Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Recenze (423)

golfista 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejhorších seriálů u nás, nicméně ač nerad musím uznat, že výkon Jiřiny Švorcové není rozhodně to nejhorší na tomhle veledíle....... Náhodou jsem sem po letech zabrousil a musím upřesnit, že přívlastek "nejhorší" patří k předlistopadovým seriálům. V době, kdy jsem psal původní komentář jsem nevěděl, čeho všeho jsou naše komerční televize schopny :) .... No a v době uvedení seriálu na TV Barrandov v roce 2010 musím s ohledem ke kvalitě soudobých českých seriálů hvězdičku přidat (jak se ten svět mění :) ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Švorcka exhibuje a důchodkyně slintají blahem. Staří straníci a straničky zamáčknou slzu, jak to bylo za komančů krásné a všichni se usmívali a měli se rádi. Jo, jo..... ()

Gemini odpad!

všechny recenze uživatele

No, Chalupáři byli alespoň vtipní, a dokonce to byl záměr....ale tohle je prostě seriál ze života spořádané moderní socialistické ženy, pardon, soudružky...prostě nuuuudaaa, a ještě k tomu vylhaná nuda.... A když už mám tu příležitost, dám k lepšímu svůj oblíbený vtip o bývalém režimu: Prominenti Strany a různí jiní pohlaváři (čili svině) si žili jako prasata v žitě...jenom jedna jediná byla švorcová... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Několik let a takový skok? Inu, mýlil jsem se. Je zvláštní sledovat, jak Dietl tak roztomile zkouší věci, které byly na západě normální (časové postupy ve vyprávění, ústřední postava, kolem níž se vše točí) a je jasné, že míra ideologie je u různých děl jiná, za ty roky mám za sebou poprvé třeba i Pláteníky a jim podobné, takže mé rozhořčení nezastínilo úsudek. Co ze záporů zůstává, je naditej obchod, všeobecné starostenství strany (Jiřina) a Vláďi (Menšík) o všechny okolo a hlavně ta prvně zmiňovaná, opravdu se nechce věřit, že by po ní všichni chlapi tak jeli a za to může plamenné recitování na prvního máje ze všeho nejméně. ()

Radyo odpad!

všechny recenze uživatele

K tomu, co tady píše Tosim, lze snad dodat jen to, že na Ženu za pultem se nedá dívat ani se špetkou sentimentu, ani s nadhledem, ani s podhledem, ani jako na komedii, ani jako na drama, ani jako psychologický seriál, prostě ona je tak strašná, až se nedá nikam zařadit. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Životní role Jiřiny Švorcové.Jen pro ty co chtějí vidět jak veselé prodavačky stojí v 6.hodin u sámožky, je minus 2 a ony se těší na usměvavého vedoucího Vladimíra Menšíka(jediné pozitivum)jak jim otevře a jak se davy lidí hned v 8 hodin poženou nakoupit máslo,mouky,obložené chlebíčky a drahá luxusní vína z dovozu(jen z jakého?) a potom půjdou na oslavu 1.máje a celý rok spolu prožívají starosti. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Z tvůrčí spolupráce režiséra Jaroslav Dudka a erbovního scénáristy Československé televize Jaroslava Dietla vzešla nejenom soap opera z nemocnice, tedy kdysi slavná Nemocnice na kraji města, která si přece jenom udržela jakous takou kvalitu v době hluchých normalizačních let, ale vzniklo i toto skvostné veledílo, tedy Žena za pultem, jejíž hlavní protagonistce se přezdívalo velmi výstižně Anna Prodavačka. Propagandistická série o tom, že pulty obchodů v socialistickém Československu doslova přetékají různorodým zbožím a že nakupovat je socialistickému člověku vlastně to nejvlastnější. Prodejna Pramenu, kde je zaměstnána naše Žena za pultem, je skutečně modelová, jen se ve skutečnosti jmenovala Tuzex a většina obyvatel do ní neměla přístup. To ale tvůrci trochu popletli. Kdo byl ve skutečném Pramenu někdy před rokem 1989, dobře ví... Režisér kultovního, patrně jediného československého sitcomu Taková normální hrdinka, se prostě tentokráte zaprodal...ale nestalo se mu to naposled...vzpomeňme jeho pozdější dělnickou odyseu Synové a dcery Jakuba skláře... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Perfektní seriál a já jsem šťastný, že ho mám na DVD. Už jsem ho viděl asi 10 x a klidně se ještě 10 x kouknu. Špičkový herci, Jiřinka Švorcová je fantastická + humor, prostředí .... prostě super zábava! Seriál mého dětsví - seriál mého života :-) Seriál měl obrovský úspěch v okolních státech. Když se v Polsku zeptám přátel, co znají z českých filmů, tak vždycky slyším odpověď "Jižinku z "Kobiety za ladą " (Žena za pultem) a Pod jednym dachem(Chalupáři) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

V novinách jsem jednou četl článek o jakémsi malém městečku, jehož obyvatelé sepsali protestní petici, protože chtěli z náměstí odstranit jistou sochu. Stála tam už léta a nikomu nevadila, dokud nebyl její autor (Pavel Opočenský) zatčen a uvězněn a ti obyvatelé argumentovali, že nechtějí mít na náměstí sochu od pedofila. Nevzpomínám si už, které město to bylo, ale tipuju Kocourkov nebo Zvonokosy. Podobně znechucený jsem byl při nedávné mediální inkvizici Jana Kanyzy. Lidi, je třeba oddělovat dílo od umělce. Koho dnes zajímá, že např. Lewis Carroll byl pedofil nebo že Karel Höger kolaboroval s nacisty? Poškozuje to jejich morální profil, ale nic to nemění na tom, že jejich dílo je úspěšné a dobré. A stejně nesmyslné je házet bláto na "Ženu za pultem" jen proto, že ji hrála svým typickým způsobem horlivá soudružka Jiřina Švorcová. Ten seriál není o nic víc nebo míň propagandistický než "Nemocnice na kraji města". Argumentujete, že plné regály zboží a úslužnost zaměstnanců samoobsluhy neodpovídají tehdejší realitě? Samozřejmě budu zcela souhlasit, ale dodám, že jestli si někdo představuje, že úroveň československého zdravotnictví a jeho představitelů v "Nemocnici" se alespoň vzdáleně podobala tehdejšímu standardu, tak je mírně řečeno neinformovaný. Namítáte, že Jana Boušková hraje zanícenou svazačku a Vladimír Menšík bodrého plebejského soudruha, tedy typické nástroje tehdejší propagandy? Samozřejmě máte pravdu, ale dovolte, abych vám připomněl Elišku Balzerovou a Jaroslava Moučku, kteří plnili tutéž funkci v "Nemocnici". To byla prostě daň, clo, které bylo třeba komunistickému vedení zaplatit, aby ten seriál mohl být ve svých hlavních zápletkách a postavách apolitický a zaměřený čistě na vztahy a přiblížení dané profese, o což Jaroslavu Dietlovi vždycky šlo. Zajímalo by mně, zda by to ve vašich očích byl stejný odpad, i kdyby ženu za pultem hrála Jana Hlaváčová, pro kterou to Dietl psal, nebo třeba Jiřina Bohdalová. Ale aby nedošlo k omylu - bez výhrad respektuju, že se někomu zdá ten seriál prostě slabý. Ano. Ale propagandu srovnatelnou s výkvětem typu "Muž na radnici", "Okres na severu" nebo "Chlapci a chlapi" z toho neuděláte, ani kdybyste se stavěli na hlavu. 50% ()

Faidra odpad!

všechny recenze uživatele

Důrazně odmítám prohlášení o normalizační, ale jinak neškodné kravině, protože milostná scéna soudružky Švorcové a pana Haničince mi nejspíš způsobila doživotní frigiditu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

No tak jsem se poctivě podíval na všech 12 dílů Ženy pod pultem a zvyšuju svoje hodnocení z odpadu na 1 hvězdičku. Takže ve zkratce něco málo k jednotlivejm dílům (POZOR - SPOILERY)... 1. díl Anna nastupuje - Švorcová nastoupí do krámu, kde jí okamžitě všichni začnou obdivovat, protože tam zatočí s manželkou zástupce vedoucího. Kromě toho se seznámí s lehce přitroublym Haničincem, což bude důležitý v dalších dílech. 2. díl Příběh zeleninové Jiřinky - Švorcová pomáhá zvyšovat sebevědomí kolegyni, která koktá. Kromě toho se v tomto dílu nic moc zajímavýho neděje. Akorát mě dostalo, když zákazník přinese Švorcový knedlíky s tvarohem, protože ona mu ten tvaroh den předtim ochotně prodala. 3. díl Příběh šéfova zástupce - Švorcová je jednohlasně zvolena novou úsekovou důvěrnicí (co to vůbec je?) a navíc se jí začne dvořit zástupce vedoucího. Dokonce jí domu přinese dárkovej koš, ale Švorcová má stejně zájem o Haničince. 4. díl Příběh řeznice Lady a skladníka Oskara - Takže v tomto dílu vidíme, jak Švorcová zachraňuje vztah jednoho soudruha a jedný soudružky z práce. Jinak v tomto dílu je asi nejzajímavější sledovat, jak se v tý prodejně vůbec nemaká. Prodavačky (včetně Švorcový) se neustále akorát někde vykecávaj, pijou kafe a jejich nejčastější věty jsou: "Vezmi to za mě." nebo "Pohlídej mi to tady, já si na chvilku odskočim." 5. díl Příběh starého Dominika - Oslavuje se 1. Máj. Všude vlaječky, průvody, Husák, Štrougal... Prostě idylka. Do toho onemocní starej skladník. Vedoucí prodejny Menšík neváhá a zaskakuje ve skladu. Nakonec se ukáže, že ten starej skladník dělá 2 zaměstnání, protože jeho dcera a její manžel po něm neustále chtěj prachy, což Menšík okomentuje tim, že kapitalistů jsme ještě úplně nezbavili. 6. díl Vítězství prodavačky Kaláškové - Haničinec definitivně získává přízeň Švorcový, teď už jen potřebuje získat přízeň jejích dětí. Jinak v tomto dílu na sebe výrazněji upozorní dcera Švorcový, coby členka SSM. 7. díl Příběh učednice Zuzany - Učednice Zuzana krade v obchodě banány a broskve a tak jí Menšík pošle do oddělení ke Švorcový na "převýchovu". Nejvtipnější scéna z celýho dílu bylo, když děti Švorcový odjely na prázdniny, Švorcová si domu pozvala Haničince a v tom u ní zazvonil soused s flaškou v ruce. Prostě na starou, tlustou, ošklivou Švorcovou s knírem a srostlym obočim nápadníci stojej frontu.8. díl Příběh dvou pokladních - Tento díl je nejzajímavější tim, že obsahuje tu slavnou postelovou scénu. Docela jsem Haničince litoval. Na jeho místě bych trval na tom, aby v týhle scéně zaskočil kaskadér. 9. díl Příběh důchodkyně Kubánkové - Bába z výkupu lahví jde dělat hospodyni k nějakýmu dědkovi, pak se zase vrací zpátky do obchodu. Díl celkem o ničem... 10. díl Příběh šéfova syna - Švorcová to neni schopná ukončit se svym bejvalym manželem a Haničinec na něj žárlí. Další totálně nudnej díl. 11. díl Svatba lahůdkové Olinky - Asi půlku dílu zabere svatba, kde na sebe trochu víc upozorní Jiří Hrzán. Haničinec mizí ze scény a naopak to vypadá na comeback bejvalýho manžela. 12. díl Vánoce Anny Holubové - Konec dobrý, všechno dobré... Soudružka Švorcová slaví vánoce a je jí nabídnuta pozice zástupce ředitele prodejny. Na úplnym konci se Haničinec opět vrací na scénu. Nejdrsnější hláška: "To je nějakej socialistickej způsob života?" - Takže to by bylo k jednotlivejm dílům. Jako celek je ten seriál neuvěřitelně pitomej a nudnej a hvězdičku dávám za několik vedlejších rolí (Hrzán, Medřická, Lábus...). Nějaký to soudruhování tam sice je, ale žádnou velkou propagandu bych v tom nehledal. Tohle bylo prakticky ve všech filmech a seriálech z tý doby. Kdyby Švorcová převlíkla po roce 1989 kabát, tak by ten seriál asi moc lidem nevadil. Taky je zajímavý, že nikdo nefluše třeba po Menšíkovi, kterej tady hrál taky pěkně zapálenýho soudruha. Ty regály plný banánů, pomerančů, francouzskýho vína a kaviáru jsou spíš k smíchu. Já si ještě ty doby, kdy se na banány čekalo 2 hodiny ve frontě a v "sámošce" v jednom kuse něco neměli, taky trochu pamatuju. No možná se divíte, proč se dívám na seriál, kterýmu dám 1 hvězdičku a pak tady ještě vyplodim takovej dlouhej komentář. Za normálních okolností bych se na to ani nekoukal, ale mam na ruce sádru a nudim se. update: Stejně jako golfista jsem teď viděl asi 2 díly na TV Barrandov a taky hvězdičku přidám. Když to člověk srovná s těma blbostma typu Ordinace v růžový zahradě, Velmi křehké vztahy a podobnejma seriálama, tak Žena pod pultem ještě celkem ujde. () (méně) (více)

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Nabízí se hodnotit to z hlediska ideologického než filmového. I když... z hlediska filmového to také stojí za starou Blažkovou. Každopádně věřím tomu, že se najde ještě hodně lidí, kteří uroní slzu, když uvidí tak krásně seřazený konzervy v jednom nevábném totalitním konzumu. Z hlediska ideologického je to takový odpad, že už to ani víc odpad být nemůže. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

S ohlasem na polistopadové takéseriály typu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ profesionální kvality ŽENY ZA PULTEM jen vyniknou. Herecké výkony - nejen ten Švorcové - jsou v tomto srovnání vysoce nadprůměrné; objevují se dokonce i osobité zjevy a kreace (Hana Maciuchová, Kateřina Burianová) i výkony hvězdného standardu (Dana Medřická, Bohuš Záhorský, Vladimír Menšík). Pohádka o vlídném socialistickém obchodě se náhle stává živým, podněty a objevnými ohledy dýšícím dílem. Jakoby i umělecký kafemlejnek mohl mít tvůrčí momenty. I varovné srovnání může někdy - bohužel - zářit. Pro demokratickou filmovou a zejména televizní tvorbu je to charakteristika víc než výstražná. A nejen to: seriál má i výrazný gendrový přesah. Poctivé dramatické řemeslo čas od času přidává i tvůrčí záblesky (smíření řeznice a skladníka). Tento seriál si zaslouží rozhodně víc než odpadové zlámané hole. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Hodnotím dílo, ne herečku hlavní role. A Žena za pultem je i přes vysoce negativní komentáře poměrně snadno zkouknutelná, tedy pokud se člověk přenese přes socialistickou propagandu a fakt, že by si to zasloužilo zkrátit tak na polovinu. Zkrátka nic úchvatného, na druhou stranu v porovnání s některými novějšími seriály o stovkách dílů ani nic úděsného. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie dávám své dvě hvězdičky ... kdysi jsem se na něj dívala a komunistku paní Švorcovou rozhodně nemusím ... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

12/12 Kdo to viděl celé, ví, že jde o rok života jedné prodavačky, která prochází nástupem do nového místa, výchovou svých dvou dětí. Vyrovnává se s bývalým manželem a nakonec získá nového partnera. 12 příběhů odehrávajících se ve 12 měsících je pak také věnováno vždy jedné postavě z Annina okolí. Jde o románový příběh a stejně jako jsou fiktivní jeho hrdinové, tak přistupuji k jeho reáliím. Teoretizovat by se dalo mnoho o tom, jestli zrovna Anna Holubová pracovala v jediné dobře zásobené samoobsluze a jestli taková někdy v Praze vůbec existovala. Dalo by se dojít k mnoha závěrům, včetně toho pamětnického, že jde v podstatě o prodejnu určenou pro cizince, která je ovšem v seriálu otevřená každému. Nicméně je také zajímavé, že při Annině návštěvě jiné prodejny je tato vyloženě vybílená. Osobně si na seriálu nejvíce užívám jednu z vrcholných rolí Hany Maciuchové, která své Olince Škarapesové dala hodně půvabného humoru. Za nejzajímavější tedy považuji její díl, ve kterém se vdává nikoli za svou lásku, ale za vilu a zajištěného manžela. Posvatební hostina následně rozbouřená příchodem Jiřího Hrzána patří do pomyslného zlatého fondu. Pakliže se seriál často hodnotí z principu špatně, je to jen zbabělým souhlasem s něčím, co by tak "mělo být". Lze snad popřít kvalitu výkonů například Vladimíra Menšíka nebo Dany Medřické? Seriál není perfektní, ale jeho slabá místa jsou pouze tam, kde přehrává mladá Jana Boušková jakožto puberťačka řešící své citové problémy skrze členství v SSM. To jsou ostatně jediná místa, která nám, kromě proslovu před Silvestrem, připomínají jiné problémy, než-li jsou ty, které hravě rozlouskne každá hokyně z lahůdek. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama