Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černá komedie o třech přátelích a jejich společné hrobce. Na samém začátku tohoto příběhu stojí pitoreskní rozhodnutí tří starých mládenců (František Němec, Marián Labuda, Jiří Lábus), zakoupit na venkovském hřbitůvku hrob pro jednoho z nich. Jejich volba padne na hrob s černou plastikou slečny. Této soše se všichni rozhodnou zaslíbit, to bude jediná žena jejich staromládeneckého života. S "černou slečnou" pak prožijí kus života, u ní se schází k oslavám a dýchánkům. Příběh začíná v okamžiku, kdy zjistí, že pronájem hrobu nebude prodloužen a že do "jejich hrobu" bude uložen někdo z místních. Humor střídá smutek, moudrost dojetí, ale nad vším vítězí život, který je nevypočitatelný a všechny jejich plány nečekaně pootočí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Každá tragédie potřebuje nějakého toho šaška, směšného hrobníka, aby ti Hamletové vypadali větší..." Stáří bývá všelijaké; někteří se jej rozhodnou strávit v kruhu nejbližších, druzí se intenzivně věnují svým koníčkům a zálibám a jiní si chtějí budoucnost pojistit pronájmem hrobky. Stejně jako Dobromil Douda, hrdina této brilantní černé komedie z pera Daniely Fischerové. Jednoho dne ale přijde krutá rána: hrob je prodán cizím lidem. Naštěstí je tu slečna Černá, ironií a sarkasmem překypující bývalá doktorka práv, která se rozhodne trojici starých mládenců vyjít vstříc, neboť jak sama věří, brzy zemře. Výborně napsaný příběh, výlučný a tak trochu piroteskní nabízí až překvapivě svěží dialogy, stejně jako množství metaforických narážek a významů a především humor tak černý, až se hrdlo svírá a přitom tak nesentimentálně čistý, že ani náznakem plačtivosti nevydírá. Herci úzkostlivě dbají, aby zbytečně nenadbíhali smíchu pro smích a kouzlí nádherné postavy životních ztroskotanců, jež ovšem optimismus neopouští. Zcela atypickou příležitost v podobě cynické, vulgární a nudou umírající slečny Černé získala Jiřina Bohdalová, která se dokázala vymanit ze škatulky zavedených typů a upozornila, že její rejstřík je skutečně široký. Z pánské trojice jednoznačně vyčnívá homosexuál ze staré školy jemných způsobů a noblesního chování v podání neodolatelného Františka Němce, jakkoli výborní a ve svých rolích přesní jsou i Labuda s Lábusem. A režisér Petr Nikolaev v té nevtíravosti zůstal téměř neviditelný, což je nejvyšší oddanost látce, tančící na hrobě v tragikomických piruetách. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Příjemně morbidní dílko. Milý scénář, kterému pomohla pokorná režie a zejména skvělí herci budící dojem, že se při natáčení náramně bavili. Nejen, že zvládají své role, ale ještě se nad ně dokázali povznést a sami je zparodovat nebo alespoň lehce zironizovat. Pohodičkové pokoukání, kterému velmi napomáhá i příjemně krátká stopáž. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

"S potěšením zalehnu váš hrob." Malebně černá komedie o třech starých mládencích, kteří slaví každé narozeniny nad prázdným hrobem a teď jim hrozí, že o něj přijdou, pokud v něm nepohřbí rodinného příslušníka. Takže je třeba najít patřičně zchátralou osobu ženského pohlaví, aby si jednoho z nich vzala a co nejdřív se stěhovala pod kytičky. NEJLEPŠÍ scénář Daniely Fischerové! Skvěle vymyšlené a od sebe odlišené postavy (každý z pánů zůstal sám z jiných důvodů) a precizní dialogy, kde nenajdete ani jednu nadbytečnou větu. Obsazení je typově neortodoxní, z pánů bych vyzdvihl znamenitého Františka Němce jako sarkastického frakmena Julia ("Mám to u vás schované, vy zvíře nevychované."). Ale Jiřina Bohdalová! Její role slečny Černé se dá připodobnit k doktorce Fastové, kterou hrála Dana Medřická v Nemocnici na kraji města. Cnická žena s drastickým slovníkem a bez nejmenších iluzí o lidech, chlap v sukni. Žádná dojemná tragikomická uklízečka, žádný lidový typ, jak se od Bohdalky čeká. Všichni ji sborem odesílají do penze, ale proč proboha? Když někdo dokáže zaujmout diváky už v jurském období (její první film Žižla a Pižla byl němý!) a ještě po sedmdesáti letech dovede překvapit něčím novým, neokoukaným, ať je tady do sta! 100% ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Tak trochu morbidní, ale velmi dojemný a hluboký příběh o přátelství na konci života. Konec snímku sice není veselý, ale jak říká v tomto filmu Jiřina Bohdalová: "Někdy život končí smrtí." Tři staří mládenci ( Lábus, Labuda a Němec) se rozhodnou zakoupit na venkovském hřbitově hrob, s černou plastikou mladé slečny. A všichni si slíbí, že jen ona, tato černá socha, bude jedinou ženou jejich života. Bohužel nic není tak, jak mělo být a dokonce hrozí, že o hrobku přijdou. Film je skvělě herecky obsazen. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tomu se říká herecký koncert! Zvláštní pochvala scenáristovi, který dokázal přijít s docela originálním námětem ze současnosti (mezi těmi všemi adaptacemi divadelních klasik). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a v obciach Šemanovice, Mužský a Kokořín - Jestřebice. (dyfur)

Reklama

Reklama