Reklama

Reklama

Macunaíma

(festivalový název)

Obsahy(1)

Předlohou k tomuto filmu byl ikonický román brazilského modernismu, který napsal Mário de Andrade (pouze jmenovec) v roce 1928. K jeho volbě režisér poznamenal: „Jakmile jsem pochopil, že Macunaíma je příběhem Brazilce požíraného vlastní zemí, celý příběh se stal zcela srozumitelným a všechno do sebe zapadlo.“ Jeho adaptace ukazuje národ uvězněný mezi tvrdou diktaturou a anarchistickou energií lidu. Co spojuje knihu i film, je zamyšlení nad identitou Brazílie, země, ve které vedle sebe existují magická zaříkadla s moderní technikou. Titulní postava, „muž bez vlastností“, se po cestě z džungle do velkoměsta mění z černocha v bělocha, potkává podvodníky, odbojáře a průmyslníka, který s oblibou pojídá lidi. Snímek Macunaíma, restaurovaný do původní podoby (délkou i barevně), nabízí halucinační kombinaci pohádky, radikální politiky a nápaditého humoru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Meechee 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je opravdu šílený. Bez alespoň rámcových znalostí brazilské historie a některých dalších reálíí budete mít nejspíš pocit, že vám do toho pivka (sodovky, vínka, čehokoliv), co jste si dali před kinem nasypali přinejmenším čisté LSD. Kritika brazilské společnosti 60.-70. let podaná dost chaotickou formou, ve které se divák snadno ztratí mě však příliš neoslovila ... (jo a ten zvuk ... ) ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měla pocit, že sleduji jeden z nejulítlejších filmů, jaké jsem zatím měla možnost vidět ("porod" "malého" černouška, který pak osahává kamarádky z kmene; neuvěřitelné zhulenecké stavy hlavního hrdiny, atp.) - a ono to tak nakonec snad i bylo - jen bohužel spolu se změnou černocha v bělocha film na "ulítlosti" trochu ztratil. Moje počáteční nadšení lehce opadlo a film volně plynul dál, bez tak šílených bizarností, jaké se odehrávaly na začátku. Ale i přesto jsem ráda, že jsem Macunaímu mohla zhlédnout - a určitě bych se při nějaké příležitosti ráda podívala znovu - protože něco takového...no prostě to rozhodně stojí za to. . . . . Ohledně potřeby znalosti brazilské historie - řekla bych, že člověk si tento snímek může skvěle užít i pokud ví maximálně to, kde se Brazílie nachází (i když znalost její historie zážitek samozřejmě ještě umocní o úspěšné rozšifrovávání politických a společenských odkazů, které ve filmu jsou) - může se soustředit čistě jen na bizarní děj a postavy s charakterem utečenců z blázince - a dobře se při tom bavit. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Perfektní ukázka toho, kam dospěla snaha brazilských tvůrců Cinema Novo uhájit identitu své země před cizími vlivy a znovu ji ve filmovém umění obrodit. Hlavně rámec z pralesa jako podoby čisté Brazílie se dá těžko s něčím srovnávat svými surreálnými motivy, kacířským humorem s notnou dávkou erotiky a vulgarity, který na konci získává i mýtický náboj. Mezi tím však hlavní postava změní barvu kůže a stává se součástí velkoměsta, kde se náboj filmu vytrací a vyprávění je klasičtější - jako by se postavy čím dál více nořily do světa ovlivněném cizími živly a tím pádem i film v těchto scénách připomíná spíše dobový militantní západoevropský snímek . Ke konci však při kanibalských orgiích člověk nemůže nevzpomenout na Bunuela a film se opět vrací do zajetých kolejí, i když už nepůsobí tak "nevinně" - cestu za znovunalezením identity jako by nyní provázel rezignovaný komentář, že už je příliš pozdě a kořeny jsou dávno pryč. Na povrch šílená komedie dotýkající se nejnižších pudů, pod povrchem bohatá obžaloba brazilské společnosti a jejího osudu, která je však pro diváky z cizí země jen částečně rozluštitelná. I tak mu film nabídne docela dost. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Meechee: zdravim:-) Tento film jsme s Meecheem absolvovali na 41. MFF KV spolu a nezbyva, nez se pod toto hodnoceni podepsat. Takove je holt cele brazilske cinema novo - divaku z jine nez domovkske zeme, nastuduj si brazilskou historii, pak se na ten film podivej a nakonec hodne premyslej o tom, co jsi videl. Tento film je hodne, ale opravdu hodne tezky. Nakonec bych mel jeste vyhrady k zanrovemu oznaceni "komedie" - o tu se jedna mozna v prvnich 15 minutach, pak uz divakovi hodne ztuhne usmev na tvari. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama