Reklama

Reklama

Ve hře je těžký hrdelní zločin, proto obžalovaný zaslouží tu nejlepší obhajobu... Napínavé drama ze soudní síně Svědek obžaloby bývá divadelními kritiky označováno za nejlepší divadelní hru legendární anglické spisovatelky Agathy Christie (1890–1976). V divadelní hře rozvedla zápletku stejnojmenné krátké povídky. Premiéra proběhla v roce 1953 na prknech londýnského divadla Winter Garden Theatre, o rok později se hra dočkala uvedení na Broadwayi. Tam slavila ještě větší divácký úspěch, proto o námět rychle projevili zájem filmoví producenti. Zakázku na zfilmování divadelní hry přijal jeden z nejvýznamnějších režisérů tehdejší doby Billy Wilder. Ten se poměrně věrně držel divadelní předlohy, zásadní rozdíl ale představuje ztvárnění postavy respektovaného právníka Sira Wilfrida Robartse. Slavný britský herec Charles Laughton ve filmu oproti seriózní podobě v předloze představuje osobitého lišáka, který srší hláškami a sarkasmem. Nejzkušenější soudní obhájce v Londýně se ujímá komplikovaného případu mladého muže, který byl obviněn z brutální vraždy starší zámožné vdovy. V roli obžalovaného naposledy zazářil na stříbrném plátně populární herec zlaté éry Hollywoodu Tyrone Power, který později tragicky zesnul při natáčení filmu Šalamoun a královna ze Sáby (1959). Obžalovaný Leonard Vole trvá na své nevině a díky svému osobnímu kouzlu dokáže přesvědčit mistra beznadějných případů, aby mu u soudu pomohl dokázat, že představuje spíš oběť než chladnokrevného vraha. Sir Robarts vymyslí důmyslný plán obhajoby, který ale fatálně závisí na výpovědi Leonardovy německé manželky Christine. V typické roli osudové ženy se zde představila Marlene Dietrichová. Její výpověď pod přísahou v soudní síni zcela změní průběh šetření a vede k mnoha šokujícím zvratům. Rameno spravedlnosti se totiž může načas vychýlit, pravda ale nakonec stejně vyjde najevo. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (230)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Už se vám někdy stalo, že vám film po jeho skončení vzal veškerá slova a přitom jste plní tolika pocitů, které bohužel beze slov nezvládnete vyjádřit? Tak to je přesně případ tohoto skvostu, který se zrodil pod rukou génia a za dozoru génia byl převeden na filmové plátno. Film začíná zcela tradičně a připomíná klasickou hru boje za svobodu nevinného. Netradiční se začne stávat ve chvíli, kdy člověk spatří Charlese Laughtona - postaršího bývalého advokáta, silně paličatého, arogantního a nekonečně ctižádostivého člověka, ovšem se smyslem pro čest a spravedlnost, sedícího na smrtelné posteli, který se nechystá prožít zbytek života odpočinkem. I přes přísný zákaz si nedokáže ze života odmyslet své doutníky a brandy. Jeden takový doutník, respektive oheň k jeho zapálení mu zařídí nový případ, který se zdá zcela všední a prakticky nevyřešitelný, což je pro pro našeho advokáta ta nejlepší motivace. Samotný soudní proces je plný velmi zajímavých argumentů nečekaných zvratů a je patrné, že ho nepsal žádný idiot. V tuhle chvíli musím svůj komentář ukončit, protože to bylo přání samotného režiséra. Mohu ho tedy jen velmi silně doporučit. A protože jsem v poslední době viděl velmi mnoho filmů téměř nulové kvality, tak je tento takovým malým zázrakem a mohu tedy své doporučení doporučit i nejvyšším možným hodnocením. A rychle než si to rozmyslím. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Fantastické herecké výkony nepríjemne chladnej Marlene Dietrich a predovšetkých Charlesa Laughtona v roli "neporaziteľného" advokáta, vynikajúci scenár v ktorom nič nie je ako sa na prvý pohľad zdá a réžia hodná majstra Wildera. Tento chapik je jednoducho fenomenálny a človek môže len krútiť hlavou ako inteligentne a pútavo preniesol na plátno hru A. Christie. A v závere nádherne vystihol o čom je právo a spravodlivosť- že sú to pojmy značne relatívne...Iné hodnotenie ako plný počet neprichádza do úvahy a WIlder nebezpečne koketuje s mojou režisérskou top 5 !!! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prečo som sa zase musel dozvedieť pred sledovaním filmu, že má šokujúcu pointu. Potom musím o nej premýšlať počas filmu a kombinovať, aby som nakoniec nebol až tak prekvapený. Ale na druhú stranu Svedok nie je film o pointe, jeho napínavosť pramení z priebehu súdneho procesu, spoveďami svedkov a postupného odhaľovania pravdy. Ak by sa robil rebríček najlepších filmov zo súdneho prostredia, Svedok obžaloby by určite figuroval v prvej desiatke. Do prvej päťky by som ho ale nezaradil. Postava Marlene Dietrich je skutočne zaujímavá a stojí za to sa zhostiť jej obhajoby. Určite to bude pre právnika workoholika zaujímavejšie, ako sa v nevkusných bermudách producírovať niekde na pláži s vypnutým mozgom. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čiernobiele dielko, ktoré ale rozjasní vašu dušu ako by malo stotisíc farieb. Film silne profituje z nezabudnuteľnej knižnej predlohy, ktorú nielen ničím nekazí, ale ju dokonca fantasticky vyšperkuje. A to mi postava advokáta na vozíku vôbec nesedela. Všetko okolo filmu je ale zahrané výborne a ten kto nepozná predlohu, ten bude prekvapený. Marlene Dietrich so skvelým hereckým výkonom, Tyrone Power, ktorý už o rok po natočení filmu opustil tento svet, rovnako výborný. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder si s tým pravým orechovým dáva na čas. Pomalé ´´prípravy´´ na súdny spor, spor samotný, flashbacky. Všetko to pekne do seba zapadá. A potom...posledných 10 minút BOOOM! Twist je jemne predvídateľný, ale predsa pôsobí šokujúco, niečo v štýle - čakal som to, ale dostalo ma to. Súdna dráma prevyšujúca štandard. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (11)

  • V snahe utajiť pointu filmu hlas po záverečných titulkoch prosí divákov, aby záver a rozuzlenie zápletky nešírili ďalej. Dokonca sám Billy Wilder, posadnutý predstavou jej predčasného odhalenia, držal záverečné stránky scenára do poslednej chvíle natáčania. (marlon)
  • Když se Leonard Vole (Tyrone Power) a paní French (Norma Varden) podruhé setkají v kině, dávají zrovna film o Jesse Jamesovi. Tyrone Power hrál hlavní roli ve filmu Jesse James z roku 1939. (Kulmon)
  • Film sa podľa hodnotenia filmových kritikov zaradil medzi najlepšie sfilmované poviedky Agathy Christie. (marlon)

Související novinky

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

20.08.2016

Kdyby se vybíraly nejlepší filmy z padesátých let, jen těžko by mezi nimi chyběl Svědek obžaloby. Soudní drama Billyho Wildera vychází z povídky (a následné divadelní hry) od Agathy Christie, získalo… (více)

Reklama

Reklama