Reklama

Reklama

Ztracený na Sibiři

  • Česko Pohřben na Sibiři (více)

Obsahy(1)

Realisticky stvárnený príbeh o hrôzach stalinských gulagov je nielen verným zachytením čiernej etapy európskych dejín, ale aj humanistickou výpoveďou o dôstojnosti človeka v nedôstojných podmienkach. Film stavia na silnom a jednoduchom vyrozprávanom príbehu bez experimentovania s výrazovými prostriedkami, na mnohovrstevne koncipovaných charakteroch postáv a na neustále v ovzduší visiacej a skľučujúcej atmosfére diktatúry. História anglického archeológa omylom uneseného sovietskou Čekou z Iránu a z dôvodu falošného obvinenia zo špionáže odsúdeného do stalinských lágrov. Európska téma, ktorá mapuje dejiny celého kontinentu, nielen Ruska, ale aj celého bývalého východného bloku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pominu-li příšerný dabing, který připomínal Troškovy letní taškařice 3. kategorie a ne film na vážné téma, celkový dojem je dosti žalostný. Kromě pár osamocených scén film nevzbuzuje ani strach ani znechucení nad Stalinovou tyranií nebo nad gulagy samotnými. Natož pak sympatie k hlavnímu hrdinovi. Chvílemi jsem netušila, jestli nekoukám na parodii. Zatím jediný dobrý film o ruských gulazích, který jsem viděla, bylo německé Bílé peklo režiséra Martinse. A samozřejmě Doktor Živago režiséra Davida Leana. Ačkoli ten není tak docela o gulagu. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Film je sice ze zajímavého prostředí Sibirského gulagu, ale přišel mi hrozně neosobní a emocionálně prázdný. Asi hodně kvůli záměrně syrovémmu zpracování, ale tento cíl autoři určitě neměli. Přestože je Anthony Andrews v roli neprávem zajmutého archeologa sympatický, celý film mi byl jeho osud docela ukradený. Velké plus je znázornění, že hromada vězňů (respective naprostá většina) opravdu nebyli zrovna velcí dobráci a nejedná se o klasické schéma dozorci vs vězni, spíše všichni proti všem. Přesto to na víc než lepší tři nebude. ()

Reklama

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Tak realistické, přirozené, kruté a taky originální. Film Vám ukáže příšerné a strašlivé záběry z prostředí sibiřského lágru. Hlavní hrdina bojuje s dozorci, nemocemi, ale taky s největší chátrou světa, se zloději, vrahy a práskači. I v tomto hnusném prostředí nám film ukáže, jak silná může být vůle žít a jak je těžké přežít v takových hrozných podmínkách. Neočekával jsem moc a bylo to možná lepší než kdybych očekávat hodně, páč se dostavilo milé překvapení. Na tenhle film se jen tak nezapomene. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že pro mě byl tenhle film zklamáním. No ano stalinské gulagy na Sibiři a zvěrstva, které se tam děly, jenže nemyslím, že Ztracený na Sibiři tu hrůzu dostatečně zdůrazňuje. Kámenem úrazu už je pro mě na počátku Andrej anglický archeolog, který je do gulagu zavlečen a nemá problém se rusky evidentně domluvit ? Netvrdím, že to bylo špatné, ale u mě se žáden mrazivý zážitek nedostavil. Život mezi zajatci zloďěji a práskači je ovšem reálný. Některé scény jsou trochu chaotické, od Alexsandra Mitta jsem čekala velkolepější citový zážitek. /Pro mě osobně vyznívá lépe film Bílé peklo. / Možná by bylo lepší příběh situovat do pověstné Kolymy. Nepochybně lepší způsob zakončení by byl ku prospěchu celému zážitku z filmu. Takže jen 3*/ 60%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Asi největším přínosem tohoto filmu je, že se jako jeden z mála zaobírá prostředím gulagů a že tuto látku uchopili ti nejpovolanější, tedy rusové. Přeci jen, kdo lépe by mohl byprávět o zvěrstvech, které se pod Stalinovou krutovládou odehrávaly, než právě oni. Díky tomu film působí velice reálně a přirozeně, čemuž napomáhá a velice věrně vzhlížející výprava, stavby a kostýmy filmu. Herci se svými rolemi také poradili velice slušně, na rduhou stranu největší pozornost na sebe strhávají brutální a absurdní události, které vypovídají o tehdejší době spoustu, ale zároveň jen minimum. Je dobře, že tehdy takový film vzniknul, kdo ví, jestli by v Rusku mohl takový film být natočen dnes. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Film je inšpirovaný skutočnými životnými skúsenosťami Alexandra Mittu a Valery Friedovej. (MikaelSVK)
  • Prvý realisticky natočený portrét sibírskych gulagov, ktorý bol natočený v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sovietskymi filmármi. (Smok)

Reklama

Reklama