Reklama

Reklama

Ve hře je těžký hrdelní zločin, proto obžalovaný zaslouží tu nejlepší obhajobu... Napínavé drama ze soudní síně Svědek obžaloby bývá divadelními kritiky označováno za nejlepší divadelní hru legendární anglické spisovatelky Agathy Christie (1890–1976). V divadelní hře rozvedla zápletku stejnojmenné krátké povídky. Premiéra proběhla v roce 1953 na prknech londýnského divadla Winter Garden Theatre, o rok později se hra dočkala uvedení na Broadwayi. Tam slavila ještě větší divácký úspěch, proto o námět rychle projevili zájem filmoví producenti. Zakázku na zfilmování divadelní hry přijal jeden z nejvýznamnějších režisérů tehdejší doby Billy Wilder. Ten se poměrně věrně držel divadelní předlohy, zásadní rozdíl ale představuje ztvárnění postavy respektovaného právníka Sira Wilfrida Robartse. Slavný britský herec Charles Laughton ve filmu oproti seriózní podobě v předloze představuje osobitého lišáka, který srší hláškami a sarkasmem. Nejzkušenější soudní obhájce v Londýně se ujímá komplikovaného případu mladého muže, který byl obviněn z brutální vraždy starší zámožné vdovy. V roli obžalovaného naposledy zazářil na stříbrném plátně populární herec zlaté éry Hollywoodu Tyrone Power, který později tragicky zesnul při natáčení filmu Šalamoun a královna ze Sáby (1959). Obžalovaný Leonard Vole trvá na své nevině a díky svému osobnímu kouzlu dokáže přesvědčit mistra beznadějných případů, aby mu u soudu pomohl dokázat, že představuje spíš oběť než chladnokrevného vraha. Sir Robarts vymyslí důmyslný plán obhajoby, který ale fatálně závisí na výpovědi Leonardovy německé manželky Christine. V typické roli osudové ženy se zde představila Marlene Dietrichová. Její výpověď pod přísahou v soudní síni zcela změní průběh šetření a vede k mnoha šokujícím zvratům. Rameno spravedlnosti se totiž může načas vychýlit, pravda ale nakonec stejně vyjde najevo. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (230)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikdy neomdlívám, pokud nevím, kam dopadnu." Přiznávám, že jsem si po dlouhé době prožil filmový orgasmus a nemám nejmenší tušení, odkud mám začít svou chválu. Od mimořádně povedeného propojení slovních přestřelek před soudem se zamotaným odhalováním pravdy a s vyváženým dávkováním humoru? Od neskutečných hereckých výkonů Tyrone Powera v roli bystrého, leč dětinsky neposlušného advokáta, či Marlene Dietrich, která je stejně přesvědčivá ve chvílích milujících i chladně kalkulujících? Nebo bych měl začít od vymazleného závěru, u kterého může většina produkce jedenadvacátého století jen závistivě slintat? Ono je to asi jedno, takže pouze uctivě smekám klobouček. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Nadprůměrné černobílé soudní drama s jistým charismatem, to rozhodně ano. Ale proč hned mistrovské? Co Coppolův Vyvolávač deště, nebo Lumetových dvanáct rozhněvaných mužů? Ty jsou ještě lepší a napětí drží po celou dobu filmu, ne jen ve druhé půlce jako Svědek obžaloby. Spíše mi to trochu připomnělo krimi seriál Jake a Tlusťoch, hlavně tedy vizáží Charlese Laughtona v roli obhájce - sira Robartse.=), který však za svůj výkon ve filmu dostal nominaci na Oskara a na Zlatý globus. A také je zde výtečná Marlene Dietrich, která působí ve filmu stále božsky, i když jí bylo v době vydání filmu 56 let. Trailer: http://www.sms.cz/film/svedek_pro_obzalobu/ukazka&play=1 ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Filmy ze soudní síně fakt můžu. A zrovna pan Wilfrid je vskutku skvělý právník s geniálním suchým humorem. Opravdu typ postavy, kterou si oblíbím. Pochválil bych celkově atmosféru 50.let. Mám jenom jeden problém. Překvapivé konce mám rád, ale tady byl krapet uspěchaný a nedotažený. Asi bych ocenil ještě 5 minut navíc. A pana Wilfrida mi bylo v jednu chvíli strašně líto. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Obdivujem rezisera Billyho Wildera, ze dokazal natocit dobre komedie rovnako, ako aj tuto kriminalnu dramu s jemnym anglickym humorom. Priznam sa, ze pocas filmu som sa vobec necitil ako pri drame a uz vobec nie ako pri thrilleri, tym ale nechcem povedat, ze je to komedia. Scenar filmu je vynikajuci a bol som velmi zvedavy, ci sa pocas filmu dopatram k tomu, kto vlastne zavrazdil bohatu vdovu. Najzaujimavejsie na tom bolo to, ze cely film som si myslel, kto to bol, ale koniec filmu bol tak sokujuco prekvapivy, ze nez som si cokolvek myslel, vsetko dopadlo uplne inak a taketo filmy doslova zboznujem. Takze pre milovnikov filmov zo sudneho prostredia odporucam. Svedok obzaloby mal 6 nominacii na Oscara, ale zial ziadneho nedostal. V kategorii najlepsi film, rezia a herca v hlavnej ulohe ho predbehla vojnova drama MOST PRES REKU KWAI, ktory reziroval David Lean a Oscara vyfukol Charlesovi Laughtonovi Alec Guiness. Herecka za vedlajsiu ulohu Elsa Lanchester nemala stastie, sosku prebrala Miyoshi Umeki za romanticku dramu SAYONARA (1957). Svedek obzaloby mal este 2 nominacie a to za strih a zvuk. Konkurencia najlepsich filmov bola dost silna v tom oscarovom rocniku, pretoze v tom istom roku konkuroval medzi najlepsimi filmami aj film DVANACT ROZHNEVANYCH MUZU (1957) rezisera Sydneyho Lumeta... 19.09.2008 _______ Tyrone Power - (Leonard Vole) +++ Marlene Dietrich - (Christine Vole) +++ Charles Laughton - (Sir Wilfrid Robarts) +++ Elsa Lanchester - (Pani Plimsollová) +++ Hudba: Matty Malneck +++ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se celou dobu tváří jako klasická soudní kriminálka. Vy to po tý hodině a půl všem těm hercům a herečkám věříte a řikáte si, že jste viděli tuctovku, na kterou jste přišli už od samotného začátku a hrdě se těšíte, až to každýmu vyblejete do světa. Jenže ouha, film má posledních dvacet minut, kde se stane asi tucet naprosto šokantních scén a vše je v tu ránu okamžitě jinak. Už jenom kvůli tomu to stojí za to tenhl film vidět, protože to, co udělali s koncem, to ani v dnešní době nenajde konkurenci. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (11)

  • Když se Leonard Vole (Tyrone Power) a paní French (Norma Varden) podruhé setkají v kině, dávají zrovna film o Jesse Jamesovi. Tyrone Power hrál hlavní roli ve filmu Jesse James z roku 1939. (Kulmon)
  • Film sa podľa hodnotenia filmových kritikov zaradil medzi najlepšie sfilmované poviedky Agathy Christie. (marlon)

Související novinky

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

20.08.2016

Kdyby se vybíraly nejlepší filmy z padesátých let, jen těžko by mezi nimi chyběl Svědek obžaloby. Soudní drama Billyho Wildera vychází z povídky (a následné divadelní hry) od Agathy Christie, získalo… (více)

Reklama

Reklama