Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Těžko zde hledat nějaké klady. Herci přehrávají, bitvy jsou přehnané a naprosto nereálně (místy to působí až směšně, jak chlapci se samopaly pobíhají po bitevním poli, křičí a okolo vybíhají z křoví Japončíci a padají jak hrušky), příběh sám o sobě taky nic moc. Až na atraktivní prostředí dost slabá věc... ()

imf 

všechny recenze uživatele

Nečekaně oduševnělé, příjemně "Wooovské, na ty dvě hodinky se skutečně vydáte do války - sice trochu učesané, zbytečně moc poetické a mírně nerealistické (Cage by sotva kosil nepřátele po desítkách) - nicméně v téhle "filmové realitě" to lítá o několik řádů lépe než ve Wooově nešťastné M:I-2... John se zřejmě konečně dostal ke kompromisu, který se bude stejnou měrou líbit jak východnímu, tak západnímu publiku... Face/Off ale zůstává nepřekonán... ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nejsem blázen do válečných filmů, ale taková Četa, Apokalypsa, ....... to je povinnost a čest zároveň. Protože ale John Woo není Stone ani Coppola, tak je jeho film hlavně o efektní akci, kde pokud myšlenka proskočí, tak je většinou zabalená do tlusté patetické houně. Toho už tady bylo...... (a bohužel ještě bude). ()

tron 

všechny recenze uživatele

Priemerný vojnový veľkofilm, ktorý by sám osebe nebol zlý, ale svojho času ma  v kine neskutočným spôsobom sklamal, nakoľko som sa naň ohromne tešil, keďže za ním stál John Woo, ktorého americké kusy ma v puberte absolútne uchvátili (Operácia Zlomený šíp, živý terč, Tvár toho druhého). Nikdy nepochopím, ako mohol s takým rozpočtom a rozviazanými rukami natočiť také veľké, sterilné klišé. Chyba nie je ani tak v prekvapivo nezaujímavých akčných scénach (jedinými dvoma výnimkami boli močaristý úvod, druhou "tá scéna" s Christianom Slaterom). Ale skôr v nedôveryhodných citoch, za čo môže zjavne totálne unudený režisér. Kasting je na prvý pohľad bombastický a herci nie sú zlí, len mi to pripadalo tak, že sa dosť nudili a nešli do toho naplno. Palec hore za indiánsku tematiku. Kino Považan NMnV 2002 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

John Woo zažil pomyslný vrchol filmem Tváří v Tvář. Ani předtím, ani potom na tuto laťku nedosáhl. Kód Navajo je určitě lepší než gibsonovo tragické Údolí stínů, ale Vojín Ryan jej zadupává do země. Nicolas Cage zde hraje po čertech dobrého vojáka, který prostě nepřemýšlí a jen plní rozkazy. Při té příležitosti mu nevadí zabíjet Japončíky. Snímek mě nikdy nijak zvlášť neoslovil. 60% ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Roli „Private First Class Nellie" měl původně ztvárnit Steve Termath. Nakonec si ji však zahrál Martin Henderson. (Terva)
  • Na začiatku scény v Camp Pendleton je možné vidieť americkú vlajku s 50 hviezdami, v roku 1943 ich však bolo na vlajke len 48. Posledné dve boli pridané až v roku 1959. (beso74)
  • Rezervace Navajů je v USA největší indiánskou rezervací. (ojo323)

Reklama

Reklama