Reklama

Reklama

Sovietskije igruški

  • Sovětský svaz Советские игрушки (více)
Animovaný / Dokumentární / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1924, 11 min

Režie:

Dziga Vertov

Obsahy(1)

Animovaná agresivně působící propaganda, ve které rolník s dělníkem prokopávají přejedenému kapitalistovi břicho, aby se dostali k jeho penězům a vrátili je lidu. Následně vojáci Rudé armády kapitalistu společně s dalšími protistátními živly (například duchovními) oběsí na smyčce. Ve finále se všichni mění ve vánoční stromeček zdobený hvězdami, srpem a kladivem. (ybuko)

(více)

Recenze (4)

vojta1 

všechny recenze uživatele

Animovaný experimetnální film bez dějové linie sestávající z mnoha různých scén. A taky je to sovětská propaganda, ale to až na druhém místě. Filmeček je tak zvláštní tím, jak může forma zvítězit nad obsahem a být natolik atraktivní, že umožňuje na unylý prázdný obsah zapomenout. Moje 4 hvězdičky jsou za skvěle potrhlé animační nápady - rolník s dělníkem splynou v jakési zvláštní siamské dvojče, aby společně prošlápli kapitalistovo břicho a vytáhli z něj daně pro Peoples bank; Rudoarmějci poté vytvoří gymnastickou pyramidu podobnou stromu a negativní postavy oběsí na svých rukou a oni se tak stanou ozdobami na vánočním stromečku ve který se tato lidská konstelace promění; kapitalista vysílá parní expres do Rigy ze svojí obrovské nenažrané tlamy... Největší radost mi udělalo to, že je možné natočit čistě agitační film tak originálně a fantasticky (synonymum i pro skvělost i pro fantazijnost). Vřele doporučuji všem se zájmem o netradičnost, vůbec vás nemusí zajímat historie Ruska ani propagandistických plakátů. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vertov je známý tím, že ve svých počinech propagandu do popředí necpe a tak je tomu i v tomto, pro mě velice překvapivém, animovaném filmečku. Opět se ukazuje Vertovova nezměrná fantazie a hlavně jeho cit pro střih - serie krátkých, místy opravdu vtipných skečů je pro mě jen dalším důkazem autorova genia. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Tento komentář se mi nepíše dobře, protože zrovna tady nemohu dát vyšší hodnocení. Kromě propagandistického vyznění příběhu, kdy se hračky změní v postavy boháče, jeho milenky, duchovních a dělníka s rolníkem, kteří boháčovi doslova prokopnou břicho, aby nakonec všechny nehodné postavičky oběsili za pomoci rudoarmějců a vytvořili z nich vánoční stromek. To téma je prostě drsné, ale i tak bych to přežila, ale ta animace je v detailu i v pohledu na celek odporná. Postavy se chovají jako loutky, tedy koulí očima, otvírají nepřirozeně tlamy a dělají "loutkové" pohyby. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama