Reklama

Reklama

Vykradač hrobů

  • USA The Body Snatcher
Trailer

Edinburgh, 1831. Šéf lékařské fakulty doktor MacFarlane kupuje mrtvá těla pro školní pitvy od drožkáře Johna Graye. Dobře ví, že Grey vykopává čerstvě pohřbené lidi z hrobů. Zákonným způsobem by totiž fakulta nemohla získat dost "preparátů" pro výuku. Grey je však ve skutečnosti surovec bez špetky svědomí a v případě potřeby obstará mrtvolu i jiným způsobem než ze hřbitova. MacFarlane však nedokáže nic namítnout, protože je Grayovi z minulosti zavázán. Nový asistent doktora MacFarlanea, poctivý mladík Donald Fettes, se ovšem kvůli podezřelým obchodům svého nadřízeného zaplétá do sítě událostí, z nichž není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra deštivýho Skotska 19. století a nebojím se říct až strhující závěr posouvají tento film mezi nejlepší horory celých 40. let (které, pravda, jinak celkově moc vydařené nejsou). Jen škoda té střední části snímku, po výborným úvodu tempo zvolnilo a Fettes se staral jen o nechodící děvče, aby mohl prznit její maminku, což se sice dá pochopit, ale strašně to odvádělo od historek s ukradenými těly. Lugosi tu je jen na okrasu a Karloff mě popravdě taky dvakrát nepřesvědčil, to "ztělesněný zlo" jsem v něm nějak neviděl, naštěstí tu ale Henry Daniell jako famózní doktor MacFarlane podává životní výkon. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud se budete dívat na snímek „Vykradač hrobů“, budete tak činit především proto, že chcete vidět herecké schopnosti Borise Karloffa. Ten ukazuje, že „Frankenstein“ není jeho jediným filmem, kde ukázal výtečné herecké schopnosti, ale třeba právě „Vykradač hrobů“ je tím dalším. Musí se ale ocenit i Wisova režie, kdy finální scéna je skvěle natočena a dovede z ní zamrazit. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Horror ani ne. Potemnělé drama s prvky gotického horroru (noční hřbitov, lékařské experimenty, mrtvoly, bouře) stojí na souboji dvou postav - vynikajícího H.Daniella (dr.MacFarlane) a zdárně mu sekundujícího B.Karloffa (Grey). Lugosi má ve snímku nevýraznou roličku, která ani nepřipomene jeho slavné draculovské období. Dramatický střet hlavních postav směřuje k neodvratné katastrofě, která se blíží stejně rychle, jako stahující se černá mračna před zuřivou bouří. Černobílá kamera připomene vlnu expresionistických snímků v době mezi válkami. Pokud malé strašení, pak až v samotném závěru. ,,Ďábla se nikdy nezbavíš!" ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ponuré a velmi působivé. Černobílé ztvárnění ještě více přidává na autentičnosti již tak temné atmosféry. První snímek s Borisem Karloffem a Belou Lugosim, který jsem zhlédla. Excelentní zpracování, scénář, postavy, prostředí. John Gray je ztvárněn dokonale. Celý děj je završen excelentním koncem s hororovým nádechem. Temný příběh je lehce odlehčen pár vtipnými hláškami, jako např.: "Gray má svůj vlastní smysl pro humor. Třeba ho kůň dloubl do žeber." ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zajímavý thriller Roberta Wise, tedy režiséra, který vždy dokázal z obyčejného snímku udělat něco víc. Na rok 1945 jde o velmi zajímavou podívanou se skvělým výkonem Borise Karloffa, jež se zde předvádí přecijen trochu víc, než ve Frankensteinovi. Jeho společná scéna o vidírání s Belou Lugosim je výborná. Stejně jako finální scéna s mrtvolou, která díky dobrému nasvícení a bouřlivé atmosféře působí docela děsivě i na svou dobu. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Poslední film, ve kterém si společně zahráli Bela Lugosi a Boris Karloff. (liquido26)
  • Scénář snímku je volně založen na povídce Roberta Louise Stevensona. Autor se v ní inspiroval skutečnými činy Williama Burka a Williama Harea, kteří ve 20. letech 19. století zabíjeli hosty ve svém penzionu a prodávali jejich těla dr. Knoxovi, který na nich prováděl pitvy. Burke byl pověšen v roce 1829, Hare dostal milost, protože svědčil proti svému kumpánovi. Dr. Knox nebyl nikdy stíhán. (Petulka88)

Reklama

Reklama