Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (203)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,2miliónovTržby USA $3,700,000Tržby Celosvetovo $3,700,000"Pripravte sa na nečakaní zážitok!" Tak z tohto filmu som ostal doslova zarazení, v prvom rade tento film zdobí fantastický príbeh z množstvom silných nosných tém, potom dokonca aj triky majú svoju slušnú úroveň, nič tam nepôsobí rušivo. A koncepcia filmu opierajúca sa v jednoduchých veciach je tu pretavená v samotnú dokonalosť, lebo spraviť prílet mimozemskej civilizácie a z lietajúceho taniera aby vyšiel človek a nevyznelo to smiešne to už je fakt niečo. Tento film ťaží z jednoduchých vecí možné maximum a asi aj preto po dlhých rokov od vzniku pôsobí tak zaujímavo a hlavne má čo ponúknuť vo svojej forme čo ponúka. /100%/ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Sice dost naivní, co se týče scénáře, ale myšlenkově na svou dobu rozhodně zajímavější než většina "sci-fi konkurence". Klaatu je borec-humanista, Gort borec-likvidátor a finální dvacetiminutovka má na to, zarazit člověka do sedačky a nedat mu na vteřinu vydechnout. Remake ale bude - zdá se - úplně jiné kafe. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sci fi konverzačka aneb Půjde kosmický koráb rozřezat letlampou? 1) Kdeže jsou zlaté časy naivně hloupé filmové sci fi? Pacifistický snímek z dob vrcholící studené války (i když povídka Harry Batese byla poprvé uveřejněna již v říjnu 1940) je jakousi černobílou agitkou za mír. 2) Zajímavé jsou křesťanské konotace - paralela Klaatu - Jéžíš, požadavek míru pod hrozbou zničení apod. 3) Po 57 létech od vzniku nemá smysl se zabývat použitými triky. Ale scénáristické nesmysly (například ty dva švejky střežící kosmickou loď) lze jen těžko přehlédnout. 4) Někteří komentátoři žijí zřejmě v představě, že čím hlubší poselství si dá film do vínku, tím vyšší hodnocení by měl dostat. 5) Není osm stop vysoký, ani nemá tykadla. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Docela se divim tomu vysokýmu hodnocení (na imdb to má dokonce 8,1/10 a je to v TOP 250). Tenhle film sice obsahuje, narozdíl od všech těch scifáren z 50. let, kde prostě přiletěj ufoni a likvidujou všechno možný i nemožný, dokonce nějakou myšlenku (nebo snad přímo poselství), což je sice chvályhodný, ale mně to stejně nestačí na víc, než 3 hvězdičky. U takhle starýho filmu asi nemá cenu se pozastavovat nad tim, že mimozemšťan je prostě normální člověk a dokonce mluví anglicky, ale horší je, že je to dost velká nuda. Něco zajímavýho se děje asi tak úvodních 15 minut, pak následuje nudnej prostředek a pak se zase něco děje asi tak 15 minut na konci a celej film končí proslovem "mimozemšťana", kde je řečeno vlastně všechno to důležitý, co bylo roztahaný do 1,5 hod. Já jsem to ani nezvládnul zkouknout na jeden zátah, ale musel jsem si dát někde uprostřed přestávku. Holt jsem se prostě nechal nalákat na to podezřele vysoký hodnocení a čekal jsem od toho moc. Nicméně po všech těch Plánech 9, Robot monstrech a dalších sci-fi z týhle doby, který jsem měl možnost dřív vidět, je to opravdu výraznej skok k lepšímu - 50%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Motto: KLAATU BARADA NIKTO. Jestli by jste čekali, i podle plakátu, že jde o nějaké béčkové sci-fi, ve kterém chodí nepřátelský mimozemský alien, masí vše na co přijde a unáší sličné děvy, tak se mýlíte. Tohle, dnes už klasické sci-fi, se vymyká. Vymyká se svým příběhem, s politickým a silně protiválečným podtextem, na kterém je znát, že vznikl v době zuřící studené války a v době atomových zbraní a nejistoty ze dnů příštích. Tuto nejistotu má vyřešit Klaatu, vyslanec jedné z vyspělých mimozemských civilizací, který představitelům všech států chce předat poselství, že jestli nebudou žít v míru, tak GORT - jakýsi "vesmírný policajt", strážce míru na planetách a nepřemožitelný robot s mocí roztavit během pár sekund svými paprsky celou tankovou artilérii - Zemi ztrestá. Už snaha o mír pod hrozbou násilí jasně vypovídá, co si tvůrce filmu myslel o (ne)schopnosti lidstva se dohodnout mírovou cestou a je to zřejmé i z celého děje. Státy se odmítají sejít, Moskva se hádá s Londýnem, Washington s oběma atd. Díky scenáři, dobře napsaným dialogům a solidním hereckým výkonům (zejména charismatického Klaatu) lze odpustit i to, že trikové podívané si tu člověk moc neužije. Vyjma úvodních deseti minut, ve kterých přistane ve Washingtonu mimozemský koráb a GORT předvede pár "machrovinek", se celý film vede v konverzační rovině. Což tomuto filmu působivost neubírá......A pokud jde o motto na začátku mého komentáře, jde o jeden z rozkazů GORTovi ke konci filmu. Jestli je vám nějak povědomé, pak se nemýlíte. Vtipně (či drze - jak se to vezme) ho použil o pár desítek let později Sam Raimi ve svém kultovním Evil Dead III. - Army of Darkness a na jednom z webů o zombie filmech je zmiňováno jako jedno ze zásadních hlášek hororového žánru. To jsou PARADOXY..... :o) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Aby raketa vypadala hladce a bez jakýchkoliv spár, byly škvíry kolem dveří zatmeleny a natřeny stříbřenkou. (Witta)
  • Tvůrci v zájmu naprosté autenticity najali do malých cameo-roliček opravdové novináře, např. Gabriela Heattera, H. V. Kaltenborna a také Drew Pearsonovou. (Trainspotter)
  • Právě Darryl F. Zanuck, šéf studia FOX, navrhl Michaela Rennieho do role Klaatua po tom, co jej viděl na prknech divadla v Londýně. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama