Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí se mi to jevilo jako klasická lovestory, které bohužel nemám co vytknout. Postupem času zjišťuji, že je to opravdu klasická lovestory, které nemám co vytknout ale ani nechci. Stejně jako ti dva, já si tento film zamiloval. Nádherná Audrey a chlapácký Peck, co víc si může přát srdce starého romantika. Film šlape jako dobře namazaný stroj a přitom nezapomíná být oduševnělý a lidský. A ten konec je jenom takovou třešničkou na dortu. Mistře, bravo, dostal jste mě! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Audrey je překrásná. I tak mi ale zkrátka trochu leze na nervy dobou podmíněná stylizovanost její "ženskosti" (njn, já vím, jdu si prostřelit hlavu nebo tak něco). __ Gregory mě bavil zejména tím, jak neustále působil dojmem, že mu je každá lokace malá a vůbec všechno malé, až teda na oblečení, které mu bylo naopak jakoby velké a ruce a nohy jako by mu byly velké. Zkrátka: nevím, jaké to je mít metr devadesát. __ Nejvíc oceňuji o návodnou hudbu oproštěnou závěrečnou scénu a její všeobjímající ticho. Ona tedy závěrečná fakticky není, ale já se rozhodl, že mi film přijde mnohem hezčí, když končí cca minutu před svým koncem. Je to divný, ale nestalo se mi to zdaleka poprvé. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Ten nejčistší příběh, který chytne za srdce. Andílek Audrey Hepburn a charisma samo Gregory Peck hrají na svou dobu v úžasně hláškovací komedii s věrohodnou romantikou. A ve chvíli, kdy jsem si začínal myslet, že Wyler trochu přetahuje, přišel závěr s tiskovou konferencí a vygradované dojetí plné hlubokých pohledů, nejsladšího úsměvu a stylového odchodu... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na Prázdniny v Římě jsem se těšil opravdu hodně, ale vůbec se to nedá srovnat s tím, co jsem nakonec dostal! Můžu bez váhání říct, že se jedná o nejlepší romantický film všech dob, a pořád to ještě bude slabý výraz. Nádherná Audrey Hepburn( také vám tak připomíná Natalii Portman?), sympaťák Gregory Peck a kouzelný Řím plný krásných antických památek. To je kombinace, která šlape jako hodinky a na jakou se nezapomíná.. 100% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Romantiku si film schovává až do závěrečné části, do té doby sledujeme situační komedii o nesprávné osobě v nesprávném prostředí a místy až groteskovité popírání jedné identity (novináři jsou mrchy). Čtvrtá hvězda za střídmý a krásně ukočírovaný závěr, který by Prázdninám mohly závidět filmy o desítky let mladší. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • V sedemdesiatych rokoch, dve desaťročia po tom, čo sa film dostal do kín a bol vychvaľovaný ako majstrovské dielo, Audrey Hepburn a Gregory Peck boli obaja oslovení, aby si zahrali v možnom pokračovaní. Nakoniec z nápadu zišlo. (Arsenal83)
  • Keď Audrey Hepburn poznamená, že nikdy nenosí peniaze, je to skutočný fakt. Členovia kráľovských rodín vo všeobecnosti nenosia peniaze, o všetko sa stará ich personál. (Arsenal83)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama