. Hlavním hrdinou je Richard oddaný, milující a pracující manžel, docela obyčejný chlápek, po němž ženy touží leda tak ve výplodech jeho bujné fantazie. Manželka a synek - kosmonaut na dva týdny odjíždějí k vodě, z Richarda se tak stává slaměný vdovec odkázaný pouze sám na sebe. Odpověď na otázku, jak strávit dlouhé osamocené večery, přichází společně s neodolatelnou sousedkou. Její jméno sice neuslyšíme, ale říkejme jí třeba Marilyn. Marilyn má kromě unikátních křivek zvláštní představu o umělecké fotografii a její způsob uvažování shledává Richard velice zajímavým. Billy Wilder si vybral jedno z nejoblíbenějších témat všech komediálních tvůrců – sedmi (či více) letou kopřivku, známou také pod laickým názvem manželství. Jde malinko víc pod povrch než většina běžných komedií, v závěru se však také neubránil jemnému moralizování. Slaměný vdovec je ale hlavně odvázanou komedií, nikoliv sžíravou manželskou satirou. Množství situačního (vytahování palce z lahve šampaňského) i konverzačního („Tomu se říká klasická hudba, že ano? Poznala jsem to, protože se tam nezpívá“) humoru je na sto minut děje zcela dostačující. K nejzábavnějším patří společné scény vážného Toma Ewella a spontánní Marilyn Monroe. Ta vystřihla dutolebou blondýnu dokonale. Teď mě napadá: hrála vůbec někdy jinou postavu? Nebo lépe: musela vůbec někdy hrát? Tak jako tak, k jejím tělesným proporcím nelze mít námitek, v jednu chvíli mi z ruky vypadla propiska, kterou si občas zapisuji poznámky, jak jsem jimi byl fascinován. No, snad to nevyznívá moc sexisticky. P.S.: Český dabing nebyl špatný, snad jen až příliš snaživý. 80% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, Terminus ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,2miliónaTržby USA $12,000,000Tržby Celosvetovo $-║ šikovná nápaditá réžia s množstvom účelových záberov(záber v zábere) k tomu šikovne nešikovná roztomilá Marilyn Monroe, mínus nesympatický herec Tom Ewell ktorý tam akurát tak zavadzia /70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kouzlo starých filmů je nepopíratelné a Marilyn Monroe s TOmem Ewellem září v této lehce ironické komedii. Hlavní hrdina je neuvěřitelně vtipný, ale přesto se neusměje. Marilyn je nevinná a naivní žena, po které na chodníku koukají snad i jiné ženy :). Slaměný vdovec je prostě klasikou mezi komediemi, kterou je povinnost vidět. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Seven Year Itch a třeba i německý název Das verflixte siebte Jahr jasně prozrazují o čem to tak bude - co všechno manželství snese, kam se až může zajít, co škodí, co prospívá a kdy se pozná, že s kořeny jen tak nepohneme. Dost zajímavé "poselství ", záplava slovního humoru a Marilyn, které žádné herecké nedostatky vytknout prostě nedokáži. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Téměř one man show Toma Ewella, který nesleze z plátna. Přesto když se objeví Marylin, tak naprosto opanuje prostor. Její sexy blbka je k nakousnutí i po letech. Nejzábavnější byli rozhodně všichni chlapi, co se konečně mohli odvázat. Šéf který chlastal u pokeru celou noc a tak se holí v práci, nebo doktor co radí hlavnímu hrdinovi, aby tu dívku příště zkoušel terorizovat spíše na pohovce. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Neznám nic trapnějšího, než jsou sexistické "definice" opačného pohlaví. Když nějaký macho důležitě nakrčí obočí a tónem protřelého mazáka začne "Ženská je když...", stydím se za něj. A stejně tak když ženy mluví blahosklonně o nás, to je totéž. Takže komedie, která je na takové "rasové segregaci" založená, u mě příliš bodovat nemůže. 50% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Lehká, naplňující komedie zlatých let padesátých o tom, jak těžké má pečlivě pracující newyorčan vypořádat se se "šťastným" sedmiletým manželstvím, zatímco pošle ženu s dítětem ven na letní prázdniny a k sousedům se nastěhuje nevinně svůdná sexbombová Marilyn. Chudák chlap. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Čistá konverzační komedie okořeněná velkou dávkou smyslnosti s čistě wilderovskou genialitou spočívající v obsazení neznámých herců a mezi ně posadí Marilyn Monroe. Jsem z ní paf, působí tak trochu jako nadpozemská krása, éterická bytost, jíž se dotknete a ona navěky zmizí. Asi každý by chtěl být na místě Mr. Shermana a nechat volně plynout svou neutuchající fantazii. Skvěle napsané dialogy, které až příliš působivě atakují mužovu mysl: "Musím se obléct, v tomhle vedru dávám kalhotky do ledničky" či "Včera jsem si ve vaně strčila prst do kohoutku a nešel mi vyndat, tak jsem zavolala instalatéra. Byl moc ochotný. Bylo mi trapně, protože jsem neměla nalakované nehty". Jako třešnička na dortu je zde ona slavná scéna s šaty Marilyn Monroe, které se díky podzemnce zvednou. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

"When it gets hot like this, you know what I do? I keep my undies in the icebox!" Naprosto ROZKOŠNÁ letní komedie s roztomile vyšilujícím Tomem Ewellem a neskutečně sexy Marilyn Monroe, která je prostě... k sežrání. Díky Billymu Wilderovi si vlastně ani neuvědomíte, že je to adaptace divadelní konverzačky pro dva herce (skoro). ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Úžasné dialogy plné dvojsmyslných narážek a úchvatná Marilyn, královna všech hloupoučkých naivek. Její "Mohla bych zavolat instalatéra, je mistr na vyndávání věcí z jiných věcí." a spousta jiných sladkých blbůstek z jejích křiklavě rudou rtěnkou namalovaných úst neztrácí kouzlo i po padesáti letech. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Komedie, která má své jisté místo ve Zlatém fondu, i když na podobné téma bylo natočeno mnoho lepších komedií. I Marilyn Monroe (ačkoli se proti ní nedá říct ani popel) se svou legendární scénou vzdouvající se sukně prohrává na body s Anny Duperey - kráskou v červeném v Záletníkovi. 55%. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Nejméně zábavná ze všech slavných konverzačních komedií, s nejprofláklejší scénou MM nad metrem, na které vlastně nic není. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Marilyn Monroe... Ne, teď nebudu pět ódu na její krásu... Ona mi totiž celý tenhle film zkazila. Její pištící naivní panenka je takovým způsobem nepříjemná, že jsem se přes to zkrátka nedokázal přenést. Za sexsymbol jsem ji nikdy nepovažoval a považovat nebudu - a za herečku už vůbec ne. Netvrdím přesto, že by se na Slaměného vdovce nedalo dívat. Tom Ewell, s nímž jsem dosud neviděl jediný snímek, mě mile překvapil, Wilderův scénář v několika momentech vážně rozesmál ("Dokud nejste ani schopen někoho terorizovat, radím vám, vyhýbejte se něčemu tak složitému jako je vražda."), jenže... Vy víte. ()

Reklama

Reklama