Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (858)

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::: Týýýý jooooooo, tak to mne zase něco hodně po dlouhé době překvapilo. Nic jsem od tohoto filmu nečekal a dostal jsem vše. Troufnu si dokonce říci, že to je asi nejlepší romantický film, co jsem kdy viděl. Bravo ! Nádherná Audrey Hepburn a vynikající Gregory Peck, dělají z tohodle filmu opravdu nádhernou romantickou podívanou. Škoda, že už Audrey nežije, byla to opravdu krásná, ale hlavně moc talentovaná herečka, která mi to v tomto filmu dokázala. Tleskám !!! :::::::::::::::::::::::::::::: ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Audrey je překrásná. I tak mi ale zkrátka trochu leze na nervy dobou podmíněná stylizovanost její "ženskosti" (njn, já vím, jdu si prostřelit hlavu nebo tak něco). __ Gregory mě bavil zejména tím, jak neustále působil dojmem, že mu je každá lokace malá a vůbec všechno malé, až teda na oblečení, které mu bylo naopak jakoby velké a ruce a nohy jako by mu byly velké. Zkrátka: nevím, jaké to je mít metr devadesát. __ Nejvíc oceňuji o návodnou hudbu oproštěnou závěrečnou scénu a její všeobjímající ticho. Ona tedy závěrečná fakticky není, ale já se rozhodl, že mi film přijde mnohem hezčí, když končí cca minutu před svým koncem. Je to divný, ale nestalo se mi to zdaleka poprvé. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem krása. Jedna z nejlepších romantických komedií, co znám a také můj nejoblíbenější film s nejmenovanou herečkou. Tak do půlky se divák směje každou chvíli, pak sice tempo trošku poleví, ale to je způsobeno nástupem romantiky, což však vůbec nevadí, protože mezi kouzelnou Audrey Hepburn a sympaťákem Gregory Peckem to krásně jiskří a je fakt radost se na ně dívat ;-). S každým dalším zhlédnutím si říkám, jak dobře (a proti očekávání diváka) to Wyler ukončil, ale také mě čím dál víc mrzí, že to nebyl klasický...no, v každém připadě jsem na konci stejně dojatý jako poprvé, a to ne náhodou. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Bez debat ten nejkouzelnější turistický průvodce s tím nejvroucnějším, nejmilejším a nejjiskrnějším turistickým tandemem, jaký kdy křižoval ulice Věčného města. Jestliže bych do této chvíle (čistě hypoteticky) pochyboval o Wylerově velikosti, po zkušenostech s Prázdninami, které si ten trošku omletý statut absolutní klasiky zaslouží všemi deseti, bych se z takového dočasného pomýlení rozumu musel otřepat rychlostí blesku. Věřte mi, je to nádherný film - a navrch s výborným a ostatně i rozumným zakončením. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne rozkošná romantická komédia s prenádhernou A. Hepburn v hlavnej úlohe, o ktorej sa dá bez nadsázky tvrdiť, že bola jednou z najkrajších ženských stvorení, aké bolo možné od vzniku kinematografie na plátne vidieť. Od všetkých tých štátnických povinností unavená princezná zažije jeden úžasný deň so svojim princom vo večnom meste, v Ríme. Stačil jej len jeden deň, aby si so svojou roztomilou povahou, čarovným úsmevom a detskou naivitou úplne získala srdce jej charizmatického sprievodcu - novinárskeho dobrodruha G. Pecka. Samozrejme, nielen jeho, ale srdcia každého, koho na tomto dobrodružnom výlete stretla. Posmutnelý a emotívny koniec dodal tomuto snímku punc výnimočnosti a trpko-sladkej nádhery. Môžem len odporučiť. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Keďže film sa točí okolo princeznej, Paramount sa musel dohodnúť s britskou vládou, že vo filme nebude žiadny náznak, že by postava Audrey Hepburnovej mala nejaký vzťah k britskej kráľovskej rodine – najmä princeznej Margaret. William Wyler musel pre film nakrútiť celú scénu, len aby bolo jasné, že postava Hepburnovej nie je britská princezná. (Arsenal83)
  • Prázdniny v Ríme boli Americkým filmovým inštitútom (American Film Institute) zaradené na štvrté miesto v rebríčku „10 najlepších filmov v žánri romantická komédia“. (TheRoller)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama