Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (858)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl strávit prázdniny v Římě s krásnou princeznou v podání Audrey Hepburnové a provádět ty největší rozvernosti? Jo, pánové, o tom se nám může jenom zdát, takovouhle výsadu dostal pouze skvělý a charizmatem sršící Gregory Peck. Ale i ta představa toho, že z „opilé ženské“ u vás v bytě se vyklube princezna je úžasná. Příběh oplývá skvělými momenty, například Irvingovy nehody jsou hodně povedené, úsměvy Audrey pohladí na duši a celková takhle story mi přijde sněhově našlehaná, úplně z ní vyzařuje ta čistota té doby, vždyť ani Peck se o nic nepokouší, ta stará romantika v tom dělá z Roman Holiday klenot svého žánru. Dlouho jsem přemýšlel nad barvami, jak by asi vypadal celkový dojem z toho, kdyby to bylo barevné. Osobně si myslím, že ta černobílá barva dává Římu opravdové kouzo stejně tak, jak půbavná Audrey. V tomhle pochmurném počasí potřebuje trochu sentimentální injekce v podobě dobré romantické komedie. Tahle je ta pravá! Ještě si tak říkám, asi vyrazím někdy v noci do ulic a budu obhlížet lavičky jestli tam neleží ta má princezna :)) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně půvabný snímek, který i po letech hravě strčí do kapsy dnešní romance. Hollywood v něm objevil křehkou Audrey Hepburn, která v roli princezny Anny touží poznat skutečný život za hranicemi denních povinností. Utíká ze svého sídla a dusivých každodenních plánů při návštěvě Říma a po boku charismatického (a ziskuchtivého) novináře Bradleyho prožívá „opravdový“ den. Místo šťavnaté story pro noviny ale vítězí úcta a láska a pro oba nový pohled na svět!! Svěží, všestranné a podmanivé herectví Hepburnové a cynický novinář Gregory Pecka tvoří bezesporu jednu z nejroztomilejších dvojic. Perfekcionista Wyler sází na divácký efekt, prosadil si natáčení v Itálii, dojemně laděné scény prokládá ironicky laděnými. Úchvatné jsou sekvence z Bradleyho bytu, závěrečná tisková konference i řada jiných!! Laskavá komedie i dnes působí velmi civilně a na komedii získala nevídaných 10 nominací na Oscara. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí se mi to jevilo jako klasická lovestory, které bohužel nemám co vytknout. Postupem času zjišťuji, že je to opravdu klasická lovestory, které nemám co vytknout ale ani nechci. Stejně jako ti dva, já si tento film zamiloval. Nádherná Audrey a chlapácký Peck, co víc si může přát srdce starého romantika. Film šlape jako dobře namazaný stroj a přitom nezapomíná být oduševnělý a lidský. A ten konec je jenom takovou třešničkou na dortu. Mistře, bravo, dostal jste mě! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné ako dobre funguje táto romantická komédia po toľkých rokoch. Príjemný humor v kombinácii s na vtedajšiu dobu hviezdnym hereckým obsadením, dokonale zmaže fakt, že film vznikol v roku 1953. G.Peck je mojím obľúbeným hercom dodnes a A.Hepburnová ma príjemne prekvapila. Tešil som sa na každú scénu, ktorá bude nasledovať a príjemne som sa bavil. Romantických komédií vznika v súčasnosti neúrekom, prevažne priemernej alebo podpriemernej úrovne. Toto je ale po všetkých stránkach dokonalosť. Čiernobiela filmu pristane a ja s radosťou dávam plný počet a teším sa na reprízu. Film 100%. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburn je nepřekonatelně kouzelná, Gregory Peck nesmírně charismatický a příběh příjemný. Tohle je asi jediná romantická komedie, které jsem se rozhodla dát plné hodnocení... Ona to vlastně ani není čistokrevná komedie, spíš jsem se občas pousmála, než že by byly nějaké záchvaty smíchu, ale zanechalo to ve mě mnohem hlubší dojem než jakákoliv romantická komedie pozdější doby. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Když Joe Bradley (Gregory Peck) hlásí taxikáři adresu, na kterou si přejí odvést, říká Via Margutta 51. Kvůli počtu slabik je ale v dabované verzi použita adresa Via Margutta 50. Ta se v Římě později stala podobně jako mnoho dalších filmových lokací z filmu turistickou atrakcí. (GilEstel)
  • Až v restaurované verzi filmu z roku 2002, tedy 49 let po jeho původním vydání, byl do titulků vepsán pravý autor scénáře - Dalton Trumbo. (JayZak)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama