Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

viperblade 

všechny recenze uživatele

U filmu Snídaně u Tiffanyho někteří napsali, že to je v podstatě to samé, co Prázdniny v Římě. Potom, co jsem viděl Prázdniny, tak můžu říct, že jediná věc, ve které je to stejné, je hlavní postava - překrásná a okouzlující Audrey. A tím ta "podobnost" končí. Protože zatímco Prázdniny jsou v duchu decentního humoru, ve Snídani je spíše takový ten bláznivý humor. A za sebe můžu říct, že právě Snídaně se mi líbila o něco víc. Nevím, proč tomuto tak je. Ale pokud bych měl volit mezi těmito filmy, tak do TOP patří spíše Tiffany. Ale tím nechci nijak shazovat tento film, kdepak! Jen jsem na to chtěl upozornit. Jinak co se týče tohoto filmu, tak jsem se nestačil divit. Itálie v černobílých barvách fakt má své kouzlo, Gregory Pack je sympaťák a Audrey, to už jsem psal výše, je prostě okouzlující a talentovaná. Jedinou výhradou, která se nezměnila od Tiffanyho je ta, která patří ČT. Tyhle filmy bych spíše uvítal v originálním znění s titulky. Dabing byl sice tentokrát vydařenější, ale přece jen, ČT 2 = jiný prostor. Tak ukažte, že jste opravdu jiní a dejte k tomu titulky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná romanticko-komediální podívaná. "Sladký" koktejl namíchaný z těch nejchutnějších ingrediencí - jednoho z nejromantičtějších měst, jako vždy vynikajícího, charismatického Gregory Pecka a půvabné Audrey Hepburn. Jako divák jsem se bavil hned, jak se na scéně objevil zmíněný pan herec, který nastartoval tento humorem a osobitou atmosférou nabitý snímek. Samotný začátek v bytě novináře Bradleyho je úžasný, když nic netušíc uloží princeznu na divan, o pár minut později ji nešetrně přemístí ze svoji postele a ráno se dozvídá, s kým má tu čest, lépe řečeno, koho má v "kvartýru" :) Co všechno by pak neudělal pro peníze a sázku? U správné romantiky nesmí chybět zamilovanost, takže vše je nakonec trochu jinak. Závěrečná konference je také velmi povedená, když SPOILER si princezna všimne mezi novináři svého "prince" (Gregory Peck je mezi všemi těmi novináři bezkonkurenčně nejvyšší) /SPOILER.....Zvažoval jsem, zda dát 4 nebo 5*, nakonec jsem zvolil tu druhou variantu, jelikož jsem přesvědčený, že budu mile rád vzpomínat na oněch 118 minut. A teď ruku na srdce, kdo by nechtěl něco podobného prožít? ;) ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální snímek, který ve svém žánru nemá konkurenci. Charismatický Gregory Peck, coby novinář a překrásná Audrey Hepburn (Oscar za hlavní ženský herecký výkon), jakožto novodobá princezna, stvořili nezapomenutelnou dvojici, která se mi vždy při vyřčení spojení romantická komedie vybaví. Nečekejte komedie v dnešním slova smyslu, humor je zde spíše k pousmání a jen decentní, ale to se mi velmi líbilo. Prostředí města, kam vedou všechny cesty, je kouzelné a dokresluje dokonalou atmosféru. Při rozlučkové scéně v autě mi ukápla nějaká ta slzička. Dále za pochvalu stojí kamera, kostýmy, scénář a hlavně režie legendy Williama Wylera, který vše poskládal do bravurní mozaiky. Snímek, který ve mne zanechal pocit, jaký se novodobé komedii nemůže povést. Kdo neviděl, má mezeru ve vzdělání, protože tohle by měla být povinnost pro všechny.......... ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi tenhle film neposlal kamarád na dvd (díky, Pájo), asi bych se k němu nedostala. V televizi na černobílý filmy moc nekoukám a v době, kdy to bylo v kinech, sem tu ještě nebyla. Co na tom, že scénář napsal někdo, kdo sympatizoval s komunisty, to bych nechala být. Audrey jakožto nováček začala po tomle filmu stoupat výš, Gregory už byl známý herec, natáčelo se v Evropě, což tehdy bylo hodně neobvyklé a podobný příběh se opravdu odehrál mezi anglickou princeznou Margaret a jistým neurozeným Peterem, jak sem se dozvěděla v opravdu zajímavých bonusech. Myslela sem si, že to se mnou nehne a bude to jen příjemný byť nadprůměrný snímek. Slza ukápla. Jen škoda že nemůžu bydlet v Koloseu, ale já se tam někdy vypravím, aspoň na návštěvu. A nebude to jen kvůli tomu, že mám Řím hrozně ráda (a nikdy sem v něm nebyla).. Kdo říká, že sem mu film nelíbil, tak ať si nejdřív strčí ruku do Úst pravdy:) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck výbornej, Audrey Hepburn překrásná. Prázdniny v Římě prvotřídní. Tenhle film je prostě klasa. Nakop Audrey kariéru, překvapil hudebními vsuvkami a na to, že je film natáčený v padesátých letech, nedokázal jsem se ani chviličku nudit. Když mezi dvěma funguje chemie na plné obrátky, nelze očima jen tak, letmo, couvnout mimo. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Právě při natáčení tohoto filmu potkal Gregory Peck (Joe Bradley) svou budoucí ženu, se kterou žil do konce života, Veronique Passani. (HellFire)
  • Audrey Hepburn získala rolu princeznej Ann vďaka dnes už legendárnej kamerovej skúške. Predviedla v nej jednu zo scén filmu, no kameramanovi bolo nariadené, aby pokračoval v kamerovaní aj potom, ako režisér povie „strih“. Niekoľko minút nepripravenej, spontánnej Hepburn bolo takto zachytených na film. To jej, v kombinácii s niekoľkými úprimnými rozhovormi, získalo rolu. (TheRoller)
  • Prázdniny v Ríme boli Americkým filmovým inštitútom (American Film Institute) zaradené na štvrté miesto v rebríčku „10 najlepších filmov v žánri romantická komédia“. (TheRoller)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama