Reklama

Reklama

Jeden pokoj ve městě

  • Francie Une chambre en ville (více)

Obsahy(1)

Během dělnických stávek v Nantes v 50. letech 20. století se odehrává propletenec osudů obyvatel města. Edith (Dominique Sanda) je nešťastně provdána za prodavače televizí (Michel Piccoli). Její matka, zchudlá, namyšlená, zestárlá baronka (Danielle Darieux), pronajímá pokoj po dceři stávkujícímu dělníkovi Ghilbaudovi (Richard Berry). Milostné vzplanutí mezi Edith a Ghilbaudem je osou filmu. Demy v něm navazuje na jeden ze svých slavných muzikálů Les Parapluies de Cherbourg. (garmon)

(více)

Recenze (2)

garmon 

všechny recenze uživatele

Poněkud vratký a vybledlý je příběh Edith a Francoise. Naprosto nemuzikálový námět, žádné velkolepé choreografie, upozaděný hudební proud... Zároveň to ale celému filmu propůjčuje jinou atmosféru, než u Demyho muzikálů 60. let - a než u všech muzikálů, které jsem doteď viděl. Se slavnými Paraplíčky má celý film spojené především časté využití krásných, kontrastně barevných tapet jako pozadí scén - oba filmy mají výrazný barevný plán. Co je u nich naopak rozdílné je hudba. Její hlavní nedostatek vidím v totálně zanedbaném kontrastu temp – Legrand začal Paraplíčka (po předehře) velmi svižně a i během děje byly „oplodňováky“ střídány svižnými čísly. Colombier vleče takřka celý film v quasi-romantickém improvizačním charakteru volného hudebního proudu. A: po Paraplíčkách vám běží v hlavě jejich ústřední melodie, po opakovaném shlédnutí si jich dokonce zapamatujete víc. Jeden pokoj ve městě silné melodie postrádá. A pak ještě scénář-libreto – zdánlivá banalita čtyřúhelníku v Paraplíčkách dodnes zasáhne vzpomínkou na vlastní "první ztráty". Milostný příběh v Un Chambre en Ville je snouben a dáván do kontrastu s tématikou stávek slévačů v Nantes v 50. letech 20. století a zarámován postavou (a bytem) staré, opuštěné a protivné baronky, matky Edith (Darrieux). Přemýšlel jsem, co je v příběhu Pokoje ve městě nadbytečné – proč není „dvoudenní“ láska tragických milenců plastická a proč působí spíš tak, že „protože to tak scénarista chtěl“. Ve filmu ale nic nepřečnívá – všechny postavy mají svá místa, je to velmi umně skloubené. Takže nevím. Nicméně: všechny výtky mi ubírají jen na jedné hvězdičce – tenhle film je hodně netypický a má svou atmosféru. A objevil mi novou hvězdu – Dominique Sanda. Je zde nádherná! Neokoukaná, nevšední, osudová. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Plany film o rieseni medziludskych vztahov v meste Nantes v 50. rokoch. Ked ma byt osou filmu milostne vzplanutie on + ona, to je trochu na dejovu liniu sakra malo : 30 % ()

Reklama

Galerie (21)

Reklama

Reklama