Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (857)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Jasně pětihvězdičkový romantický snímek s charismatickým novinářem Gregory Peckem a ohromně sympatickou princeznou Annou v podání Audrey Hepburnové. Dobrý příběh, dokonalý scénář a silné emoce. Třeba ve chvíli, kdy Anna prvně v životě řídí motocykl a skoro převrátí půl tržnice, ale po lži na policii o jejich cestě na svatbu do kostela jim Italové odpouštějí a objímají je s přáním všeho dobrého; nebo když Anna rozbije při potyčce kytaru o hlavu tajného policisty, který ji jde zachránit a dovést zpět k vládním povinnostem. Úžasné herectví Audrey - např. ve scéně, kdy se pomalu probouzí v cizí posteli, nebo v důstojnosti projevů při závěrečné tiskové konferenci. Ke konci filmu mne napadlo, že má oblíbená komedie Notting Hill (s Julií Robertsovou a Hughem Grantem) do značné míry okopírovala námět Prázdnin v Říme (ale - jsem tomu rád). Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=eIFo0txAvuE ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tak takhle to vypadá když americká studia vsadí na velkého režiséra, ten se inspiruje italským neorealismem a kompletně jej obrátí naruby, protože ke své práci dostane největší herecká esa. Scénář je bezpochyby zajímavý, postavy až nečekaně životné, ovšem co toto dílo řadí do síně nesmrtelných, je naprosto precizně zvládnutá režie, která vynikne zejména při venkovních scénách. Tu nemá na svědomí nikdo jiný než William Wyler a musím říct, že tomuto géniovi přicházím na chuť čím dál tím více. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film je krásný, příjemný a lehký jako pírko. Audrey Hepburn princeznu ani hrát nemusela, ona jí zkrátka byla. Pohádkově krásná, princeznovsky elegantní a noblesní, andělsky jemná a lehce šibalsky rozverná. Vtipné a veselé scény se prokládají s nádhernými záběry italských uliček a jeho lidu. U takového filmu by člověk čekal (a přál si) spíše klasický "hollywoodský" happyend. Zde se ho sice nedočkáte, což ovšem vůbec nevadí, celkovému zpracování filmu to na kráse nic neubírá. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film sa u mna zapise na vrchol mojich oblubenych romantickych komedii a to hlavne vdaka vynikajucemu scenaru a skvelim hercom. Je prekvapujuce, ze tak ako ma nudila komedia RANAJKY U TIFFANYHO (1961), o nieco viac sa mi pacil muzikal MY FAIR LADY (1964) a ako sa hovori do tretice vsetko dobre a tak s Audrey Hepburn dopadli Prazdniny v Rime zatial najlepsie a s tym som naozaj nepocital :-)... 29.05.2009 ________ Gregory Peck - (Joe Bradley) +++ Audrey Hepburn - (Princezna Ann) +++ Eddie Albert - (Irving Radovich) +++ Hartley Power - (pan Hennessy) +++ Harcourt Williams - (Ambasádor) +++ Produkcia: Robert Wyler a William Wyler +++ Hudba: Georges Auric +++ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pôvabná rozprávka, nadnesene uveriteľná, romanticky skromná, humorne detto, a v ktorej u mňa herecky vystúpil na vyšší level Gregory Peck, ospevovaný výkon Audrey Hepburn zostal kdesi v jeho tieni. Dávka naivity mala na mňa spočiatku veľmi negatívne vplyvy, jemné plynutie príbehu a dojemné splynutie postáv to však postupne vynahradilo. 80%. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Scéna, kdy Gregory Peck (Joe Bradley) strká ruku do úst sochy a poté ji vyndá, jakože bez ruky (má ji schovanou v rukávu), byla jeho nápad. Reakce Audrey Hepburn (princezna Anna) je zcela autentická a nečekaná, ale výborná, tudíž ji ve filmu nechali. (Pavlínka9)
  • Audrey Hepburn získala rolu princeznej Ann vďaka dnes už legendárnej kamerovej skúške. Predviedla v nej jednu zo scén filmu, no kameramanovi bolo nariadené, aby pokračoval v kamerovaní aj potom, ako režisér povie „strih“. Niekoľko minút nepripravenej, spontánnej Hepburn bolo takto zachytených na film. To jej, v kombinácii s niekoľkými úprimnými rozhovormi, získalo rolu. (TheRoller)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama