Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Recenze (857)

POMO 

všechny recenze uživatele

Milý film s kouzelnou Audrey a charismatickým, ale herecky prkenným Peckem. Nebo vy jste snad v jeho obličeji postřehli výraz zamilovanosti? Chemii mezi nima to ale neubírá. Hravě nápaditý scénář, pošetilost italské kultury, vtip i dobrodružství, a hlavně hezká myšlenka, vzešlá z premisy, na které romantická zápletka stojí. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1999, Oscar 3 : Herečka HR - Audrey Hepburn, Kostýmy ČB, Námět + 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Eddie Albert, Kamera ČB, Výprava ČB, Střih, Scénář ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Báječná love story s okouzlující Audrey Hepburn a šaramantním Gregory Peckem. Při závěrečné scéně - setkání princezny s novinářskou obcí - jsem měl slzy na krajíčku. To jsem netušil, že jsem tak romanticky založený... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburn je nepřekonatelně kouzelná, Gregory Peck nesmírně charismatický a příběh příjemný. Tohle je asi jediná romantická komedie, které jsem se rozhodla dát plné hodnocení... Ona to vlastně ani není čistokrevná komedie, spíš jsem se občas pousmála, než že by byly nějaké záchvaty smíchu, ale zanechalo to ve mě mnohem hlubší dojem než jakákoliv romantická komedie pozdější doby. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tak takhle to vypadá když americká studia vsadí na velkého režiséra, ten se inspiruje italským neorealismem a kompletně jej obrátí naruby, protože ke své práci dostane největší herecká esa. Scénář je bezpochyby zajímavý, postavy až nečekaně životné, ovšem co toto dílo řadí do síně nesmrtelných, je naprosto precizně zvládnutá režie, která vynikne zejména při venkovních scénách. Tu nemá na svědomí nikdo jiný než William Wyler a musím říct, že tomuto géniovi přicházím na chuť čím dál tím více. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Čisté kouzlo. Chtělo se mi napsat čisté lásky, ale to by jednak nebyla tak docela pravda, a druhak by to bylo zavádějící, protože to hlavní uchvacující na tomto Wylerově věčném kinematografickém pomníku je přece to, co se dnes už nevidí, a co by bylo zcela brutálním spoilerem;) Audrey Hepburn byla skutečně jako z pohádky - alespoň od krku nahoru, a ten zbytek dokázala světu odprezentovat díky tehdy aktuální módě tak, že z ní museli být všichni paf (a taky že byli;)). No a Gregory Peck, tam je škoda slov. Ačkoliv by se snad nemusel urazit přirovnáním, že je jako "náš" George Clooney. Bez dlouhých řečí - ostatní je navíc mají lepší - Prázdniny V Římě jsou esencí oldschoolové romance bez tanců a zpěvů, jaká se už netočí, a dost silně pochybuju, že za padesát let bude někdo moci totéž prohlásit o nějaké soudobé romantické komedii. Byl jsem až překvapen, jak snadno si mě tenhle film omotal kolem promítačky - tím spíš mu nemůžu dát míň než 90%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Vplížím se k ní do pokoje v přestrojení za teploměr.“ Tak pěkná story, tak okouzlující Audrey a tak málo času. Vlastně hodně, zbytečně moc. Ale jinak... nádhera! Romantická skoropohádka o rozmarné princezničce Anně a sobeckém novináři Joeovi bezesporu patří do zlatého fondu světového filmu. Že se jedná o film Williama Wylera poznáte snadno – je skvěle zrežírovaný. Co mě však potěšilo nejvíc byl úsměv Audrey Hepburnové. Už jen kvůli němu by byl vznik celého filmu ospravedlnitelný. Prázdniny v Římě nelze odbýt několika slovy, ale to co je na nich nejlepší ano, dvěmi: Audrey Hepburn! 80% Zajímavé komentáře:Exkvizitor, Mahalik, Mertax, Callas ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka z nejkrásnějšího města, které jsem kdy navštívil a na nějž, stejně jako princezna Anna, nikdy nezapomenu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skončil film a já odlétám do Řima a budu tam čekat na svou princeznu, abych s ní mohl prožít nejkrásnější romantické prázdniny co se dají prožít. 26.3. 2009 - Zvyšuji na plný počet, protože tahle "římská" láska je prostě věčná stejně jako město ve kterým se odehrává. Je úplně jedno v kolika letech se na Prázdniny v Římě koukám, moje citové rozpoložení u záverečné scény bylo, je a bude pokaždé stejné -- slzy v očích a zasněný výraz. Jo a Audrey Hepburn je jedna z nejkrásnějších hereček vůbec a zamilovat se do ní je ta nejsnadnější věc na téhle legrační planetě. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpovedenějších romantických komedií, vynikající Gregory Peck a Audrey Hepburn, která byla krásná jako andílek. William Wyler se dokázal v tomhle žánru pohybovat s mírným nadhledem a pod jeho rukama vznikl opravdu klasický (snad nejklasičtější) zástupce zmíněné kategorie. Tvůrci současných rádobyromantických rádobykomedií by se od něj měli ještě hodně učit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck výbornej, Audrey Hepburn překrásná. Prázdniny v Římě prvotřídní. Tenhle film je prostě klasa. Nakop Audrey kariéru, překvapil hudebními vsuvkami a na to, že je film natáčený v padesátých letech, nedokázal jsem se ani chviličku nudit. Když mezi dvěma funguje chemie na plné obrátky, nelze očima jen tak, letmo, couvnout mimo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,5miliónaTržby USA $5,000,000Tržby Celosvetovo $12,000,000║ Príjemný film, s výborným obsadeným, Audrey Hepburn je v úlohe princezny sladká ako cukrík. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ta naivita a jednoduchost mě nedokázala příliš oslovit. Kdyby se tam nesmála mladičká Audrey Hepburn a do toho elegantní Gregory Peck, vůbec bych tuto romantickou projížďku Římem vidět nechtěl ... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí hollywoodská klasika. Sentimentální romantický film, v němž dokonce i cynický paparazzi objeví v hloubi sebe esenci gentlemana, setká-li se tváří v tvář s nejsilnějším emočním pohnutím lidské mysli - láskou. Filmová iluze štěstí. Překvapivý nehollywoodský konec, zvláště v intencích tohoto žánru. A Audrey Hepburnová byla skutečně nádherná. Člověk si nemůže vybírat. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dabovat Audrey Hepburn je hřích sám o sobě, ale v případě kdy jí przní Miroslava Pleštilová, by to mělo být snad i trestné. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::: Týýýý jooooooo, tak to mne zase něco hodně po dlouhé době překvapilo. Nic jsem od tohoto filmu nečekal a dostal jsem vše. Troufnu si dokonce říci, že to je asi nejlepší romantický film, co jsem kdy viděl. Bravo ! Nádherná Audrey Hepburn a vynikající Gregory Peck, dělají z tohodle filmu opravdu nádhernou romantickou podívanou. Škoda, že už Audrey nežije, byla to opravdu krásná, ale hlavně moc talentovaná herečka, která mi to v tomto filmu dokázala. Tleskám !!! :::::::::::::::::::::::::::::: ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Znám křišťálovou studánku a toulky nocí bez spánku, v rytmu věčného města, kam vede každá cesta. Skvost jménem Římské prázdniny, hořkosladký a nevinný, září Audrey a Gregory, v nebesky čisté lovestory. Nejkrásnější pohádka, jakou jsem kdy viděla. Která dívka by nechtěla být princeznou, když Gregory Peck je princem? Proč jsem se nenarodila o pár /desítek/ let dřív?:) _____Scéna z tiskové konference: v jediném vzájemném pohledu se zrcadlí hlubší, dráždivější a jímavější city než ve všech sbírkách poezie, které jsem kdy četla... Ann: I don't know how to say goodbye. I can't think of any words. Joe: Don't try... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ten nejčistší příběh, který chytne za srdce. Andílek Audrey Hepburn a charisma samo Gregory Peck hrají na svou dobu v úžasně hláškovací komedii s věrohodnou romantikou. A ve chvíli, kdy jsem si začínal myslet, že Wyler trochu přetahuje, přišel závěr s tiskovou konferencí a vygradované dojetí plné hlubokých pohledů, nejsladšího úsměvu a stylového odchodu... ()

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama