Reklama

Reklama

Někdo to rád horké

  • USA Some Like It Hot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nestárnoucí americká hudební komedie nás přenese do Chicaga roku 1929. Jejími hrdiny jsou saxofonista Joe a basista Jerry, dva hudebníci na útěku před bandou gangsterů. Ve chvíli, kdy jsou úplně na dně a bez práce, objeví se lákavá nabídka na třítýdenní angažmá na Floridě. Věc má ovšem malý háček. Jedná se totiž o čistě dívčí orchestr Sladká Zuzi. Když ale teče do bot a gangsteři jsou jim v patách, není čas na hrdinství. Díky ženským šatům se oba rázem promění v saxofonistku Josefínu a basistku Dafne. V novém převleku se seznamují s půvabnou zpěvačkou Pusinkou Kowalczykovou, do níž se Joe pochopitelně zamiluje. Sami se brzy stávají, stejně jako ostatní dívky, terčem pozornosti mužů. Zatímco o Joea alias Josefínu se zajímá mladičký hotelový poslíček, k Dafne se přilepí obstarožní a neodbytný milionář Osgood Fielding. Začíná řada neuvěřitelných zápletek, záměn a omylů. Vynikající komedie Billyho Wildera z roku 1959 se už dávno a právem zařadila do zlatého fondu filmové klasiky. Vedle výkonů hlavních představitelů Jacka Lemmona, Tonyho Curtise a Marilyn Monroe v ní potěší také jazzová hudba Mattyho Malnecka. Film byl v roce 1960 nominován na šest Oscarů, získal Oscara za kostýmy a řadu dalších cen včetně tří Zlatých glóbů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (739)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Někdo to rád horké je taková klasika, jako na tělo šitá role Sugar alias prototyp příměru blbá blondýna nebo synonymum počátku zábavy alias mustr hollywodských point nejen komediálních... Skvělé role obou chlapoholek, třeskutý sexepíl legendární Monroe, povedený scénář, vtipná zápletka a již zmiňované skvěle vypointované finále, řadí tuto nesmrtelnou klasiku k předním dílkům světové kinematografie. Funguje to dodnes, čímž cena stoupá jedině vzhůru. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Komedie, která má i po tolika letech energii a hýří espritem. Nicméně, klasická převleková komedie až příliš staví na skvělém herectví hlavních dvou protagonistů, které vhodně doplnila Marilyn Monroe, a tahle trojice v pohodě zamázne jednoduchý scénář. Nad jednotlivými až groteskními eskapádami jsem se sice královsky nebavil, ale dobrou náladu tenhle film rozhodně nezkazí. Jak by asi děj vypadal, kdyby to nikdo neměl rád horké. Klady: ústřední herecké duo Jack Lemmon & Tony Curtis se energicky činí + obstojná dávka decentních gagů + šarm klasické komedie + šarm Marilyn Monroe + dobře napsané postavy. Zápory: film nepřijde s ničím výjimečným ohledně děje - naivně vystavěný scénář - horší technická stránka filmu - postupný úbytek gagů - nudné zakončení filmu - poznal bych okamžitě, že jsou to převlečení chlapy. Mé hodnocení: 60% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

U mě teda za čtyři. Já fakt nemám potřebu se z těhlech starejch americkejch hitovek posírat. Je to dobré, ale pět z toho neudělám ani kdybych se přetrch vejpůl. Všichni tam jsou úžasní, ještě aby ne, když si za katedrou šňupaj kila koksu, aby se jim líp točilo...ale to byl holt život. Marilyn by mohla vypravovat. Dekadenti na druhou. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Legendárna komédia Billyho Wildera, kde ako hlavnú hviezdu uvediem, božskú MARILYN MONROE, ktorá je už v dobe nakrúcania veľká hviezda so svojimi manierami + dvojica Tony Curtis a Jack Lemmon, ktorí stelesnili hudobníkov Joa a Jerryho, tí sa zrovna ocitnú v zlom čase na nesprávnom mieste, v podzemí v garáži, si idú po auto, je akurát sviatok, deň sv. Valentína, pričom medzi gangstrami to vrie, je doba prohibície roku 1929, no a práve nastane deň zúčtovania, tam dorazí ďalšia skupina gangstrov na čele s Columbo „Psia dečka” , a tak dôjde ku konfrontácii, a táto skupina ich postrieľajú, no svedkovia spočívajú v Joeovi a Jerrym, ktorí odtiaľ rýchlo zdrhnú, pripoja sa k dámskej kapele s angažmá na Floridu, samozrejme v tejto kapele sú samé ženy na čele so sexy Sugar Kane Kowalczyk ( neodolateľná Marilyn Monroe ), neostáva im nič iné, ako byť inkognito v prestrojení za „dve sympatické dámy” , kde Joe je ako Jozefína a Jerry je ako Dafné. Z Chicaga, kde je to pre nich aktuálne neprijateľné, lebo idú po nich ľudia, čo chcú mať z nich urobené rozstrieľané rešeto, musia vydržať v prestrojení za ženy, cesta sa začína z Bodu A z Chicaga do Bodu B na Floridu v Miami, už počas cesty vo vlaku sa poriadala párty, obidvaja sa zamilovali do Sugar Kane, a to ešte nevedia, čo ich čaká na Floride, jednak po Dafné pôjde milionár s jachtou, istý Osgood Fielding III, ktorý sa dokonca bude chcieť oženiť s Dafné i potom, čo sa dozvie pravdu ! No a Jozefína sa preorientuje späť do svojho mužského teľa a zahrá sa na milionára Shella Oila Jr., a začne chodiť so Sugar, pričom pomáhať bude i Dafné s jej službičkami, napríklad zapožičia Osgoodovu jachtu a cetera... Dlho sa radovať nebudú, lebo Columba nohy zavedú práve sem, majú konferenciu syndikátov gangstrov v hoteli Seminole Ritz, kde sa nachádzajú aj hlavní protagonisti, dôjde k stretu a musia utekať, čo im nohy stačia + sú opäť svedkami „prekvapenia” , keď sú pod stolom v miestnosti s gangstrami, v tom prichádza „veľká TORTA” , v ktorej je gangster, ktorý vystúpi z torty a spustí paľbu a vzniká MASAKER, aj odtiaľ utečú, kde nakoniec dôjdu na čln s Osgoodom + dobehne na poslednú chvíľu i Sugar a Dafné sa prizná Osgoodovi, ako sa veci majú ... Excelentná vec Billyho, ktorý je správne drzý a presne na dávky servíruje úžasnú jazdu, v ktorej Tony Curtis IMITUJE akcentom a hlasom slávneho gentlemana Caryho Granta, Jack Lemmon za ním v ničom nezaostáva, obidvaja sú bravúrni, najviac je radosť sledovať Marilyn, ktorej krivky som si vychutnával plnými dúškami. Komédia, ktorá asi nikdy nezostárne, lebo nemá k tomu žiadne dôvody. Nie je to film, ktorý milujem, ale je to film, ktorý mi vylepší náladu, lebo má tvorcov, ktorí to vedia ! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Výborná komédia. Vo Wilderových filmoch je obdivuhodné skôr ako boli napísané dialógy, než samotné jednotlivé vtipy. Bezchybná bola tiež dvojica Lemmon - Curtis, Tonymu to celkom pristalo aj ako žene (a to som ho predtým nepokladal za nejakého veľkého fešáka), ale samozrejme nie tak ako Marilyn. :) Koniec sa vyznačoval okrem toho legendárneho vtipu aj otvorenosťou príbehu. Ale vtedy NAŠŤASTIE ešte nebola taká doba, aby to hneď zúročili v pokračovanie, alebo aby to bolo dokonca robené s tým úmyslom. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (92)

  • Marilyn Monroe (Sugar Kane Kowalczyk) rolu prijala až po tom, ako jej producenti ponúkli 10% zo zisku. (WalterIK7)
  • Jerry Lewis si mohol zahrať rolu Jerryho, avšak odmietol, pretože sa nechcel obliekať do ženských šiat. Jack Lemmon získal za rolu nomináciu na Oscara. Jerry Lewis mu preto každoročne posielal čokolády a celý život ľutoval, že rolu nezobral. (WalterIK7)
  • Role v této komedii vyžadovala po Jackovi Lemmonovi (Jerry / Daphne), aby 80 % pobytu na plátně strávil v ženském převleku. (ČSFD)

Související novinky

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama