Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý příběh skupiny vědců, kteří v hermeticky uzavřené laboratoři zkoumají smrtelně nebezpečný mikroorganismus. Ten se na Zemi dostal při pádu vesmírné sondy a během krátké doby vyhladí obyvatele malého městečka. Záhadným způsobem se podaří přežít pouze nemocnému kojenci a starému alkoholikovi. Je vyhlášen stav ohrožení, oblast je neprodyšně uzavřena a do akce je povolán tým specialistů. Ten je ve složení biologa Stonea, mikrobioložky Leavittové, chirurga Halla a patologa Druttona uzavřen ve speciální laboratoři, umístěné v podzemí nevadské pouště, aby tu prozkoumal sondu i starce s nemluvnětem, kteří přežili, ačkoli spolu nemají na první pohled vůbec nic společného. Laboratoř je rozdělena do pěti na sobě nezávislých patrech, které lze neprodyšně oddělit a všechna jsou ovládána počítačem, který má v případě úniku nebezpečných látek zamezit jejich rozšíření na povrch.

Na sondě je objeven mikroorganismus odlišný od všech známých pozemských forem života. Je nazván Andromeda a podroben dalšímu zkoumání. Vědci zjistí, že se živí energií a včas zabrání pokusu armády zapečetit místo dopadu lokální jadernou explozí. Vyjde najevo, že organismus rozkládá zdravou krev a přestože postupně mutuje do lidského organismu neškodné podoby, je stále velmi nebezpečný, protože mu zůstala schopnost narušovat a rozkládat veškeré plastické hmoty. Z těch se skládá také část bezpečnostního systému, což vede k tomu, že počítač spustí destrukční program, který má zabránit úniku látky mimo laboratoř. Vědcům zbývá velmi málo času, aby se pokusili proniknout k dobře chráněnému počítači a vypnout odpočítávání. (Allan)

(více)

Recenze (167)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Já jsem asi trošku divná entita, ale knižní podoba mi přišla nudná. Zato film předvedl výbornou dusivou atmosféru strachu z neznámého zabijáckého "organismu". Zdálo se mi to trochu přešlé dobou, stejně jako všechny tyhle "staré" filmy prezentující výdobytky moderní techniky (viz původní Star Trek), ale procedura dekontaminace a celá základna stojí za víc než jedno vidění. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečných triků, jenom v působivých kulisách o minimu herců, se rozehrává solidně napínavá hra o čas s neznámým toxinem. Chytrý námět, inteligentní scénář a několik atmosféricky našlapaných okamžiků drží nakonec pod nejvyšší metou jenom unavující stopáž. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Solidních sci-fi nářezů nikdy není dost, a Kmen Andromeda, nedávno obnovený, jakýmsi remakem, který se tak tváří, ale ve skutečnosti sleduje daný problém z trošku jiného hlediska, každopádně i tak stojí za shlédnutí, stejně jako tento film. Jen si u něj nedokážu upřít dojmu, že u tohoto filmu bylo dechberoucí akorát to, když se film odehrával v zamořené zóně, pak už mě to tak nebavilo, ani nelákalo dál vidět, protože v tu chvíli to ztratilo tu svoji jistou atmosféru, kterou by si to mělo hlídat, marně. I tak je to ale originální film, který mezi perly sci-fi filmů určitě patří. Zase tolik se zajímavou zápletkou a překvapivou pointou a vážnou situací jich nebylo aby se o nich dalo mluvit jen kladně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $12,376,563Tržby Celosvetovo $-║ Strhujúci námet prezentovaní v moc zdĺhavom formáte, tento príbeh má čim upútať ale problém je v tom, že na danej dĺžke začne časom pôsobiť až moc rozvláčne, škoda že sa to trošku šikovnejšie neprestrihalo potom by to malo omnoho lepší pútavejší spád. Miestami to fakt pôsobí rovnako tak uspávajúco ako sa cítia samotné postavy výskumníkov v tomto filme. Výhodou na strane filmu je že má dosť silné vypäté scénky. /65%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Trvalo to mnoho let, než jsem zase jednou viděl hodně kvalitní sci-fi, které skoro nikdo nezná, ale to rozhodně neubírá na kvalitách díla. Kmen Andromeda je perfektně napsaný a natočený snímek o tom, co by se jednou mohlo stát při našem hraní si na Bohy. Michael Crichton dokazuje své velké kvality a přehled. Celý snímek je velmi netradiční, dokonce dojde na "rozdělování obrazu", které filmu velmi pomáhá a činí ho zajímavým i po technické stránce, protože v době natočení, 1971, nebylo zrovna běžné používat digitální triky a tak určitě část publika ocení starý, ale příjemný vzhled triků. Nevím, co bych měl Kmenu Andromeda vytknout a v podstatě ani nechci. Jedná se o jedno z nejvíce podceňovaných a neznámých děl sci-fi, které by nikomu, kdo tento žánr má rád, utéct. Opravdu velmi kvalitní film, který překvapí mnoha svými vlastnostmi. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Crichtonovu knihu jsem četl bez dechu, i když se tam na několika stránkách rozepisuje o vlastnostech molekul apod. Robert Wise zvolil podobnou, tj. "vědeckou" formu - neefektní, možná až příliš popisnou. U filmu to ovšem funguje daleko hůře než u knihy. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mě baví líčení vědců jako postav, které cítí a které se neřídí dle normativ, ba dokonce je zpochybňují. Co mě naopak nebaví, jsou všechny ty vedlejší a ve výsledku zcela neinformativní a zbytečný linie, při kterých si vypravěč odskočil na hajzl. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Podivuhodně nefilmový, omamně vědecký, přísně technický, realdocu- experiment. Je to zelené a množí se to. Co je to? ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je to asi profesionální deformace, že si u sci-fi filmů i knih o něco více všímám onoho "sci". Obvykle takové zaměření zážitek z příslušného díla spíše kazí, nicméně existují i vzácné výjimky, u nichž je tomu právě naopak. Kmen Andromeda stojí v nepříliš hustě obsazeném prostoru "mezi" a má lehce nakročeno k těm věrnějším. Vždyť kde jinde máte ve filmu možnost spatřit radiotracer metodu s gamakamerou (navíc podpořenou záběrem na abstrakt nejspíše původního skutečného článku, který ji popisuje!), kde je relevantně zmíněno moratorium na nadzemní jaderné výbuchy z roku 1963, kde uvidíte odůvodněně vykreslený gaussián, kde jinde ve filmu mají elektronový mikroskop s vakuovou komůrkou a vývěvou...? Ano, věda, a to skutečná věda, v Kmenu Andromeda opravdu je. A s ní i skuteční vědci, kteří, až na vzácné výjimky, nejsou ani suchaři bez emocí, ani excentričtí asociálové či podivíni. A třebaže jsou ve filmu i věci jevící se spíše úsměvně nebo velmi nepravděpodobně (bezpečnostní systém s lasery, některé části dekontaminační procedury, navzájem neizolovaní pacienti, samotné schopnosti kmene Andromeda, radiotracer metoda by v popsané podobě nefungovala tak, jak film ukazuje), jsem i tak vděčný. A stačilo mi k tomu vcelku málo - napětí, trocha autentičnosti a pěkné interiéry laboratoře. Škoda, že my v práci to takhle pěkně nablýskané nemáme. Slabé ****. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vědomě jsem nikdy ve svém životě nezkoumal žádnou mimozemskou entitu a pokud se jedná o žánr sci-fi, tak jsem fandou spíše akce než hlubokomyslných úvah o vesmíru. Přesto si čtveřice vědců při svém bádání získala mou pozornost a jistou dávku napětí tomu také nemohu upřít. Přesto, kdyby nebyla nejméně čtvrtina filmu věnována očistě při vstupu do objektu a kdyby mi koncovka nepřipadala poněkud pitomá, tak bych si to určitě užil o něco víc. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Oproti velmi napínavé Crichtonově knize jsem se chvílemi i nudil (což platí prakticky o všech filmových adaptacích jeho děl). Těžko říct, čí je to chyba... :o) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Co se týče adaptací Crichtonových knih, tato první se asi nejvíce drží předlohy a je s ní proto kvalitativně porovnatelná. Značně seriózní scifi s reálným přístupem k věci. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Robert Wise se snažil o "seriozní" přístup k látce a natočil střízlivou podívanou o tom, jak by mohla vypadat smrtící epidemie budoucnosti. Vycházel přitom ze soudobých vědeckých teorií, jeho největším přáním evidentně byla uvěřitelnost příběhu a jeho racionalita. Vědomě se vzdal obvyklých žánrových klišé, což je sympatické, jenže ve výsledku vznikla poněkud sterilní podívaná, do jisté míry trpící zbytnělou stopáží, přehnaným důrazem na dialogy a celkovou statičností. Poctivé tři hvězdičky, není to ale film, u kterého bych pociťoval touhu se k němu stále vracet. Celkový dojem: 60 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ani autor předlohy Michael Crichton a ani tvůrci filmu v době jeho vzniku nejspíš vůbec netušili, jak bude jejich dílo za půlstoletí až mrazivě aktuální. I když i toto pominu, stále mi zůstává velmi dobrý sci-fi thriller, který bez jakýchkoli počítačových efektů naprosto minimalistickým způsobem pracuje s atmosférou nejistoty a strachu. Při scéně prozkoumávání "města duchů" se jen těžko dýchá, při závěrečném běhu za záchranou už takřka vůbec. Z dnešního pohledu se jako téměř nemožná věc jeví i absence profláklých hollywoodských hvězd, ale díky vynikajícím hereckým výkonům hlavní čtveřice jejich přítomnost ani nebyla zapotřebí. 85%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mám rád sci-fi. Ještě radši mám inteligentní sci-fi s dobrým příběhem, atmosférou a chytrou zápletkou, která se dokáže obejít bez dnešních digitálních efektů, příšer a hromady výbuchů. Když je navíc poctivě natočena a ještě k tomu z počátku sedmdesátých let, jsem ještě radši, protože v té době se filmy natáčely opravdu s láskou. Přesně tohle všechno splňuje Kmen Andromeda. Skupina vědců, uzavřená v podzemní laboratoři, zkoumá záhadný mikroorganismus, který se dostal na Zemi při pádu vesmírného modulu. Postupem času zjišťují, že mají co dočinění s nebezpečným virem, který by mohl zasáhnout a zamořit celou planetu. Film je natočen skutečně výborně, líbí se mi například několikrát použité rozdělování obrazovky, díky kterému se divák výborně orientuje v příběhu a zároveň to vypadá povedeně a kreativně. Každá scéna je zde důležitá a vtahuje diváka do napínavého děje. Zhruba v polovině snímku je i jedna scéna, při které i otrlého filmového fanouška, který už má dost sci-fi filmů za sebou - zamrazí. Ano, scéna s makakem. Posledních pět minut je pak neskutečně napínavých - vážně zajímavá sekvence na kterou se nezapomíná. Působivý, silný film, který by si žádný fanda tohoto žánru neměl nechat ujít. Tento snímek je pro mě na půdě sci-fi poněkud nepochopitelně opomíjen a podceňován. Neprávem. Měl by být zařazen v každé filmové science fiction učebnici a to na těch nejpřednějších místech. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Úvodná tretina dokonale navnadila, pričom až vďaka presunu “z ulice” do laboratória, akoby samotný snímok (miestami) stratil ťah. Škoda, že sa to viac nedržalo v rovine “outside” než “inside”, i keď musím dodať, že pozornosť si vďaka tajomnu toto sci-fíčko dokáže udržať. Ja osobne som rád najmä zato, že sa tvorcovia na nič nehrali. Žiadne chabé pokusy o efekty, ktoré by už v dnešnej dobe pôsobili trápne, iba čisto na myšlienke vyskladaná story, ktorá z celkového hľadiska asi stojí za pozornosť. Vyťažiť z daného námetu, sa dalo ale viac .. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Strašně se mi na tomhle snímku líbí onen vědecký a minimalistický přístup k věci. Podobně jako v mantinelech filmu experimentální elektronická hudba. Jenže fakt, že se jedná o sympaticky ortodoxní čisté sci-fi, nezachrání jiný fakt, že je to velmi konvenční a obyčejná sci-fi zápletka, která ve mě nevzbuzuje příliš velké emoce (jako je obava z neznámého, z budoucího vývoje nebo ve vztahu k realitě), nevzbuzuje příliš vnitřní otázky ani pro tento žánr důležitý aspekt jakéhosi objevování. Tím pro mě film ztrácí na větší zajímavosti. Abych to zjednodušil...většina filmů ve sci-fi žánru akcentuje to "fi" a na "sci" zapomíná (nebo na to spíš kašle). Zde je tomu přesně naopak, a taky to není dobře. Díky tomu, jak je film nedivácký, a sází s výjimkou "akčnějšího" závěru vlastně pouze na onen výzkum, je výsledný dojem vlastně poměrně chudý. Přesto si tohoto filmu hodně vážím, podobných sci-fi vzniká v literatuře mnoho, ale v rámci filmu jde svým charakterem (nikoliv námětem) o značně odvážný a neokoukaný počin. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, ktoré sa neoháňa emzákmi, príšerami a lietajúcimi taniermi. Zaoberá sa však prácou "v pozadí" , prácou vedcov a výskumníkov. Film je natočený na motívy knihy Michaela Crichtona a patrí ku málo knihám, ktoré som prečítal viac ako jedenkrát. A keď k tomu pripočítam aj kreslený komiks v mesačníku "Elektrón", tak to bude o jedno viac. Komiks som hltal na dúšok a knihu takisto. Vzhľadom na dokumentaristický štýl podania románu som knihe veril viac, ako filmu. Ale aj napriek tomu Kmeň Andromeda sa radí k nadpriemerne kvalitným sci-fi filmov rokov sedemdesiatych. ()

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama