Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Recenze (362)

golfista 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na porovnání tohohle filmu a Vojína Ryana se dá názorně předvést, jaký je rozdíl mezi geniálním režisérem a režisérem úzce zaměřeným na akční snímky. V Navaju je vše podřízeno efektu, takže zatímco po slavné úvodní scéně v Ryanovi jsem nemohl popadnout dech, při zdejších "střílečkách" jsem si říkal, co asi použili za detonátory a sem tam jsem se musel i pousmát jak moc to má vypadat opravdově. V Ryanovi to BYLO opravdové ! Naprosto nevhodný rejža pro válečný snímek. Měl by se vrátit k akci a "realitu" nechat na jiných. Nicolas Cage to nezachránil a ani to nevypadalo, že by nějak moch chtěl. Nakonec se mi líbili nejvíc oba Navajové a o ně šlo přece především takže 50%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Aj ako prostoduchý, ale efektný akčný film (viď. Broken Arrow) by bol Windtalkers na dnešné časy príliš pomalým a ťažkopádnym kúskom. Ale on nechce byť prostoduchý akčňák a do streľby a výbuchov mieša indiánske spirity a humanizmus. A to tak, že výsledok chutí ako nahnilé jablko. Ono indiánske duchovno je totiž dosť nedôveryhodné a je v kontraste so samoúčelnosťou hrdinských akčných scén (spomalené zábery na Nicolasa Cagea po jeho úspešných one-man-show akciách). A so samoúčelnosťou akčných scén sa ostatne bije aj celá humanistická rovina filmu, ktorá dostáva na frak aj pojatím Japoncov čoby k zatrateniu hodnej rase. Skrátka, ani poriadna akcia v štýle Black Hawk Down, ani "niečo viac" v štýle Saving Private Ryan. Tu niekto buď nevedel, čo chce natočiť, alebo to len zmrvil. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nejsem blázen do válečných filmů, ale taková Četa, Apokalypsa, ....... to je povinnost a čest zároveň. Protože ale John Woo není Stone ani Coppola, tak je jeho film hlavně o efektní akci, kde pokud myšlenka proskočí, tak je většinou zabalená do tlusté patetické houně. Toho už tady bylo...... (a bohužel ještě bude). ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

JOHN WOO opět dokázal, že na to má. Válečný film, kde jsou jasně patrné hongkongské prvky je velice zdařilý, i když pro zaryté fanoušky Wooa mírné, ale opravdu jen mírné zklamání. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Režijně solidně zvládnutý film, který se stal nesmírným propadákem. Těžko říci, v čem je chyba. Možná to chtělo lepší scenář, určitě tu však chybí scéna, která by vysloveně chytla za srdce, emočně dostala diváka. Byť některé scény, hlavně ty, které blíže představují Indiány např. při muzicírování, jsou citlivě natočené.No a Nicolas Cage? Není to špatný herec, vojáka mu klidně uvěřím ,ale je, přiznejme si to, už v poslední době trochu okoukaný a prostě už nemá ten potenciál, který by pomohl komerčně podržet film. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Víte, když chcete do válečného filmu hodit poselství, musíte ho tak pojmout od začátku do konce - viz Tenká Červená Linie. Ne že se nemůžete rozhodnout, jestli je to drama jednoho vojáka stíhaného minulostí nebo snad drama dvou vojáků z různých světů, anebo, a to je vůbec od režiséra s renomé Johna Woo šílenost, střílečka Wolfenstein Goes To Pacific. Jeden zásobník Thomsonu versus četa japonských vojáků, a do toho cosi vrzající pan originální komponista Horner, to je jen jeden z lapsů zakládajících na spalující požár kritiky. Jediná klika je, že se neobjevily zpomalené záběry na letící holubice. Zkrátka - takhle ne. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Efektní, ale plytká a otravně patriotická reklama na válku a armádu, stvořená potřebou pozitivního obrazu amerických ozbrojených složek a americké zahraniční intervence po jedenáctém září. 65% Zajímavé komentáře: zputnik, Turiec, numi, Mr. Lobo ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpracování není možná úchvatné, ovšem z válečných filmů, které jsem v poslední době viděl, mě tento chytl nejvíce. 99% podílu na tom mají osudy mužů z kmene Navajo, které mi byly velice sympatické. Cítil jsem s nimi a nemám nejmenších námitek. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Impozantný bodycount a zrejme rekord v počte explózií na jeden film, ale ten scenár je príšerný (je tam toľko klišé, až to vyzerá, že to bolo pôvodne myslené ako žánrová paródia a Wooovi to nedošlo), Cage neustále prehráva a režijný štýl s hongkongskou prestrelkovou choreografiou sa do vojnového filmu zúfalo nehodí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný, byl jsem příjemně překvapen. Zaskočilo mne množství bojových scén, navíc byly výborně natočeny. Pravda, příběh byl opět servírován v poněkud patetickém balení, ale nehrál si na víc, než nabídl (na rozdíl od Zachraňte vojína Ryana). Velmi dobrý byl Adam Beach, ale i ostatní herci odvedli své. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Mě tohle docela zklamalo. Docela dost. Akce nemá tu šťávu, co ostatní filmy Johna Woo, Nicolas Cage mi sem doopravdy nesedl a příběh Christiana Slatera a Rogera Willieho byl mnohem lepší a emotivnější než příběh hlavních hrdinů. Pokud bych chtěl srovnávat s HK tvorbou, bylo by to ještě míň. Takhle je to jen lehoučce nadprůměrný válečný film a velký krok vedle v kariéře Johna Woo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $115miliónovTržby USA $40,914,068Tržby Celosvetovo $77,628,265║ Zručne natočený akčný film, kde sa na dej či reálnosť, až tak nehľadí ale aj ten sa dá prekúsnuť pokiaľ máme radi filmy tipu Rambo 2. /75%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Nečekaně oduševnělé, příjemně "Wooovské, na ty dvě hodinky se skutečně vydáte do války - sice trochu učesané, zbytečně moc poetické a mírně nerealistické (Cage by sotva kosil nepřátele po desítkách) - nicméně v téhle "filmové realitě" to lítá o několik řádů lépe než ve Wooově nešťastné M:I-2... John se zřejmě konečně dostal ke kompromisu, který se bude stejnou měrou líbit jak východnímu, tak západnímu publiku... Face/Off ale zůstává nepřekonán... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Johna Woo bych čekal mnohem více a kvalitnější akce, ale co se dá dělat. Film zabaví, ale nijak nenadchne. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

John Woo a jeho obstojná hollywoodská variace schématu "sám postřílím celé roty v týlu nepřítele". Zachraňuje ho především dobrá technická stránka, zrazuje náhražka scénáře a jedno velké nic, které by vás donutilo si ho zapamatovat aspoň na jeden den. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pan Woo to natočil moc pěkně, jenže si asi neuvědomil, že u válečných snímků choreografie není tím hlavním. A samotné téma - proč ne, ale samozřejmě úplně jinak než tímhle přitrouble rozplizlým způsobem! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. Navajo Dawn [7:54] ,2. A New Assignment [4:37] ,3. An Act of Heroism [5:59] ,4. Taking the Beachhead [6:17] ,5. 'First Blood' Ceremony [2:08] ,6. The Night Before [3:32] ,7. Marine Assault [5:40] ,8. Losses Mounting [5:06] ,9. Friends in War [7:55] ,10. A Sacrifice Never Forgotten [7:11] ,11. Calling to the Wind [10:33], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

John Woo je režisér akčních filmů a v jiném žánru se očividně necítí. Válka totiž v jeho podání nemá dostatečný náboj. Jediným, ale klíčovým problémem je to, že se chová tak, jako by točil svůj další akční opus a snaží se být za každou cenu nad věcí a cpát do filmu téměř až baletní scény, které ale v případě právě zabitých vojáků nemají šanci mě oslovit. Brutální porce nadhledu, příznačná pro jeho dřívější počiny, tady tak působí jen směšně. Když se v Killerovi nebo Hard Boiled postaví hlavní hrdina mnohanásobné přesile, je to přehnané, ale také stylové. Když v Kódu Navajo vletí Nicolas Cage do zákopu jako neřízená střela a začne kosit protivníky bez toho, aby přišel k újmě, můžu jenom kroutit hlavou. Japonci jsou tady navíc totální pitomci, kteří vyskakují z úkrytu a se skloněnou zbraní a rozhozenýma rukama utíkají přímo před americké hlavně. Je tu pořád vytříbená forma a letadla míjející kameru nebo série vybuchujících tanků berou dech. Obsah je ale zoufale triviální. 50% ()

Reklama

Reklama