Reklama

Reklama

Někdo to rád horké

  • USA Some Like It Hot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nestárnoucí americká hudební komedie nás přenese do Chicaga roku 1929. Jejími hrdiny jsou saxofonista Joe a basista Jerry, dva hudebníci na útěku před bandou gangsterů. Ve chvíli, kdy jsou úplně na dně a bez práce, objeví se lákavá nabídka na třítýdenní angažmá na Floridě. Věc má ovšem malý háček. Jedná se totiž o čistě dívčí orchestr Sladká Zuzi. Když ale teče do bot a gangsteři jsou jim v patách, není čas na hrdinství. Díky ženským šatům se oba rázem promění v saxofonistku Josefínu a basistku Dafne. V novém převleku se seznamují s půvabnou zpěvačkou Pusinkou Kowalczykovou, do níž se Joe pochopitelně zamiluje. Sami se brzy stávají, stejně jako ostatní dívky, terčem pozornosti mužů. Zatímco o Joea alias Josefínu se zajímá mladičký hotelový poslíček, k Dafne se přilepí obstarožní a neodbytný milionář Osgood Fielding. Začíná řada neuvěřitelných zápletek, záměn a omylů. Vynikající komedie Billyho Wildera z roku 1959 se už dávno a právem zařadila do zlatého fondu filmové klasiky. Vedle výkonů hlavních představitelů Jacka Lemmona, Tonyho Curtise a Marilyn Monroe v ní potěší také jazzová hudba Mattyho Malnecka. Film byl v roce 1960 nominován na šest Oscarů, získal Oscara za kostýmy a řadu dalších cen včetně tří Zlatých glóbů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (739)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejvíce si zde asi cením zachycení MM na vrcholu její krásy. Její role je ale bohužel dost hloupá, ostatně ona podle mě nikdy neměla moc štěstí hrát nějakou skutečně zajímavou postavu (snad s výjimkou jejího předposledního snímku Mustangové). Jinak mně osobně komedie Some Like It Hot zase tak moc vtipná nepřijde, z filmu je podle mě hodně znát doba jeho vzniku, u některých vtipů se ale zasmát dá. Billy Wilder prostě uměl. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jako komedii bych si tenhle film zcela jistě označit nedovolil. Stejně se na to ale pěkně koukalo. Nevím zda to bylo zapříčeněno pouze půvabem Marilyn Monroe, nebo ještě něčím dalším. Pouze žertuji. K hereckému obsazení nelze mít výhrady. Stejně tak je to výborné i po hudební stránce. Jestli jsem se však zasmál 2x tak to bylo moc. Je to celé tak trošičku o ničem, ale přesto slovo nuda nemohu ani zmínit. Moc však nemusím ty blbce co se převlékají za ženský a tady se to celé točilo tak nějak kolem nich. Mno... * * * . Méně ani však více dát prostě nemohu. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Má-li hraný film svou klasiku s velkým K, tento film jí bezpochyby je. Výčet jeho zřejmých předností začíná už kvalitním námětem i následným scénářem. Příběh z podsvětí a líčení pokusů o únik z jeho sítí lze pojetím i vyzněním označit za průlomový. Osnova, na kterou jsou navlečeny až orgie gagů, je více než funkční. Ačkoliv vcelku logicky v popředí stojí obě mužské postavy (Curtis i Lemmon jsou skvělí, přesto bych dal přednost přece jen andělštěji působícímu Lemmonovi), zbývá dost prostoru i pro božskou MM. Dnes je vnímána o poznání kritičtěji; vzpomínky na to, jak i u nás až po letech byla prezentována její smrt - byla líčena jako "ikona" Ameriky a v tomto ohledu byla paralelou obdobného francouzského kultu ve stejné době rovněž předčasně zesnulé Edith Piaf - jsou ovšem jednoznačné. Švih a tempo, které tato "neakční kriminální komedie" nasazuje od samého počátku, nepomíjí až po působivý konec. Nadšení a zvědavost, se kterým je tento skvělý americký film sledován diváky všeho světa po dlouhá desetiletí i při opakovaných produkcích v kinech i před domácími obrazovkami, nepomíjí. Ve prospěch filmu i jeho stále početných fanoušků. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Komedie, která má i po tolika letech energii a hýří espritem. Nicméně, klasická převleková komedie až příliš staví na skvělém herectví hlavních dvou protagonistů, které vhodně doplnila Marilyn Monroe, a tahle trojice v pohodě zamázne jednoduchý scénář. Nad jednotlivými až groteskními eskapádami jsem se sice královsky nebavil, ale dobrou náladu tenhle film rozhodně nezkazí. Jak by asi děj vypadal, kdyby to nikdo neměl rád horké. Klady: ústřední herecké duo Jack Lemmon & Tony Curtis se energicky činí + obstojná dávka decentních gagů + šarm klasické komedie + šarm Marilyn Monroe + dobře napsané postavy. Zápory: film nepřijde s ničím výjimečným ohledně děje - naivně vystavěný scénář - horší technická stránka filmu - postupný úbytek gagů - nudné zakončení filmu - poznal bych okamžitě, že jsou to převlečení chlapy. Mé hodnocení: 60% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Úsměvný film. Ale nejlepší komedie vůbec? Možná tak v roce 1959. Nepamatuji si, že bych se během sledování zasmála nahlas a to ani jedinkrát. Přesto nemůžu Some like it hot upřít jakési kouzlo, které vás chytne a nepustí do konce. Marilyn jsem nikdy neměla ráda (proč? stačí si přečíst zajímavosti), ale tady byla jednoduše nadpozemsky okouzlující. Když ne výkonem, vzhledem určitě. Curtis s Lemmonem ji ale jednoduše zastínili a jejich pitvoření v dámských šatech mě pobavilo. Co moc nechápu je odbytý konec, který mnohým připadá kultovní - pro mne byl uspěchaný. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (92)

  • Hotel, v ktorom sa odohráva dej filmu, skutočne existuje – teraz sa volá Hotel Del Coronado a nachádza sa v Coronado (Kalifornia, USA). (Arsenal83)
  • Jedná se o jeden z mnoha filmů, který byl zakázán Legií slušnosti. (Krissty)
  • Osgood (Joe E. Brown) hovorí Daphne (Jack Lemmon), že prišiel na Floridu v rovnakom čase, keď vypukol škandál s Georgeom Whiteom. Osgoodom spomínaná aféra vyšla najavo 23. augusta 1929. Dej filmu sa odohráva vo februári 1929. (Arsenal83)

Související novinky

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama