Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck výbornej, Audrey Hepburn překrásná. Prázdniny v Římě prvotřídní. Tenhle film je prostě klasa. Nakop Audrey kariéru, překvapil hudebními vsuvkami a na to, že je film natáčený v padesátých letech, nedokázal jsem se ani chviličku nudit. Když mezi dvěma funguje chemie na plné obrátky, nelze očima jen tak, letmo, couvnout mimo. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::: Týýýý jooooooo, tak to mne zase něco hodně po dlouhé době překvapilo. Nic jsem od tohoto filmu nečekal a dostal jsem vše. Troufnu si dokonce říci, že to je asi nejlepší romantický film, co jsem kdy viděl. Bravo ! Nádherná Audrey Hepburn a vynikající Gregory Peck, dělají z tohodle filmu opravdu nádhernou romantickou podívanou. Škoda, že už Audrey nežije, byla to opravdu krásná, ale hlavně moc talentovaná herečka, která mi to v tomto filmu dokázala. Tleskám !!! :::::::::::::::::::::::::::::: ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skončil film a já odlétám do Řima a budu tam čekat na svou princeznu, abych s ní mohl prožít nejkrásnější romantické prázdniny co se dají prožít. 26.3. 2009 - Zvyšuji na plný počet, protože tahle "římská" láska je prostě věčná stejně jako město ve kterým se odehrává. Je úplně jedno v kolika letech se na Prázdniny v Římě koukám, moje citové rozpoložení u záverečné scény bylo, je a bude pokaždé stejné -- slzy v očích a zasněný výraz. Jo a Audrey Hepburn je jedna z nejkrásnějších hereček vůbec a zamilovat se do ní je ta nejsnadnější věc na téhle legrační planetě. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne rozkošná romantická komédia s prenádhernou A. Hepburn v hlavnej úlohe, o ktorej sa dá bez nadsázky tvrdiť, že bola jednou z najkrajších ženských stvorení, aké bolo možné od vzniku kinematografie na plátne vidieť. Od všetkých tých štátnických povinností unavená princezná zažije jeden úžasný deň so svojim princom vo večnom meste, v Ríme. Stačil jej len jeden deň, aby si so svojou roztomilou povahou, čarovným úsmevom a detskou naivitou úplne získala srdce jej charizmatického sprievodcu - novinárskeho dobrodruha G. Pecka. Samozrejme, nielen jeho, ale srdcia každého, koho na tomto dobrodružnom výlete stretla. Posmutnelý a emotívny koniec dodal tomuto snímku punc výnimočnosti a trpko-sladkej nádhery. Môžem len odporučiť. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně půvabný snímek, který i po letech hravě strčí do kapsy dnešní romance. Hollywood v něm objevil křehkou Audrey Hepburn, která v roli princezny Anny touží poznat skutečný život za hranicemi denních povinností. Utíká ze svého sídla a dusivých každodenních plánů při návštěvě Říma a po boku charismatického (a ziskuchtivého) novináře Bradleyho prožívá „opravdový“ den. Místo šťavnaté story pro noviny ale vítězí úcta a láska a pro oba nový pohled na svět!! Svěží, všestranné a podmanivé herectví Hepburnové a cynický novinář Gregory Pecka tvoří bezesporu jednu z nejroztomilejších dvojic. Perfekcionista Wyler sází na divácký efekt, prosadil si natáčení v Itálii, dojemně laděné scény prokládá ironicky laděnými. Úchvatné jsou sekvence z Bradleyho bytu, závěrečná tisková konference i řada jiných!! Laskavá komedie i dnes působí velmi civilně a na komedii získala nevídaných 10 nominací na Oscara. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • S natáčením se čekalo na Audrey Hepburn a na to, až odehraje svá divadelní představení ve hře "Gigi". Okamžitě po posledním představení letěla přímo do Říma, aby ve filmu hrála princeznu Annu. (Mirokukii)
  • Na konci natáčania štúdio Paramount darovalo Audrey Hepburn (Anna) celý jej šatník z filmu, vrátane klobúkov, topánok, kabeliek a šperkov. Tieto dary boli určené ako svadobné dary, ale čoskoro po natáčaní Audrey zrušila jej zásnuby s podnikateľom Jamesom (neskôr Lordom) Hansonom. (TheRoller)
  • Na začátku při taneční scéně říká starší gentleman princezně Anně (Audrey Hepburn): „Na té lodi chci zemřít!“ (HellFire)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama