Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý příběh skupiny vědců, kteří v hermeticky uzavřené laboratoři zkoumají smrtelně nebezpečný mikroorganismus. Ten se na Zemi dostal při pádu vesmírné sondy a během krátké doby vyhladí obyvatele malého městečka. Záhadným způsobem se podaří přežít pouze nemocnému kojenci a starému alkoholikovi. Je vyhlášen stav ohrožení, oblast je neprodyšně uzavřena a do akce je povolán tým specialistů. Ten je ve složení biologa Stonea, mikrobioložky Leavittové, chirurga Halla a patologa Druttona uzavřen ve speciální laboratoři, umístěné v podzemí nevadské pouště, aby tu prozkoumal sondu i starce s nemluvnětem, kteří přežili, ačkoli spolu nemají na první pohled vůbec nic společného. Laboratoř je rozdělena do pěti na sobě nezávislých patrech, které lze neprodyšně oddělit a všechna jsou ovládána počítačem, který má v případě úniku nebezpečných látek zamezit jejich rozšíření na povrch.

Na sondě je objeven mikroorganismus odlišný od všech známých pozemských forem života. Je nazván Andromeda a podroben dalšímu zkoumání. Vědci zjistí, že se živí energií a včas zabrání pokusu armády zapečetit místo dopadu lokální jadernou explozí. Vyjde najevo, že organismus rozkládá zdravou krev a přestože postupně mutuje do lidského organismu neškodné podoby, je stále velmi nebezpečný, protože mu zůstala schopnost narušovat a rozkládat veškeré plastické hmoty. Z těch se skládá také část bezpečnostního systému, což vede k tomu, že počítač spustí destrukční program, který má zabránit úniku látky mimo laboratoř. Vědcům zbývá velmi málo času, aby se pokusili proniknout k dobře chráněnému počítači a vypnout odpočítávání. (Allan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Škoda té přehnané délky a nevyladěného vedení filmu, protože jinak to mohl být skutečně majstrštyk. Popravdě mě krapet zaskočilo, že to celou dobu bude tak minimalistické, protože jsem podvědomě očekával něco ve stylu Smrtící epidemie, ale to se nestalo a jsem za to hodně rád, jelikož tohle podání mi sedlo mnohem víc. Navíc tu nikdo s naivně působící růžovou solidaritou nezachraňuje celý svět, spíš se to snaží působit co nejvíc uvěřitelně a vědecky a nějakým praktickým celosvětovým dopadům se to snaží vyhýbat, ačkoli se tu zabraňuje tomu, aby k nim vůbec došlo. Sedlo mi to i samotným příběhem a atmosférou, ale ta nefungovala vždycky a nudnější místa tu kvůli té přepísknuté stopáži prostě jsou. A i ten příběh mohl být líp vedený, protože závěrečná půl hodina na mě působila poněkud urychleně a přitom by určitě mohla začít o něco dřív, protože události před ní mají zase značně pomalejší tempo. Jinak ale spokojenost a nejspíš dám někdy šanci i remaku, ačkoli mě jeho tříhodinová stopáž děsí už teď... Slabé 4* ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem knihu nečetl, takže jsem od filmu nevěděl nic. Tak jsem do toho šel a....... Šlo to. Nebyl jsem tedy nějak extrémně nadšený, ale dobře se na to koukalo. Film vyčnívá nádhernými reáliemy pokatastrofě. A také výbornou atmosférou. Některé scény byly šíleně zdlouhavé, nudné. Ale pak se ukázala akční scény a jsou provedeny dobře. Pravda asi do filmu už nepůjdu ale i tak se jedná o nadprůměrnou podívanou. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Chápem že niekomu sa môže zdať tento film nudný. Mňa naopak fascinoval. Výskumné zariadenie v podzemí nevadskej púšte za niekoľko milárd dolárov + mimozemský organizmus spôsobujúci okamžitú smrť. Desivá kombinácia umocnená atmosférou a priam "Carpenterovsky" jednotónovou desivou hudbou. Záver je navyše vygradovaný v štýle prvého Votrelca. Pre niekoho je najlepším "vážnym" sci-fi Vesmírna odysea, pre mňa je to Kmeň Andromeda. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je to asi profesionální deformace, že si u sci-fi filmů i knih o něco více všímám onoho "sci". Obvykle takové zaměření zážitek z příslušného díla spíše kazí, nicméně existují i vzácné výjimky, u nichž je tomu právě naopak. Kmen Andromeda stojí v nepříliš hustě obsazeném prostoru "mezi" a má lehce nakročeno k těm věrnějším. Vždyť kde jinde máte ve filmu možnost spatřit radiotracer metodu s gamakamerou (navíc podpořenou záběrem na abstrakt nejspíše původního skutečného článku, který ji popisuje!), kde je relevantně zmíněno moratorium na nadzemní jaderné výbuchy z roku 1963, kde uvidíte odůvodněně vykreslený gaussián, kde jinde ve filmu mají elektronový mikroskop s vakuovou komůrkou a vývěvou...? Ano, věda, a to skutečná věda, v Kmenu Andromeda opravdu je. A s ní i skuteční vědci, kteří, až na vzácné výjimky, nejsou ani suchaři bez emocí, ani excentričtí asociálové či podivíni. A třebaže jsou ve filmu i věci jevící se spíše úsměvně nebo velmi nepravděpodobně (bezpečnostní systém s lasery, některé části dekontaminační procedury, navzájem neizolovaní pacienti, samotné schopnosti kmene Andromeda, radiotracer metoda by v popsané podobě nefungovala tak, jak film ukazuje), jsem i tak vděčný. A stačilo mi k tomu vcelku málo - napětí, trocha autentičnosti a pěkné interiéry laboratoře. Škoda, že my v práci to takhle pěkně nablýskané nemáme. Slabé ****. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vědomě jsem nikdy ve svém životě nezkoumal žádnou mimozemskou entitu a pokud se jedná o žánr sci-fi, tak jsem fandou spíše akce než hlubokomyslných úvah o vesmíru. Přesto si čtveřice vědců při svém bádání získala mou pozornost a jistou dávku napětí tomu také nemohu upřít. Přesto, kdyby nebyla nejméně čtvrtina filmu věnována očistě při vstupu do objektu a kdyby mi koncovka nepřipadala poněkud pitomá, tak bych si to určitě užil o něco víc. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (13)

  • Film se v době svého uvedení setkal s vlažným ohlasem. Při relativně vysokém rozpočtu 6,5 milionu amerických dolarů si z amerických kin přišel na 12 milionů dolarů a dalších 8 milionů po vydání na VHS a stal se tak 1. nejvýdělečnějším filmem roku 1971. (HellFire)
  • Používané přístroje v laboratoři byly skutečné a zcela funkční. (Hans.)
  • Scéna, kdy opice umírá v křečích na nespecifikovanou intoxikaci, byla natočena za pomoci oxidu uhličitého, který ji byl puštěn a kterým se zadusila do bezvědomí. Ihned po skončení natáčení záběru byl na místě člověk, který opici zase oživil. (Burdock)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama