Reklama

Reklama

Kinoglaz

Sovětský svaz, 1924, 78 min

Režie:

Dziga Vertov

Kamera:

Michail Kaufman

Obsahy(1)

Dokumentární film o novém státu - SSSR. Vertov ukazuje mnoho drobných epizod ze života sovětského člověka. Nejvíce se věnuje dětem, především jejich pionýrské organizaci. (Snorlax)

Recenze (6)

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Skvělý vhled do ruské rurální společnosti 30.let. Muž s kinoaparátem to není, ale i přes to je pro mě Vertov mistrem střihu - má neuvěřitelný cit pro výběr situací a dokáže i tu nejvšednější podat způsobem, že z ní nespustíte oči. Na skoky do vody se dnes v televizi nedívám, ale u Vertova... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Dětinská radost kinooků z moci kamery a střihu nad časem a prostorem se v dlouhých pozpátku běžících pasážích trošičku zvrhává, ideologie z toho čouhá ještě hodně naivně, chybí exotika první Písně o Leninovi, radikálnost Muže s kinoaparátem i suverenita a hypnotičnost Donbasu, s filmovým časem se vždycky nenakládá s péčí dobrého hospodáře, ale schopnost ulovit nadobyčej výstižné a působivé záběry lidských tváří a těl, pohybů člověčích i strojových, mlčenlivých krajin a jiných fascinujících výjevů a seřadit je za sebe tak, aby tvořily strhující tok obrazů, schopnost dokazovat, že pohled kamery a střihačské nůžky můžou přinášet víc (nerovná se nutně víc pravdy) než pohled prostého smrtelnického oka, ta už tam místy nepochybně je. ()

GeorgeHans 

všechny recenze uživatele

Obsah síce väčšinou poplatný dobe, no technická stránka (najmä strih a kamera) úžasná. Vrcholom snímku sú potom skoky do vody a vôbec všetky scény prehrávané odzadu. ()

Reklama

Reklama