Reklama

Reklama

Sběratel

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý bankovní úředník (Terence Stamp) vyhraje ohromnou sumu ve sportovních sázkách. Rozhodne se, zakoupit odlehlou nemovitost a tím si začne plnit svůj utajený sen. Je vášnivý sběratel motýlů, ale příběh bohužel odkrývá, že ne jen to mu stačí k životu. Unese mladou, pohlednou studentku(Samantha Eggar), kterou zná ze základní školy. Snaží se jí přesvědčit, že i v zajetí se do něho časem zamiluje. Dívka se díky náhodě málem osvobodí a divák zjištuje, že (T. Stamp) není úplně duševně v pořádku. Ať už to dopadne, jak to dopadne, nechová se k lidem nijak špatně, ale v závěru snímku přijde nečekané zjištění... je to opravdu sběratel ... (Svata)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Chci znát jeden důvod, proč doufat v kvalitu adaptace knihy, která se odehrává v myslích postav, nenabízí objektivní úhel pohledu a jejíž poselství není utvářeno ani tak událostmi, jako spíš tím, jakým způsobem protagonisté přemýšlejí. Nic? Já to věděla. Navíc zdejší Miranda má do té neortodoxní hlubokomyslné, elegantní a lišácké krásky asi tak daleko jako školní uklízečka k anglické královně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Psychologická komorná dráma, ktorá sa skvele hodí do svojho obdobia, dnes už pôsobí predsa len menej presvedčivo a trochu naivne. Terence Stamp si ale svojho zakomplexovaného ešte stále mladíka vystrihol s veľkou gráciou, zase je tu ale ten problém, že dnes na vás budú pôsobiť dialógy medzi ním a jeho "láskou" proste divne. Výhodou naopak je, že vôbec netušíte, kam to celé smeruje a je to tak, záver vás vopred, dokonca ani pár desiatok minút pred koncom, zrejme nenapadne. Skrátka v dnešnom globalizovanom a virtuálnom svete tento slušný film už nemá svoje nadčasové miesto. ()

Reklama

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Pozdní a velmi slabý Wyler. Zpočátku se zdá, že nás čeká prakticky až horrorová podívaná založená na minimalismu, aby se film následně transformoval na drama, ze kterého jsou snad i cítit květinové děti a v samém závěru se zase dočkáme jakéhosi pokusu o vysvětlení Stockholmského syndromu. Herci jsou velmi špatní a protože se na scéně objevují prakticky jen ti dva, tak si asi dovede představit, jak se jich po čase zatoužíte zbavit. Vše trochu zachraňuje úplný závěr, ale když si vzpomenu na to příšerné tvrdé světlo a nijakou dramatickou linku, nemohu hodnotit jinak než velmi podprůměrně. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veta "Pod si pozriet moju zbierku motylov" naberie po tom to filme novy vyznam. Vyborny minimalisticky thriller, ktory si vystaci s jednou hereckou dvojicou, silnou atmosferou a perfektnym zaverom. Cas sice jeho hrany otupil (pretoze podobnych filmov sme odvtedy videli stovky), ale stale ide o spickovu a nekompromisnu zanrovku od jedneho z najlepsich hollywoodskych reziserov historie. 9/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších únosových thrillerů vůbec! Přestože je stopáž drobet přehnaná a určitě by snesla mírné zkrácení, nenudil jsem se ani chvíli. Úlisný psychopat Terence Stamp odvedl skvělý výkon, jeho postava je velmi zajímavá, propracovaná a uvěřitelná, není to jenom takový ten obyčejný šílenec s nejasnými motivy. Jeho oběť se pak chová relativně smysluplně, což je věc nevídaná. 85 % Horror movie of the Year ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Wyler pracoval se dvěma štáby, s britským v exteriérech hrabství Kent a okolí Londýna a s americkým v hollywoodském studiu společnosti Columbia, kde vznikla podstatná část snímku. Celé natáčení probíhalo víceméně chronologicky, především kvůli malým hereckým zkušenostem Samanthy Eggarové, jejíž zářivě rudé vlasy také Wylera přesvědčily o nutnosti použití barevného materiálu. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film měl být původně černobílý. (Chatterer)
  • Wyler provedl oproti předloze jednu zásadní změnu, a sice eliminoval její duální perspektivu (v knize je dívčina linie příběhu vyprávěna formou nalezeného deníku), aby mohl zaujmout objektivnější stanovisko. Jinak vytvořil celkem věrnou adaptaci, odehrávající se prakticky v jediném prostředí odlehlého venkovského domu pouze mezi oběma protagonisty. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama