Reklama

Reklama

Děti kapitána Granta

  • Sovětský svaz Deti kapitana Granta (více)

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších dětských filmů sovětské kinematografie podle známého románu Julese Vernea. V moři u Skotska objeví při rybolovu posádka jachty Duncan zprávu o ztroskotání lodi Britania s kapitánem Grantem kdesi na jižní polokouli. Majitel neváhá a se svou posádkou, roztržitým přírodovědcem a s Mary a Robertem Grantovými (dětmi pohřešovaného kapitána), se vydávají na dobrodružnou výpravu kolem 37. stupně jižní šířky. Cestují přes Jižní Ameriku, Austrálii, Nový Zéland a přes mnohé útrapy stále žijí v naději, že kapitána jednou objeví... (MI-380)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Horské záběry se natáčely na Kavkaze v okolí města Nalčik. (Una111)
  • V epizodní roli kapitána Granta se objevil Jurij Jurjev, významný divadelní herec, Zasloužilý umělec carských divadel a pozdější Národní umělec SSSR. Je to jedna z jeho mála rolí na filmovém plátně. (Una111)
  • Jakov Segel (Robert Grant) vzpomínal, že jezdit na koni ho během jedné noci naučil Alexandr Ptuško, který dříve sloužil v 1. jízdní armádě. (Una111)
  • Roberta Granta měl původně hrát jiný herec. Při natáčení scén v přírodě ale vyšlo najevo, že dítě, které mělo hrát Roberta Granta, se bojí koní. Z toho důvodu byl do této role vybrán jiný účastník konkurzu, Jakov Segel. (Una111)
  • Ve filmu znějí dvě písně Isaaca Dunajevského: Písnička o kapitánovi a Robertova písnička. Zatímco Písnička o kapitánovi byla napsána přímo pro tento film, Robertovu písničku složil Dunajevskij původně pro film Cirk (1936). Melodie Isaaca Dunajevského z filmu Děti kapitána Granta se staly velmi populární, ještě v r. 1936 vyšly na gramofonové desce a také zazněly o 50 let později v seriálu Stanislava Govoruchina Po stopách kapitána Granta (od r. 1985) (Una111)
  • Film proslavila také nezapomenutelná hudba Isaaka Dunajevského. (MI-380)

Reklama

Reklama