Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekto tam hore ma má rád je taká kombinácia americkej rozprávky pre dospelých a akéhosi amerického neorealizmu. Sledujeme cestu mladého Rockyho až na samotný vrchol, avšak tá je veľmi trpká a jeho mládenecké roky by chcel prežiť iba málokto. Prostredie, v ktorom vyrastal, je ukázané nevľúdne a osud Rockyho je ešte umocnený jeho talianskym pôvodom. Film sa zaoberá otázkou, či môže mať človek z takéhoto prostredia v živote inú možnosť, ako sa živiť podvodmi a skvele je to ukázané v momente, keď Rocky stojí na rázcestí pri ponuke úplatku. Minulosť raz dostihne každého a je len na nás, ako sa s tým vysporiadame. Jeden z filmov, ktoré som videl ešte ako 11ročný a ktoré som si ihneď zamiloval. Som rád, že aj po dvoch dekádach na mňa tento film pôsobil rovnako silne (vtedy som ešte neriešil jeho sociálny aspekt) a na jeho konci som bol dojatý. Keď vás má niekto tam hore rád, je síce fajn, dôležitejšie však je, ak vás má rád niekto tam dole. 90%. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem se k tomuto filmu dostal až teď, tj. po více jak padesáti letech. A můžu napsat pouze jedno, Paul Newman mi tady naprosto vyrazil dech. Tak charismatickou postavu, jakou zahrál, jsem dlouho neviděl. A co víc, jedná se o jeden z nejlepších boxerských filmů vůbec. Dokonalý příběh uběhne raz dva a i po několika dnech si vybavuji ne jednu, ne dvě, ale hned spoustu scének. A právě vrytí filmu do paměti, to je hlavní přednost. V tomto případě je to minimálně za 80% s tím, že to nebylo naposledy, co jsem na to koukl. Paul Newman je legenda, zde to jen a jen dokazuje. A dokazuje také to, že i tento film je legendou. Palec nahoru i za režii. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Neobyčajne zaujímavý životný príbeh Rocky Barbellu-Graziana robí tento film výnimočným už len svojim kvalitne napísaným scenárom. Ide o ťaživý príbeh jedného mladíka z ulice, ktorého každodenným chlebíkom boli pouličné bitky a krádeže. Našťastie pre neho (a možno aj pre všetkých v dosahu jeho pästí) raz náhodou nájde to najlepšie možné miesto, kde sa môže ventilovať- boxerský ring... To však nie je všetko, scenár je veľmi bohatý a s mnohými dejovými odbočkami. Vyskytne sa tu napr. aj nezištné priateľstvo, väzenie, armáda, zrada, láska, problémy v rodine, machinácia s výsledkami zápasov.... Je tu toho dosť, každý má možnosť nájsť si tu to svoje čo ho zaujme. Samozrejme ďalším obrovským pozitívom je samotný Paul Newman, ktorý tu podal výkon hodný Marlona Branda, možno ešte lepší, zatiaľ ide o jeho suverénne najlepšie a najcharizmatickejšie herecké stvárnenie nejakej postavy čo som mal možnosť vidieť. Pritom to nemal vôbec ľahké, Rocky je postava hodne komplikovaná, akoby bipolárna a s vnútorným démonom. Aj napriek tomu, že tu často (hlavne zo začiatku) robí hlúposti, som si ju obľúbil prakticky okamžite, navyše aj s tendenciou tieto jej výstrelky ospravedlňovať. Niekto tvrdí, že film inšpiroval sériu Rocky. Nuž neviem, mne to tak moc nepripadalo. Skladba príbehu, postavy ako i životné cestičky hlavného hrdinu sú tu iné a nenašiel som nič spoločného. Možno len okrem mena a zraneného oka vo finálnom zápase, ktorý mimochodom, bol strhujúci a veľmi napínavý a to až do takej miery, že som sa pristihol ako zatínam päste. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Boxer, jenž rozhodně není sympaťák hned od úvodních titulků, se rve s ostatními zápasníky i s vlastní minulostí, která mu dokáže zasadit daleko větší rány než oni dohromady, pokud jí tu možnost dá. Paul Newman je tu přesně takový, jakého ho mám(e) nejraději, a Robert Wise Grazianův příběh natočil tak, že se jím pánové Stallone a Scorsese později zkrátka museli nechat inspirovat, to asi ani jinak nešlo. "Někdo tam nahoře mě má rád." - "Někdo tady dole taky." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rocky Graziano. Brooklynský mešuge s pravačkou plnou nenávisti.. Pravzor všech boxerských biografií, který letí dopředu jako střela, aby se chytře zastavil na vrcholu. Plný kouzelných scén (nesmělé seznámení s Normou, fingovaný trénink), černobílých pláten Josepha Ruttenberga a bezchybného Paula Newmana. Nemůžu si pomoct, ale jeho specifické ztvárnění Graziana (mimika, dikce, držení těla) pro mě bylo zrcadlem hereckého projevu Toma Hardyho. Že by zdroj inspirace? ()

Galerie (79)

Zajímavosti (9)

  • Celosvětová premiéra proběhla 3. července 1956 v San Franciscu v Kalifornii. (ČSFD)
  • Tři dny po premiéře zatkla Paula Newmana (Rocky) policie za řízení pod vlivem alkoholu, jízdu na červenou, opuštění místa nehody a bránění zatčení. Newman přiznal, že pil hodně whisky a soutěžil v tom, kdo vypije více ginu. (Mikino00)

Reklama

Reklama