Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Recenze (423)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tradičně skvostné Laďa Menšík jako vedoucí téhle pohádkové prodejny, který platí za to nejlepší co tahle propag(sr)anda nabízí, i když ho museli každý den po natáčení vozit do nemocnice.. Není divu, že za komára nebylo zboží, když ho všechno očividně naskladňovali zrovna do této jediné prodejny..;) ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Není úplně spravedlivé zatracovat Ženu za pultem jenom kvůli Jiřině Švorcové, protože od jiných prací Jaroslava Dietla se zas tak moc neliší. Musím přiznat, že emočně na mě tenhle seriál nepůsobí tolik jako Nemocnice, zas takovej průser to ale není. Zajímavé je to, že třeba Vladimíru Menšíkovi nikdo nevyčítá roli soudruha vedoucího. Což je o tom, že Menšík zemřel v roce 88 a je málem trestné jej kritizovat. Na druhou stranu nutno dodat, že Menšík to hodně zachraňuje, což pro mě o Jiřině Švorcové neplatí. V každém díle se sere do života někomu dalšímu, tu s lepším, jindy s horším výsledkem (jako sestra Stephanie), často s naprosto přiblblými zápletkami (typu kdy Simona Stašová sežere kus salámu). Do toho jako červená nit celým seriálem za Annou Holubovou neustále pochodují ctitelé, bývalý a současný (Langmiler, Haničinec), oba s naprosto asexuálníma prošedivělejma pejzama. A vztahy k nim vedou k neustále protivným náladám Jany Bouškové, jejíž pubescentní vzdor je nezřídka na lískanec. Dana Medřická překvapivě málo výrazná. Hana Maciuchová dokonale zastupující typ socialisticky přidrzlé prodavačky (tedy neplatí často kritizovaný moment, že v Ženě za pultem se vyskytují jenom ty úžasně ochotné). Podtrženo sečteno, trochu té socialistické reality si inteligentní člověk odmyslí, zbývá ovšem jenom průměrný seriál, který ovšem není nijak škodlivý. ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na okolnosti a jak ho tu všici drbou, já mám tento seriál ráda (a teď do mě :)). Akorát nechápu, proč maminku hlavní představitelky hrála paní Medřická, která je (i vypadá) jen o pár let starší. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zalovila jsem v hlubokých vodách československých seriálů a na háčku mi uvízl tenhle. A rozhodně nelituji. Pan Dietl prostě psát uměl, tudíž jsou všechny příběhy, resp. životní peripetie jednotlivých postav, hluboce lidsky napsané a charaktery postav dokonale vyobrazené. Herecké osazenstvo skýtá pastvu pro oči – za všechny bych ráda zmínila paní Medřickou, pana Menšíka a paní Maciuchovou, jejich kreace jsou fantastické. A neodpustím si pár slov k partu paní Švorcové, její dilema - milující matka vs zamilovaná žena - je strhující a výborně zahrané. Tak, to by bylo. Ne, nebylo. Je to moc pěkně natočeno a celým seriálem zní velmi příjemná hudba. Tak, to jsou moje tři hvězdičky. Jednu ubírám za ty sockecy. Vím dobře, že to tenkrát jinak nešlo, ale stejně mi to místama rolovalo ouška. A druhou sundavám za tu lživou reklamu či jak to trefně nazvat, v době, kdy se k nám dovážely zelené pomeranče z Kuby, banány byly k vidění jen o Vánocích a fronty na ně byly dlouhé jak pracovní týden… a zbytek už si odpustím, budu shovívavá. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Krásný rodinný seriál..a hráli v něm všechny herecké osobnosti let osmdesátých i dneška..a další slova jsou zbytečná. ()

themic odpad!

všechny recenze uživatele

Typický komunistický seriál o jedné pracovité soudružce..! Fakt hrůza.!. Švorcová byla do krve zaritá komunistka, fuj!! ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Já teda nevím, co proti tomu všichni máte, ale prostě taková byla doba. A že by tam z toho ten komanč byl tolik cítit? Asi né víc, než z jiných filmů té doby. Podle mě je to seriál, ve kterém se vyskytuje to nejlepší z českých herců, kteří zde podávají velice kvalitní výkony. Hlavně Menšík a Maciuchová. To je prostě bomba. Já jsem velmi spokojen. Navíc i když jsem se narodil v roce 88 tak si některé ty výrobky, které tam vidím v regálech pamatuji. A jsem rád, že si na ty věci vzpomenu. I díky tomuto seriálu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to celkem dobrý seriál z dávných dob. Kromě osudů jednotlivých postav, o kterých je vždycky nový díl, mě asi nejvíce zajímal právě ten konkrétní obchod. Ukecané prodavačky, které zajímalo všechno, jen ne prodej zboží - to by souhlasilo. Ale zásobení lahůdek lahůdkami, hlavně jižním ovocem, to je lživá propaganda. Pokud byly pomeranče, byly taky fronty, což tady chybí. Přesto se na seriál dívat dá, hlavně z nostalgie. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Socialistický kult, ktorý som mal možnosť vidieť...áno nedá sa to moc pozerať, ale bol to kult a tak to rešpektujme ()

Vyrida odpad!

všechny recenze uživatele

Další z řad komunistických seriálů, který mi prostě zhnusili sami rodičové ( né, že bych na to nepřišel po čase sám od sebe ). Když se jednoho dne jedna nejmenovaná televizní stanice rozhodla zařadit tuto sračku zpět do televizního schématu, neexistovalo v ten večer nic jiného co by tuto trapárnu mohlo na jiných programech přebít. A tak jsem byl vlastně nucen koukat každý týden, jednou večer tady na ten komančův humus. Opavdu tak primitivní náplň jednotlivých dílů objevíte v málo kterém jiném seriálu a nezachraní to ani to naše oldskúúúúl herecké obsazení. Pěkně smradlavý odpad, který snad už navždy zustane hnít ve svém vlastním humusu navěky, ámen. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Normalizačne poznačené ale i dosť nudné a patetické. Vzťahy predavačov ako mentálne vystrihnuté z čias televíznej seriálománie z dnešných rokov. Pilot bohate stačí, lepšie to určite nebude skôr naopak. ()

buldock odpad!

všechny recenze uživatele

Soudruzi , tohle se vám tedy opravdu hrubě nepovedlo (jako spousta jiných věcí) a snad neznám jiný seriál , který by mě více iritoval! Seriál 5% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Rozhodně tenhle seriál neberu jako komunistickou propagandu, ale jako seriál o životě jedné prodavačky v samoobsluze a přiblížení její profese. No, a že se tam objevují plné regály zboží a příjemní a úslužní zaměstnaci? Proč ne.To sice seriál idealizuje. Námět je originální. Kolik je dnes takových seriálů? Dnes některé televize točí leda kraviny. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Opravdu si myslím, že nejvíc všem kritikům tehdejším i současným (včetně mě) nevadil ani tak příběh samotný jako spíš obsazení hlavní role Jiřinou Švorcovou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Banány přivezou odpoledne...já vám zavolám. 1) Ve své době jsem tento seriál stejně jako většinu ostatních dietlovin považoval za hodně mizerný. Nudná kožená Švorcová si podávala ruku s agresivně svazáckou Bouškovou a ťulpasem Haničincem, zatímco v práci naslouchala Menšíkovu ideologickému školení o moderním socialistickém obchodu. Diblík Maciuchová poťouchle glosovala dění jako z Dikobrazu a vesele vážila ementál (!) a banány (!!) - pamětníci vědí, ostatní nechť se zeptají. 2) Ale odpad to, milí mladí přátelé, zcela určitě není. Dietl & spol. byli špičkoví profesionálové a úlitby režimu jsou dobře čitelné a tudíž nepříliš škodné. Dílo je silně dobově podmíněné, ano, ale odpad? 3) Až dojemně působí tehdejší představy o "potravinovém luxusu" - šiška imitace a levná francouzská brandy Napoleon. 4) Za pozornost stojí tehdejší sortiment i ceny. Šestnáctikorunová (za kilo) rajčata či čtrnáctikorunové pomeranče, stejně jako vlašák za 2,40 - přepočítejte si to ekvivalentem 1:8 (ve srovnání mezd) a hned se ukáže, jak dobře se tehdy žilo. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama