Reklama

Reklama

Někdo to rád horké

  • USA Some Like It Hot (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nestárnoucí americká hudební komedie nás přenese do Chicaga roku 1929. Jejími hrdiny jsou saxofonista Joe a basista Jerry, dva hudebníci na útěku před bandou gangsterů. Ve chvíli, kdy jsou úplně na dně a bez práce, objeví se lákavá nabídka na třítýdenní angažmá na Floridě. Věc má ovšem malý háček. Jedná se totiž o čistě dívčí orchestr Sladká Zuzi. Když ale teče do bot a gangsteři jsou jim v patách, není čas na hrdinství. Díky ženským šatům se oba rázem promění v saxofonistku Josefínu a basistku Dafne. V novém převleku se seznamují s půvabnou zpěvačkou Pusinkou Kowalczykovou, do níž se Joe pochopitelně zamiluje. Sami se brzy stávají, stejně jako ostatní dívky, terčem pozornosti mužů. Zatímco o Joea alias Josefínu se zajímá mladičký hotelový poslíček, k Dafne se přilepí obstarožní a neodbytný milionář Osgood Fielding. Začíná řada neuvěřitelných zápletek, záměn a omylů. Vynikající komedie Billyho Wildera z roku 1959 se už dávno a právem zařadila do zlatého fondu filmové klasiky. Vedle výkonů hlavních představitelů Jacka Lemmona, Tonyho Curtise a Marilyn Monroe v ní potěší také jazzová hudba Mattyho Malnecka. Film byl v roce 1960 nominován na šest Oscarů, získal Oscara za kostýmy a řadu dalších cen včetně tří Zlatých glóbů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (739)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zub času sice ohlodal humorné stránky filmu poměrně ostře, ale duch originální podívané zde i po více než 40-ti letech stále přetrvává. Ústřední dvojice Lemmon-Curtis hraje jako o život, a jejich vzájemná chemie funguje naprosto dokonale. Marylin Monroe už na dnešní dobu sice nesplňuje podmínky „reklamy na sex-appel“, ale nutno uznat, že něco do sebe ta ženská měla. Největší dík však musí směřovat režiséru Billymu Wilderovi, který po celou dobu drží tempo v jediném rytmu, humorné prvky kombinuje s těmi romantickými velmi střídmě a celkový feeling filmu je pak díky perfektně vybraným exteriérům, skvěle padnoucím kostýmům a v neposlední řadě práci s kamerou, střihem či světlem, nadčasovou záležitostí, pro kterou stačí nebýt cynickým odpůrcem „všeho starého“. Ono to závěrečné „Nikdo není dokonalý!“ má v sobě něco víc než jenom skvělou hlášku z pera scénáristů, kteří při vymýšlení „originálnějšího“ konce vykouřili tuny cigaret a vypili litry whiskey ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Klasika, kterou jsem konečně ve svém dávno dospělém věku viděla pořádně od začátku do konce... Překvapilo mě, jak je to vtipné a jaký to má nadhled (i co se týká mafiánských gangsterů), jelikož jsem z nějakého důvodu myslela, že to bude o něco umírněnější a vážnější. Každopádně, Marilyn je sice ikona a už to její entrée dává znát, jak důležitá je její role ve filmu, ale ve skutečnosti ji svým výkonem hodně převyšují Tony Curtis a Jack Lemmon, kteří jsou v rolích žen opravdu k popukání. No a ta humorná tečka na závěr, ta opravdu nemá chybu. ~(4,2)~ ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Věřím, že tahle komedie patří mezi kultovní mezníky v dějinách kinematografie, ale po téměř padesáti letech už to na mě nezapůsobilo tak jak nejspíš mělo. Je zde spousty vtipných scének, hlášek a gagů, ale po tolika letech už jsme většinu viděli v jiných filmech. Jack Lemmon s Tonym Curtisem hrají jak o život a opravdu se do rolí moc hodí. Marilyn Monroe byla krásná, ale přeci jenom v dnešní době už jsou trochu jiné trendy. Na závěr bych jen dodal, že komedie je to moc milá, ale strašně jí ublížil zub času. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skutečná perla všech perel mezi klasickými komediemi. Jack Lemmon i Tony Curtis ve svých nejlepších rolích, o Marilyn nemluvě (popravdě jsem nikdy nepochopil, co je na ní tak úžasného a nebýt této role, ani bych ji neviděl hrát v něčem pořádném, pravda, vlastně ještě Slaměný vdovec). Billy Wilder měl absolutní smysl pro komično i nadsázku, a hlavně vkus a inteligenci. Navíc atmosféra gangsterských dvacátých let je vystižena mnohem lépe, než v leckterém dramatu. Poznámka: dost se na filmu podepisuje dabing. Neviděl jsem film v originále, takže srovnávám starý dabing s Cupákem alias Curtisem a nový tuším s Benešem (Lemmona mluví v obou případech Brabec). Jak kvalita dabingu, tak úroveň překladu jsou značně v pospěch staré verze. Nechápu, proč se tak často filmy už jednou kvalitně namluvené musí dabovat znovu mnohem hůř. "Je tomu už deset let, co jsem se zvolil předsedou týhle organizace, a snad můžu říct sám, že jste zvolili dobře…" ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder je môjho srdca šampión a dokázal mi to už mojou milovanou komédiou Raz, dva, tri. Neviem, kde ten chlapík chodil na tak vynikajúce nápady, ako dosiahol, aby boli jeho scenáre plné originálnych narážok, skvelých humorných situácií, ktorými aj depresívneho schizofrenika privedie na cestu spásy. Nestačíte vstrebať jednu scénu a už je na rade ďalšia, zvodná Marylin očarúva nielen svojimi krivkami, Jack Lemmon a jeho svojské grimasy dodávajú snímke potrebný šmrnc a Tony Curtis sa hrá na neodolateľného intelektuála - pričom Marylin nie je jediná, čo mu to žerie aj s navijakom :-) Parádny filmový zážitok so sladkou príchuťou wilderovského humoru, ktorému sa jednoducho nič nevyrovná. I love you, Billy. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (92)

  • Ihneď po uvedení filmu v USA bol film stiahnutý z kín v Kansase, pričom úrady vysvetlili, že muži v ženských šatách boli "na Kansas príliš škandalózni." (Arsenal83)
  • Tony Curtis (Joe / Josephine) nemal Marilyn Monroe (Sugar Kane Kowalczyk) v láske a vyhlásil o nej, že má mozog štvorročného dieťaťa a že keby nemala svojich 97 cm okolo hrudníka, zavreli by ju do blázinca. (Raccoon.city)
  • Nové restaurování 4K provedly MGM, Park Circus a Criterion Collection. Na filmovém skeneru Lasergraphics Director byl vytvořen nový digitální přenos z 35mm originálního negativu fotoaparátu. Byly vytvořeny duplikáty 35mm negativu a 35mm jemnozrnný pozitiv. Tisíce případů nečistot, úlomků, škrábanců, spojů a deformací byly ručně odstraněny pomocí DRS společnosti MTI Film, zatímco Vision společnosti Digital Phoenix byl použit pro chvění, blikání, drobné nečistoty a zrnění. Původní monofonní zvuková stopa byla remasterována z 35mm magnetických stop. Cvakání, bouchání, syčení, hučení a praskání byly ručně odstraněny pomocí Pro Tools HD a iZotope RX. (sator)

Související novinky

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama