Reklama

Reklama

Cirkus Humberto

(seriál)
  • Západní Německo Zirkus Humberto
všechny plakáty
TV spot 7
Drama / Rodinný / Historický
Československo / Západní Německo, 1988, 10 h 35 min (Minutáž: 52–55 min)

Předloha:

Eduard Bass (kniha)

Kamera:

Andrej Barla

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Kathy Kriegel, Josef Kemr, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Claudine Coster, Josef Dvořák (více)
(další profese)

Epizody(12)

Jeden z nejvýpravnějších seriálů České televize podle slavného románu Eduarda Basse, k němuž složil hudbu Karel Svoboda a ústřední melodii nazpíval Karel Gott. Životní příběhy šesti generací rodu Humberto zobrazují pohnuté osudy lidí, kterým se cirkusová manéž stala osudem. (Česká televize)

Videa (12)

TV spot 7

Recenze (294)

Marina111 

všechny recenze uživatele

Azda jeden z najlepších českých seriálov vôbec ... už len tá - na dobu i krajinu - veľkolepá výprava si zaslúži zvláštnu pozornosť, o prekrásnej hudbe Karla Svobodu nehovoriac. Cirkus Humberto však nie je len - v istých ohľadoch - prelomovým počinom, ale predovšetkým hlboko ľudským, hrejivým, generačným opusom, hodným všemožnej pozornosti množstva divákov. Menšie výhrady by som mala k nie vždy celkom dobre zvládnutým starnutím postáv, kedy sa napríklad blonďavé modrooké chlapča mohlo zmeniť na čiernookého a pomaly už sivejúceho 17ročného mladíka ... Nebyť týchto detailov, a nebyť prílišnej epizodickosti (predsa mám len radšej príbehy smerujúce k jasnej pointe), považujem tento seriál za svoj osobný seriálový objav roka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Brrr, jak já nesnáším tu depresivní hudbu k filmu, především v titulcích. Nikdy jsem si k tomuto seriálu nenašel cestu, i když uznávám, že se jedná o velké dílo. Zpočátku se mi děj líbí, ale jak postavy stárnou a děj se přelévá spíše k německy mluvícímu prostředí, můj zájem silně opadal. Nicméně, cirkusové prostředí není opravdu moje parketa. Vyzvihuji skvělé herecké výkony našich vynikajících herců, ale i malého "Vaškůůů". ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Príbeh, ktorý vám budeme rozprávať, sa začal v dobe, kedy prababičky našich pradedov boli ešte deťmi. Začal sa na Šumave pred viac ako 150 rokmi a začal sa smutne, pretože sa vlastne začal lúčením.“ Koniec leta 2018 sa u mňa niesol v kompletizácii tohto výnimočného seriálu. Vedel som, o čo ide, ale nikdy sa mi ho nepodarilo vidieť celý. Tu druhý diel, tu 20 minút zo štvrtého, potom trištvrte z poslednej epizódy a podobne. Povedal som si „stačilo“ a pozrel som si Cirkus Humberto celý. Tam, kde my máme epické rodinné ságy Tisícročná včela a Červené víno, tam vsadili českí bratia na pompéznosť. Behom 12 epizód sa premelú desiatky postáv, veľkolepé scenérie a behom jediného záberu v pohodičke poskočíme o 7 rokov dopredu. Proste ako Jakubisko, len bez magického realizmu, ale naopak prísne realistické (napriek tomu tak trošku... rozprákové?). Kto má podobné záležitosti v láske, bude si rochniť ako hroch v bahne. V tomto prípade nejde o rodokmeň rodinného klanu, ale cirkusu – čo je ale svojím spôsobom tiež jedna veľká rodina. Skvelá je už bravúrna hudobná zvučka, ktorá plynulo prejde z cirkusovej roztatárenosti do osudovej vážnosti. Dlhé cirkusové atrakcie mi pripadali nudné, tak ale zas je to seriál z prostredia cirkusu, tak tu „asi“ museli byť, že. Okrem životov rôznych ľudí seriál reflektuje aj doby, ktoré sa postupne menili a každá bola trochu iná. Rovnako tak sa menili riaditelia, pričom každý sa cirkus snažil poňať úplne inak. Seriál je o stratenej ére, čo je krásne nostalgické, ale je dobre, že sa to skončilo, cirkusy s cvičenými zvieratami sú príšernosť a mali by sa zakázať. Plno skvelých postáv (Malina, tetička v natoľko živelnom podaní Jiřiny Bohdalovej, že sa pred ňou aj skúsení cvičitelia levov schovávajú v skriniach) a ich silné rozlúčky (barón, Berwitz, Vaškov otec), rozkošný malý Vašek (u detských hercov zvykne hroziť nebezpečenstvo protivnosti, ale Pavel Mang bol super, hoci rola ho prekliala) a precítený rozprávač mimo záber. Mínusy: nesympatická predstaviteľka Heleny, možno by bodlo vyhodiť jednu dve zbytočné epizódy, zaujímavá, ale nakoniec povrchná vedľajšia línia s trojuholníkom Vašek/Paolo/Helena, Jaromíra Hanzlíka mám rád, ale do úlohy „Vaškua“ sa nehodí a niektoré vedľajšie postavy z deja miznú nedôstojne, bez poriadnej rozlúčky, čo je veľká škoda, lebo napriek vedľajskosti si získali moje srdce (Frans, Selnický). Tak ale čo už, to je asi údel týchto pre-postavovaných príbehov, že sa niektoré v priebehu deja vyparia a vy si na ne spomeniete až dva dni nato. Plus ku koncu bolo postáv tak veľa, až som chvíľkami nevedel, kto je koho vnuk a kto koho dcéra. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od dětství mam pro tento seriál obrovskou slabost.... Dokonalé hudební podbarvení celého tohoto mistrovského díla dotvarovává náladu tohoto seriálu. Herecké hvězdy snad všech generací. Od Josefa Kemr až po Jaromíra Hanzlíka. Další jako Radoslav Brzobohatý, Dvořák, Bartoška, Nárožný, Lipský.... Všichni tu ukazují co umějí nejlépe a to hrát. Všem to jde skvělé!!! Tento seriál je hodně legendární a neznám nikoho kdo ho aspon jednou v životě neviděl. Pokud někdo takový je, nechápu proč to nezmění. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jsem úplně šokován tím, že seriál mohl být vůbec natočen, že papalášům na nejvyšších místech nedošlo, o co tady vlastně jde. Cirkus Humberto je vším jiným než oslavou pracujícího lidu. Putování po cizích, většinou západoevropských městech, teskné vzpomínání na dalekou, často i ztracenou, vlast je průhlednou metaforou života emigrantů komunistického režimu. I samotná titulní melodie mně neasociuje nic jiného. ()

Galerie (392)

Zajímavosti (60)

  • Když se při natáčení splašili koně, lekl se i slon a utekl do polí. U obce Řitka běhal po strništi a byl odchycen, až když si zapíchl do nohy ostrou slámu. (jenik71)
  • Ve scénách, kde Jaromír Hanzlík (Václav) předvádí dvojná salta na cválajícím koni, za něj zaskakoval jako dublér známý český fyzioterapeut vrcholových sportovců doktor Pavel Kolář. Jako honorář za svůj výstup tehdy dostal osm set korun. (fleker)
  • Pavlu Mangovi, představiteli Vaška, začaly během natáčení vypadávat mléčné zuby, které byly nahrazeny umělými. (Fenk)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama