Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý příběh skupiny vědců, kteří v hermeticky uzavřené laboratoři zkoumají smrtelně nebezpečný mikroorganismus. Ten se na Zemi dostal při pádu vesmírné sondy a během krátké doby vyhladí obyvatele malého městečka. Záhadným způsobem se podaří přežít pouze nemocnému kojenci a starému alkoholikovi. Je vyhlášen stav ohrožení, oblast je neprodyšně uzavřena a do akce je povolán tým specialistů. Ten je ve složení biologa Stonea, mikrobioložky Leavittové, chirurga Halla a patologa Druttona uzavřen ve speciální laboratoři, umístěné v podzemí nevadské pouště, aby tu prozkoumal sondu i starce s nemluvnětem, kteří přežili, ačkoli spolu nemají na první pohled vůbec nic společného. Laboratoř je rozdělena do pěti na sobě nezávislých patrech, které lze neprodyšně oddělit a všechna jsou ovládána počítačem, který má v případě úniku nebezpečných látek zamezit jejich rozšíření na povrch.

Na sondě je objeven mikroorganismus odlišný od všech známých pozemských forem života. Je nazván Andromeda a podroben dalšímu zkoumání. Vědci zjistí, že se živí energií a včas zabrání pokusu armády zapečetit místo dopadu lokální jadernou explozí. Vyjde najevo, že organismus rozkládá zdravou krev a přestože postupně mutuje do lidského organismu neškodné podoby, je stále velmi nebezpečný, protože mu zůstala schopnost narušovat a rozkládat veškeré plastické hmoty. Z těch se skládá také část bezpečnostního systému, což vede k tomu, že počítač spustí destrukční program, který má zabránit úniku látky mimo laboratoř. Vědcům zbývá velmi málo času, aby se pokusili proniknout k dobře chráněnému počítači a vypnout odpočítávání. (Allan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi kniha i film. Film jsem viděl poprvé kdysi dávno v bavorské televizi. Začínal po desáté hodině večer a hlasatelka upozorňovala diváky se slabšími nervy, že film obsahuje drastické scény.....a hádejte! Kupodivu nešlo o strašidelnou úvodní část ani o napínavý závěr, nýbrž o část prostřední - pro mnohé velmi nudnou. V ní se vědci uzavření v laboratorní budově snaží zjistit vše o mimozemském organismu pojmenovaném Andromeda. Drastické scény přicházejí na řadu, když vědci zkoumají Andromedu na zvířatech. Sledovat kruté umírání malé roztomilé opičky, která se svíjí v bolestivých křečích, je opravdu děsivé. Člověka napadne, zda v tom filmu nezemřela opravdu...tak věrohodné jsou záběry trpícího zvířátka ( ani bych se tolik nedivil, na poč.70. let ani filmaři v Americe nemuseli brát na zvířata příliš velké ohledy...) Do určité míry polodokumentární forma připomíná místy daleko svižnějšího Vetřelce... A nutno dodat, že ani po letech mě film nezklamal! ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Poprvé jse se tímhle dílem pana Crichtona setkal v 70.letech, kdy to vyšlo ve zkrácené verzi ve 100+1 zahr.zajímavosti.Bylo to strhující čtení, naprosto neokoukané a neotřelé.Film je již o něco plošší, ale taky fajn. Představa anorganické životní formy, kerá není založena na bílkovinné či kyslíkové bázi je jistě zajímavá a představuje alternativu vůči vizím např.A.C.Clarka.Akčně zpracovaný výzkum zmíněné formy života neustále udržuje v napětí čtenáře jestli dojde je světové katastrofě, či nikoliv.A závěrečný boj s narkotikem při dobíhajícím odpočtu jaderné exploze, která by zmíněnou katastrofu odstartovala je výborným zkončením.Ať žijí mutace, ta Andromedina nás zachránila! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další klasickej sedmdesátkovej nářez z promakanou atmosférou strachu a nervydrásajícího napětí. Já tyhle filmy prostě můžu a tenhle patří mezi ty který jsem za svých mladších let měl hodně rád. Tehdy bych dal 5* no dneska vidím, že film trochu zestárnul a je malinko natahovaný, ale přesto neztratil nic ze své působivosti.90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pseudodokumentárny štýl a hrátky s obrazom sa k téme veľmi hodia. Rozdvojený a roztrojený obraz, žiadna krásna asistentka, žiadne výbuchy, žiadne prílišné zjednodušenia vedeckých výkladov pre laikov. Kmeň Andromeda pôsobí ako experimentálny film v rámci štúdiovej tvorby. Pevne dúfam, že nevznikne vysokorozpočtový remake, pretože tam by všetky spomínané veci byť museli. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (13)

  • Když se počítač snaží simulovat potenciál růstu a mutace kmenu Andromeda, objeví se na obrazovce chyba 601 označující přetížení. Jedná se odkaz na chybu přetížení 1202 (tedy dvojnásobek 601) lunárního modulu během přistání na Měsíci. (HellFire)
  • Film se v době svého uvedení setkal s vlažným ohlasem. Při relativně vysokém rozpočtu 6,5 milionu amerických dolarů si z amerických kin přišel na 12 milionů dolarů a dalších 8 milionů po vydání na VHS a stal se tak 1. nejvýdělečnějším filmem roku 1971. (HellFire)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama