Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (361)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Po několikerém zhlédnutí musím uznat, že to není zas až takový trhák, v jaký jsem doufal. Válečné drama postavené na počtu explozí, zabitých nepřátel a vypálených kulek mě nějak nechává chladným. Se skutečností to má zřejmě pramálo společného. John Woo je pravda celebrita v režiserských kruzích, ale tohle se mu mírně řečeno nepovedlo. Cage si tu honí ego a ostatní mu suše sekundují. Alespoň ta hudba byla fajn. Kdyby film trval hodinu, tak by se vlastně nic nestalo a o nic důležitého by divák nepřišel. Celkově průměrný snímek, který zaplácne nudné odpoledne. 55% ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Za většinu mých špatných známek, může právě kód Navajo. Psal jsem v něm většinu písemných prací a jednoznačně jsem nad kantory vyhrával. Ani oni nedokázali můj kód Navajo prolomit. A pak se mstili darebové. 80% P.S Právě mi byla Jezinkou.Jezinkou opravena gramatika a byl jsem nařčen, že zase píšu v kódu. Není to pravda, popis filmu přeložen do kódu zní: Fíí bum, Fíí bum, prásk - jau, au, kur.. Urááá ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

John Woo je režisér akčních filmů a v jiném žánru se očividně necítí. Válka totiž v jeho podání nemá dostatečný náboj. Jediným, ale klíčovým problémem je to, že se chová tak, jako by točil svůj další akční opus a snaží se být za každou cenu nad věcí a cpát do filmu téměř až baletní scény, které ale v případě právě zabitých vojáků nemají šanci mě oslovit. Brutální porce nadhledu, příznačná pro jeho dřívější počiny, tady tak působí jen směšně. Když se v Killerovi nebo Hard Boiled postaví hlavní hrdina mnohanásobné přesile, je to přehnané, ale také stylové. Když v Kódu Navajo vletí Nicolas Cage do zákopu jako neřízená střela a začne kosit protivníky bez toho, aby přišel k újmě, můžu jenom kroutit hlavou. Japonci jsou tady navíc totální pitomci, kteří vyskakují z úkrytu a se skloněnou zbraní a rozhozenýma rukama utíkají přímo před americké hlavně. Je tu pořád vytříbená forma a letadla míjející kameru nebo série vybuchujících tanků berou dech. Obsah je ale zoufale triviální. 50% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sterilnejšia vojnová dráma. Aj napriek častým bojovým scénam a akcii ma snímok nedokázal strhnúť tak, ako by som chcel. Samotný príbeh mi po dramatickej stránke vyznel tiež len do priemeru, skrátka John Woo nezvládol réžiu vojnovej drámy tak, aby si dokázala omotať diváka okolo prsta. Keby tam nehral N. Cage, tak by som s hodnotením išiel asi ešte nižšie. Scenár mu síce toho veľa nedovolil, ale mám tohto herca pre jeho osobitý štýl hrania rád, čo už samo o sebe často u mňa pridá jednu hviezdičku. Film na jedno použitie. 65/100 ()

tron 

všechny recenze uživatele

Priemerný vojnový veľkofilm, ktorý by sám osebe nebol zlý, ale svojho času ma  v kine neskutočným spôsobom sklamal, nakoľko som sa naň ohromne tešil, keďže za ním stál John Woo, ktorého americké kusy ma v puberte absolútne uchvátili (Operácia Zlomený šíp, živý terč, Tvár toho druhého). Nikdy nepochopím, ako mohol s takým rozpočtom a rozviazanými rukami natočiť také veľké, sterilné klišé. Chyba nie je ani tak v prekvapivo nezaujímavých akčných scénach (jedinými dvoma výnimkami boli močaristý úvod, druhou "tá scéna" s Christianom Slaterom). Ale skôr v nedôveryhodných citoch, za čo môže zjavne totálne unudený režisér. Kasting je na prvý pohľad bombastický a herci nie sú zlí, len mi to pripadalo tak, že sa dosť nudili a nešli do toho naplno. Palec hore za indiánsku tematiku. Kino Považan NMnV 2002 ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Aby tvůrci přidali na autentičnosti, rozhodli se od sběratele Hevenera z Ohia odkoupit originální rádia WWII-vintage. (KucC)
  • Na začiatku scény v Camp Pendleton je možné vidieť americkú vlajku s 50 hviezdami, v roku 1943 ich však bolo na vlajke len 48. Posledné dve boli pridané až v roku 1959. (beso74)

Reklama

Reklama