Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (27)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. srpna 1958 v Atlantic City (stát New Jersey). (Varan)
  • Natáčelo se od 30. července do 18. listopadu 1957 v Kalifornii a Arizoně. (Varan)
  • Film je natočený systémem Technirama využívajícím 35mm VistaVision film s anamorfickou předsádkou a horizontálním během filmového pásu. Výsledkem je lepší obraz než standardní 35mm (vertikální) film s anamorfickou předsádkou se stejným poměrem stran (2.35:1). Je to díky tomu, že horizontální 35mm film má větší políčko. (gurmanfilmu)
  • Společně s Gregorym Peckem (James McKay) lze ve filmu vidět i jeho tři syny. Je to poprvé a naposledy, co se všichni sešli pohromadě před kamerou. (Epistemolog)
  • Burl Ives (Rufus Hannassey) měl v době natáčení 47 let. Ve skutečnosti byl tedy jenom o 11 let starší než Chuck Connors (Buck Hannassey), který hrál jeho syna. (džanik)
  • Charlton Heston (Steve Leech) zpočátku roli předáka na ranči odmítal, jelikož ji považoval za málo významnou. Jeho agent ho však přesvědčil, že natáčení bude stát za to už jen kvůli možnosti spolupracovat s Gregorym Peckem (James McKay) a Williamem Wylerem. (džanik)
  • Film je považován za první pacifistický western a začátek tohoto žánrového trendu. (džanik)
  • Hlavný hrdina filmu James McKay (Gregory Peck) vystrelí za celú dobu len jedenkrát a aj to iba do zeme. (westerns)
  • Film bol natočený anamorfickým procesom zvaným Technirama, spolu so systémom Technicolor. (westerns)
  • Kôň Old Thunder, na ktorom vo filme jazdí Gregory Peck, je pravdepodobne plemeno koňa s názvom Appaloosa. Ide o jedno z najznámejších plemien Divokého západu. Sú zvedaví, hraví a tvrdohlaví... ako môžeme aj vo filme vidieť. (westerns)
  • Gregory Peck natáčal svoje scény veľmi dôkladne, pretože chcel pre svoju rolu absolútnu dokonalosť. (westerns)
  • V roku 1959 išlo o druhý najpopulárnejší film vo Veľkej Británii. (westerns)
  • Podľa Gregoryho Pecka, po použití siedmich scenáristov, on a režisér Wiliam Wyler zostali nespokojní so scenárom, ale finančné záväzky ich prinútili pokračovať v produkcii. (westerns)
  • Režisér Wiliam Wyler absolútne nenávidel hudbu Jeroma Morossa, ktorú zložil pre tento film, a trval na najatí iného skladateľa. Ale diváci boli tak nadšení z hudby, najmä z tej úvodnej, že hlavná hviezda a koproducent Gregory Peck presvedčil Wylera, aby ustúpil. Tak sa nakoniec aj stalo a Moross bol nakoniec nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. (westerns)
  • Gregory Peck a režisér William Wyler sa pred pár rokmi spriatelili a dobre si rozumeli pri natáčaní filmu Prázdniny v Římě (1953), no počas natáčania filmu Velká země (1958) sa opakovane pohádali. Po tom, čo Peck jedného dňa po zúrivej hádke odišiel z natáčania, Wyler novinárom povedal: "Už by som s Peckom nerežíroval žiadny ďalší film ani za milión dolárov." O tri roky neskôr sa predsa len obaja zmierili, no ale spolu už ďalší film nenatočili. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama