Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Recenze (423)

alimraj1 

všechny recenze uživatele

Jiřina Švorcová mi v hlavní roli této „socialistické srandičky“ vůbec nevadí, zato celkový dojem už není tak hezký.           Prodejny nejsou někdy ani dnes tak plné, jako to je vykresleno v seriálu ze sedmdesátých let, tudíž doby nedostupnosti kdejakého zboží. Prodavačky se ani před čtyřiceti lety na každého zákazníka neuculovaly a nenaslouchaly jeho potížím, ani s nemísily do každého osobního problému svého kolegy/kolegyně.            Nicméně hodnotím s přivřenýma očima mírně nad průměr díky skvělému obsazení a místy dobrým výkonům herců. (například Vladimíra Menšíka, Zdeňka Řehoře, Slávky Budínové či Josefa Langmilera). ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Za mě 5 hvězd... Nostalgie i kvalitní řemesná práce a navíc kvalitní herci! Prostě taková to byla doba... Dnes je smutné, že každý je "hrdina" a dává odpad! jen kvůli trendu a falešnému hrdinství... Prostě je to smutné, ale taková je dnes doba... ()

Kekik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší postavou je jednoznačně Olinka hrána Haničkou Maciuchovou. Ztvárnila úžasné třeštiprdlo, s výbornými hláškami, a také dokázala pomocí mnohem starším kolegyním svým životním nadhledem. Když byla na plátně, byla to radost pohledět. Líbilo se mi, jak se rodil vztah mezi Annou a Karlem. Dobrácká Anna dokázala vždy vzít věci do svých rukou. A pokud ona nemohla, byla tam již zmíněná Olinka. Vladimír Menšik opět králem. Žena za pultem je skvělý seriál. Pochvalu si zaslouží i Jiřina Švorcová. V jejím pohledu bylo často řečeno vše. ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Zena pod pultem! Je to sice stejna ideologicka sracka jako 99 % dobovych serialu (a s tim, jak mohutne zasobeny mistni Pramen je, asi i vetsi) a postavy jsou z vetsiny strasny klisoidni cringe, ale prece jen je to trochu zabavnejsi nez tech ostatnich 98 %. Ale zabavnejsi v duchu Majora Zemana, no, takze neironicky se na to divat stejne neda. ()

Ladeo 

všechny recenze uživatele

Hodně agitující film pro komunistický blahobit. Kdo tu dobu prožil, tak se dnes pousměje a ti druzí jsou doufám dost inteligetní, aby jim bylo vše jasno. Z druhé strany je třeba vidět, že J.Dietl to napsal způsobem takovým, aby cenzura byla minimální a přesto všem(ti co samozřejmě chtějí) bylo jasné včem vlastně žijí. A ze třetí strany se jedná o příběhy ze života, ne moc složité a nelze v tom hledat nějaký hlubší smysl, ale je to koukatelné a svým způsobem i zábavné. ()

Anglofile 

všechny recenze uživatele

Vetsina lidi asi nepochopi, proc jsem dala 4 hvezdicky. Vysvetlim. Nejdriv chci rict, ze nejsem senilni duchodce ani jsem nebyla uvedomela svazacka. Jsem rocnik 1976. Komunismus si pamatuji, soudruzku Svorcovou take. Serial Zena za pultem jsem shledla nedavno, na dvd . Prekvapil me, a to positivne. Cekala jsem neco mnohem horsiho, vsichni nadavali, jaka je to strasna komunisticka propaganda, nicmene opak se ukazal pravdou. Tento serial neni o nic vetsi propaganda nez Nemocnice na kraji mesta, kde se take obcas mihl soudruh ci schuze, nebo 30 pripadu majora Zemana,kde se nejen upravovaly dejiny a soudruhovalo se az az. Zena za pultem je cervena knihovna ze socialismu, Jirina Svorcova mne prekvapila, neni az tak desna herecka, a musite uznat, ze na to, ze ji v dobe filmovani bylo 50 let, vypada zachovale ( minus nevytrhane oboci). Cely serial je usmevny, samozrejme, ze nebyly takove obchody narvane zbozim, ale jak by to pusobilo, kdyby byly prazdne regaly? Proste to museli upravit. Svorcova mi nevadila, vice mne iritovala jeji uvedomela dceruska, bojovnice za tatinka a socialistickou poesii. Postavy jsou trosku nerealne vykreslene, presto je serial zabavny, da se na nej divat, v porovnani s dnesnimi braky jako je Ordinace v ruzove zahrade, Velmi krehke vztahy, Letiste, Ulice, je to prijemna podivana. Myslim, ze vetsine vadi hlavne Jirina Svorcova, ovsem je to ta zast na miste? Hodne hercu bylo v KSC, spolupracovalo s rezimem, aby mohli hrat. Ona nehrala az tak casto, soude dle jeji filmografie, takze jeji zapaleni pro komunismus asi nebylo az takovou vyhodou, jak se tvrdi. Herci udelali, co mohli s danym scenarem. Typicka Dietlovska smesice, nepravem odsuzovana za odpad. ()

ToddB odpad!

všechny recenze uživatele

Co mně při pohledu do pohádkové samoobsluhy soudružky Švorcové napadá? Kdyby tak existovalo nějaké kouzlo, co každé sockomunistické jelito, které se nestydí hodit do volební urny lístek takovému rudému ksindlu jako je Filip nebo Paroubek, okamžitě po vhození odešle ze světa přeplněných košíků v Lidlu , kabelových televizí, internetů a dovolených na Malorce zpátky do doby poloprázdné Jednoty, drátů na hranicích a skvostného televizního programu ve složení Maják, Televizní noviny , slovenská divadelní inscenace o Švermovi , Aktuality a Konec vysílání. To bych jim sadisticky přál ... to jooooo ()

ulvas 

všechny recenze uživatele

Jenom proto že je to jedno z vrcholných seriálových děl komunismu se nemusí hned házet do odpadu naší kinematografie ()

Pukancek 

všechny recenze uživatele

Straaaasne slabe. Nic ma na tomto seriali nezaujalo. "Zena za pultem" podla mna podavala slabe a nepresvedcive herecke vykony. Usmrkana predavacka, ktora si nestoji za svojim a sama nevie co robi mi tiez neulahodila. Tu hviezdicku si asi vysluzil jedine moj oblubeny herec v starych filmoch Vladimír Menšík a ta copata predavacka ktora dala 2 dkg vlasskeho salatu naviac ;) 1* ()

ArtLucie 

všechny recenze uživatele

Jak jsem řekla už v diskuzi, viděla jsem tenhle seriál několikrát už jako malá holka a nedávno jsem si ho s chutí pustila znovu.. kdo za tím hledá "ideologický paskvil" možná že ho i najde, ale kdo hledá zábavu, užívá si skvělé výkony herců a bere to s nadsázkou ( jak by se koneckonců měla brát většina seriálů) tak nemůže být nespokojený. I kdybych se na to měla dívat jen kvůli paní Maciuchové a její úžasné Olince, tak to udělám. A klidně hned. Nálepku "odpad" si tohle, podle mě, teda rozhodně nezaslouží. ()

Peregrina 

všechny recenze uživatele

Při sledování ženy za pultem mě chytaly chutě na ty chlebíčky a saláty!!!! Nevím, kde bral Dietl inspiraci, ale podle výpovědi mých rodičů nic takového nikdy jako tahle utopická sámoška neexistovala - v naší sámošce na Dědině v Praze svého času měli prý pouze rýži a olej!!! Žádná usměvavá Anna Holubová, která vám podá dvacet deka našlehané Nivy se nekonala :-D Nekonala se ani ochotná prodavačka ani našlehaná Niva! Seriál je to divný...Haničinec za ní jezdí neustále červenou šádinou stodvacítkou, baví ho jí vozit v autě sem tam, jednou se s ní vyspí (čehož nás taky mohla čt ušetřit, pohled na chlupatýho Haničince a kníratou Švorcku byl opravdu šílený!!!) Její příšerná dcera v podání Jany Bouškové neustále někde recituje na SSM a za tu šílenost, co nosí na hlavě by se nemusel stydět kdejaký havajský bubeník, vypadá jako afro pudl :-D, a to, jak je k mámě drzá, bejt Holubovou, tak jí ofackuju hubu!!! Prostě seriál ze života :DDDDDDDDDDdd ()

Juklitz 

všechny recenze uživatele

Trochu mě tak mrzké hodnocení překvapuje. Když srovnám novodobou televizní tvorbu, tak si s touhle tendenční zhovadilostí opravdu nezadají. Přehršle opravdu ubohých seriálů německé, americké a taktéž i tuzemské provenience sice nečpí tak otravným socialistickým populismem, ale Žena za pultem aspoň dovede vysloveně pobavit přihlouplostí a schématy, ve kterých se postavy a děj celou dobu neovladatelně řítí k poslední epizodě. Dal bych nezávisle jeden , protože je to vážně blitka, ale dávám tři, z důvodu rozčarování z principielního odsuzování jinak poměrně fajn natočeného seriálu. Může mi někdo vysvětlit, v čem je tenhle seriál horší než třeba Růžovka krom toho, že se prostě odehrává v sci-fi prostředí socialistické Jednoty? ()

mondo 

všechny recenze uživatele

Jak bylo kdysi napsáno v časopise Premiere na zadní straně v humorné sekci." Žena pod pultem" . A přesně tam patří ! ()

Smells 

všechny recenze uživatele

Dietl prostě uměl a kdyby hlavní roli nehrála zarytá komunistka Jiřina Švorcová věřím tomu,že by seriál měl o mnoho vyšší skóre. Navíc je tento seriál označován jako propagandistický,což může prohlásit jen naprostý diletant,který seriál vyděl maximálně z rychlíku. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama