Reklama

Reklama

Bilance

(pořad)
Publicistický
Česko, 2021, 26 min

Střih:

Karel Coma

Obsahy(1)

Největší ekonomické výzvy a šoky současnosti pod drobnohledem reportérů ČT. Jak velká čísla ovlivňují budoucnost malých lidí... (Česká televize)

Recenze (17)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem díl Konec uhlí, čím budeme svítit? Je zde zmínka o tzv. solárním průšvihu, kdy v roce 2007 začala klesat cena fotovoltaických panelů, přesto stát dotoval podporu 5% ročně. U solárních nákladů posledních deset let došlo k poklesu ceny o 90 procent, u větru o 70 procent. "V době kdy o to bylo extrémně drahé jsme se to snažili prosadit a teď kdy je to extrémně levné tomu bráníme" říká energetik. Obnovitelné zdroje budou brzo už levnější  než  klasické ,takže se můžeme a Vysočině  "těšit" na panorama větrných mlýnů? Celkově dokument přináší přehled o nejnovější situaci v energetické oblasti. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díl o plastech - parádní díl, přehledně a jasně (i když na mne místy až moc odborně) ukázáno na paradox mezi tříděním odpadu (jsme na špici pomyslného žebříčku) a zpracováním (katastrofa). Velmi užitečný pořad. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem všech asi 28 doposud vyrobených dílů. Tento "moderní" přístup k dokumentaristice ve stylu televize Nova doufám v tvorbě naší veřejnoprávní televize nepřevládne. Jedna věc je kritický pohled na věc a druhý je cílené šíření deprese, kterým je tento cyklus prosáklý. Podle Bilance bych nejpozději příští rok očekával zhroucení našeho státu, paniku, rabování a úpadek mezi země třetího světa. Fakta jsou zde účelově přizpůsobována mizerné náladě ve společnosti s cílem ji ještě umocňovat. Pozitiv je minimum, poctivá snaha věci měnit upozaďována. Snad jen to přímé obvinění současné vlády tu není vysloveně napřímo vysloveno. Témata jsou zvolena skvěle, ale zpracování je zoufalé. Už dlouho jsem nevidět na ČT tak mizernou práci a to se dokumentům celkem věnuji. 40% ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Díl o plastech moc zajímavý. Zpracování problematiky velmi kvalitní. Je škoda, že většina z nás se tolik snaží třídit a systém zatím nemá příliš snahu recyklovat. Informace jak funguje EKO-KOM pro mě byla nová. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Zrovna jsem dodívala díl o AI a zda se jí máme bát. No musím zodpovědně a upřímně říct, že já se jí bojim. Jasně, je to stejné jako u všech velkých !vynálezů! Jsou tvořeny pro DOBRO, ale povětšinou končí u ZLA resp. u ZNEUŽITÍ. A to je právě ten kámen úrazu o kterém jsem vždy přemýšlela při sledování saj-faj filmů. Jenomže ONA už to je skutečnost!!! Mám z toho fuckt divný pocit a až budoucnost ukáže jestli se pletu, ale stejně...Za mě potvrzených myšlenkových 95% ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Báječný pořad (stejně jako Fokus VM), jen kdyby ho nesledovali jen poučení, ale i ti nepopsaní. Bylo by nám všem lépe. Bohužel vkus diváka se limitně blíží tomu za velkou louží. Bojím se, že na to dojedeme. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Z dosud odvysílaných dílů zmíním 1) Kolaps recyklace plastů: na jednu stranu jsem na špici v Evropě v třídění, byť stále máme rezervy, na druhou stranu jsme nejhorší v recyklaci. Takže to bude ještě na dlouho... 2) Auta už jen na baterky: prostě docela schíza. Ano na jednu stranu emise z aut stojí za 25% CO2 v Evropě, ale tohle je přeci globální, nikoliv lokální problém. A tak schizoidní EU žene do drancování krajiny těžbou lithia a na druhou stranu neřeší, že min do 2030 bude nadpoloviční většina elektřiny vyrobena spalování uhlí. Ke konci je tu zmíněna alternativa vodíkového pohonu a tudy máme směřovat... 3) Rychlá, levná a špinavá móda: další globální problém, ze kterého na mě jde opět enviromentální žal... 4) Čína a Indie vyrábí účinné látky léčiv, která teď mají výpadky, tak jak to bude dál? Krom léků po světě chybí i čipy, zejména ty levné, Evropa vyrábí 10% a chce navýšit jejich výrobu na dvojnásobek, ale... 7/10 ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díl Bilance-Covid19 a zrovna veselá podívaná to tedy rozhodně nebyla. Myslím si, že celá tato pandemie pouze v plné nahotě poukázala na to, že tato vláda je dobrá leda tak do dobrého počasí, ale jakmile přijde nějaká krizová situace, není připravena v podstatě vůbec na nic a vymýšlí mírně řečeno jednu blbost za druhou. Veškerá opatření, restrikce, zákazy, příkazy se zcela minuly účinkem (snad jen s výjimkou loňské "první vlny", kdy lidé byli ještě disciplinovaní), a naši zákonodárci si za to víceméně mohou sami, zvlášť, když uvážíme, jak arogantně a povýšeně se choval např. bývalý ministr zdravotnictví Prymula (viz jeho návštěva vyšehradské restaurace, účast na fotbalovém utkání Slavie atd.), od kterého vesměs všechny ty šílené nápady pocházely. Je smutné, že lidé, kteří od nás chtějí, abychom něco dodržovali a chovali se zodpovědně nejen k sobě, ale i k ostatním, se sami chovají jako papaláši, kterým není vůbec nic svaté, a žádná pravidla pro ně niky neplatí. Považuji za absolutní drzost, že tento člověk (p. Prymula) má vůbec odvahu se ještě k čemukoliv vyjadřovat a hodnotit "bilanci" pandemie, která i díky němu nebyla vůbec zvládnutá. I díky jeho chování a přijímaní nesmyslných a často až šikanujících opatření je konečný výsledek takový, že jsme měli nejhorší čísla (co do počtu nakažených i obětí) nejen v Evropě, ale i v celosvětovém měřítku, že tady máme více než 30 tisíc obětí, zničenou a zdevastovanou ekonomiku, a v neposlední řadě znechucené a frustrované spoluobčany, kterým vláda zničila nejen soukromé  životy, ale také např. formy podnikání, které zejména v sektoru služeb bylo velmi silně zasaženo a zlepšení bude patrně velmi pozvolné. O tom, že se během dvou let zcela zdegradovalo školství, které bylo v podstatě dva roky v kuse zcela uzavřeno, a fungovalo pouze formou provizorní online výuky, která v žádném případě nemůže ani zdaleka nahradit klasickou formu vzdělávání, o tom je snad zbytečné dlouze diskutovat. Tuto tragikomedii zkrátka odnesli naprosto všichni naši občané, a to od nejmenších dětí, až po naše nejstarší spoluobčany. Ačkoliv vyhlídky do budoucna nejsou a zřejmě ani nebudou příliš růžové, doufejme, že příští vláda, která vzejde z podzimních voleb, bude obezřetnější a nebude tak neuváženě a zbytečně plýtvat a mrhat finančními prostředky, které ani nemá, a nepojede tak těžce na dluh, jako vláda současná, která žije pouze ze dne na den a hospodaří stylem "po nás potopa". ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Jde vidět, že když ČT chce tak umí dělat i objektivní žurnalistiku. Dobře rozebrané témata, přehledně a jasně vysvětlené. Za mě rozhodně zdařilý počin. Hodnocení: 76/100. ()

FuLister 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díl Budoucnost jídla, jídlo budoucnosti, či tak nějak, o zemědělství a potravinářství, a ačkoliv to bylo celkem zajímavé, tak bohužel některé informace prostě nebyly pravda, nebo byly nepřesné. Zejména ze strany těch "odborníků ekologů". ()

gramofonix 

všechny recenze uživatele

Pobavil ma posledný diel o covide. Najprv  v ňom povedali, že tá vakcína je preverená a pracuje sa na nej 2 dekády (na mRNA) a vyvíjala ju americká armáda. Potom v tom istom dokumente povedia, ale my vlastne nevieme ako dlho bude tá vakcína vlastne fungovať.... ()

Reklama

Reklama